Träning v21

Sådärja, nu är det dags att börja trappa ned träningen. Fortsätter jag att känna mig så här pass bra framöver kommer formtoppen att infinna sig helt enligt planerna. Denna vecka ska jag bara göra fyra av normalt sju pass, och sista veckan gör jag nog bara två pass. Dessutom börjar det lätta på jobbet, så snart kan jag fokusera på Denali och min USA-resa till 100%.

Cykel till jobbet (må-on)
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Löpning i tisdags (17km) 
Vandring med packning till jobbet i torsdags (40 kg)
Vandring med packning i söndags, hopptornsbacken x 10 (30 kg)

Till topps! /Joel

Tala för döva öron

Alla har vi nog någon gång lyssnat till en föreläsare som har haft syftet att inspirera. Det kan vara genom positivt tänkande eller genom att prata om mål och hur man förverkligar dessa. Inte sällan brukar dessa bli inbjudna till arbetsplatsen för att fungera som en injektion till personalen. Man brukar finna många äventyrare representerade bland dessa inspiratörer. Själv tillhör jag kategorin människor som är lättmottaglig för denna typ av budskap. Jag brukar ofta känna mig taggad och inspirerad efteråt, men det beror nog att jag i mångt och mycket kan känna igen mig själv, och läsa in mina förutsättningar i det de berättar. Dock slog det mig senast vi hade en inspirationsföreäsare på jobbet, att hans budskap förhåller sig till åhörarna på samma sätt som propaganda. Budskapet riktar sig i huvudsak till redan övertygade. Men egentligen bör väl syftet vara att försöka nå fram till dem som har tappat gnistan. För att fortsätta med liknelsen från politiken, så gäller det att budskapet är anpassat till dem som är osäkra. Det är ju dem man vill komma åt.

Jag hävdar inte att jag vet hur man ska kunna väcka oinspirerade anställda, men jag är ganska säker på att många de föreläsare som finns där ute missar målet. Jag vet att det alltid finns grupper av desillusionerade personer som man inte kan inspirera hur man än gör, men dock tror jag att många föreläsare alienerar majoriteten av åhörarna genom att fokusera för mycket på strapatser, umbäranden och riskerna. De redan övertygade kanske blir imponerade, men de övriga får bara en bekräftelse på vilken "idioti" det är. Läs ett tidigare inlägg om detta.

Hur kan man komma åt problemet? Tja, en viktig del är väl igenkänning. Det handlar om att kunna beröra just de personer som har tappat sin geist utmed vägen. Och det gör man kanske inte genom massa floskler och självskryt. Det fungerar definitivt inte genom att framstå som övermänsklig. Det gäller att hitta det som alla kan relatera till. Det är det som den pedagogiska utmaningen består i. En bra utgångspunkt är väl att ta avstamp från det gemensamma mänskliga :)

Till topps! /JoelDetaljer

Nu är det mest att finslipa på utrustningslistan. Det mesta av de större grejerna är klara, men igår var jag till Stockholm med jobbet och då passade jag på att köpa en mindre och lättare skruvkarbin. Eftersom jag var borta hela dagen kunde jag inte köra mina vanliga pass, dvs. vandring med packning + styrketräning. Jag löste detta genom att jag körde mitt vandringspass dagen innan och körde styrkepasset på Friskis&Svettis, City. Vi hade lite luft i schemat och det kostade mig bara 90kr.

Jag blev först lite ställd när jag kom in på gymmet. Jag som är van vid fria vikter kände mig lite villrådig. Det fanns en massa maskiner och man fattade knappt var man skulle placera kroppen, än mindre vilken övning man sedan skulle utföra. Ungefär samma känsla brukar jag få när jag passerar gymmet (Nautilus) i Faluns simhall. Det ser ut som en robotpark på månen. Dock är jag ju normalbegåvad, så jag kunde titta på bilderna till respektive maskin. Jag fick till slut en bra genomkörare.

Till topps! /Joel

Kostnader i Alaska

Det börjar bli dags att summera de kostnader som väntar mig i Alaska. Bortsett från flyget som gick på 7050kr, så tillkommer matkostnader på ca. 1000kr här hemma i Sverige. När det gäller Alaska har jag följande utgifter (i dollar):

75 snöskohyra
35 snösåg
x00 mat
185 busstransport
200+10 parkavgifter
560+15 flygtransport
85+15+10 FRS-radio, bensin, markörpinnar

Totalt 1190$ = 9500kr, mat ej inräknad. Som sagt, det är ingen billig historia att bestiga Denali :)

Till topps! /Joel
Få upp värme

Jag tänkte dela med mig av ett tips på hur man får upp, eller håller värmen när det är kallt ute. En välbeprövad metod är den s.k. åkarbrasan, dvs. man omfamnar sig själv i luften. Om det är så att man fryser om händerna, så kan man göra "pingvinen". Det innebär att man håller armarna raklånga utmed sidorna, drar upp axlarna upp mot öronen och låter armarna falla ned igen. Upprepa denna rörelse för att pumpa ut blod till fingrarna. Ett annat sätt att få upp värmen i hela kroppen är att leka bodybuilder. Det innebär att man helt enkelt spänner alla muskler man har i kroppen, från bena, genom magen, upp till överkroppen. Bevara muskeltonusen ett tag. Denna metod är riktigt bra om man av sociala skäl inte kan köra åkarbrasa. Man kan nöja sig med att spänna lår, mage och sätesmuskulatur för att få upp värmen. En annan fördel med bodybuildermetoden är att det är ett bra sätt att få upp värmen innan man kliver upp från sängen/sovsäcken.

Och nej, det är inte jag på bilden, men tack för att du undrar ;)

Till topps! /Joel

Träning v20

Träningen rullar på. Jag kan meddela att så här fräsch, trots det digra programmet, har jag inte känt mig på länge. Nu har jag bara en vecka kvar med intensiv träning för veckan därpå börjar jag trappa ned.

Cykel till jobbet (må-on)
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Löpning i tisdags och torsdags (12/10km) 
Vandring med packning till jobbet i fredags (35 kg)
Stockdragning +packning (15kg) i söndags, hopptornsbacken höger x 10

Till topps! /Joel

Skosystem

Ja, det gäller att ha på fötterna, både bildligt och bokstavligt. På samma sätt som jag bygger upp ett handsksystem med flera lager gäller det att arbeta med flera lager för fötterna. Innerst har jag ett par linerstrumpor, viktigt är att de inte är av bomull. Ull eller syntetiskt material är ett måste för samtliga lager. Nästa lager blir mina Sealskinz som innehåller en fuktspärr. Detta för att skydda innerskorna från svett. Utanpå dessa har jag ett lager med yllesockar för att slutligen kröna det hela med mina Millet Everest GTX, vilka i sin tur är uppbyggd i inner- och yttersko. Det gäller att gå upp lite i storlek med tanke på alla dessa lager. När jag har på mig allt kan jag fortfarande vicka lite lätt på tårna.

Till topps! /Joel

13-åring på Everest

Läste precis en artikel i Aftonbladet om 13-årige Jordan Romero som precis har bestigit Mount Everest. Vad kan man säga, där ligger man i lä. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka om att en så ung person håller på och jagar Seven summits. Givetvis är jag imponerad av bedriften, men någonstans undrar jag var gränsen går mellan Jordans drivkraft och föräldrarnas. Samma frågor väcktes kring en holländsk 13-årig tjej som just nu håller på och seglar jorden runt ensam. Man har ju sett det förr, föräldrar som pushar och ligger på för att deras barn ska bli proffs i fotboll, hockey eller någon annan sport. Nu har turen kommit till äventyrsbranschen. Eller är det så att Jordan hade en genuin önskan att bestiga Seven summits? Nåja, imponerande är det, hur som helst.

Till topps! /Joel

Belastningsträning

Jag har haft lite problem med att kategorisera träning som jag gör med packning. Är det att anse som styrketräning, då jag bär/släpar ett stort antal kilo fram och tillbaka/upp och ned? Eller ska man räkna det som konditionsträning eftersom jag dels förflyttar mig, dels håller en arbetspuls motsvarande ett distanspass. Klart är att jag tränar både styrka och kondition. Av denna anledning har jag kommit fram till att benämna denna typ av träning för belastningsträning. Det är konditionsträning som utförs med en muskelstärkande belastning.

Ah, och så blev världen återigen hanterbar och kategoriserad :)

Till topps! /Joel

Handsksystem

Eftersom Denali är känt för att vara ett kallt berg gäller det att ha ett tillräckligt varmt system. Utöver ett par tunnare fingerhandskar med Windstopper, som jag ska ha när det är varmt, har jag ett trelagerssystem för händerna. Innerst har jag ett par linerhandskar från Lillsport. Utöver värmefunktionen är det viktigt att kunna göra saker som kräver lite finmotorik, utan att man exponerar huden direkt för t.ex. vind eller kall metall. Nästa lager är mellanlagret och det brukar ofta bestå av fleecevantar/-handskar. I mitt fall använder jag mig av mina Pearl Izumi-krabbvantar, vilka i sig kan fungera som ett ytterlager, eftersom de är vattentäta. Notera också att jag har en hållare till vanten för att man inte ska kunna tappa den. Vid extrem kyla kan jag förstärka med ett skallager, och då har jag ett par Hestra Goretex-vantar. Med detta system hoppas jag kunna hålla värmen i fingrarna ;)

Till topps! /Joel

Styrketräningstips

Jag tänkte bara tipsa om en riktigt bra sajt med styrketräningstips. Sidan heter muscles.se och är både pedagogisk och informativ. Pedagogisk för att man får se en illustration, och sedan är det bara att peka på den muskel eller muskelgrupp som man vill träna. Därefter presenteras du en rad förslag på illustrerade och förklarade övningar som man kan göra. Givetvis finns där mycket annat kring kost osv. då sidan vänder sig till de som försöker bygga muskler.

Till topps! /Joel

Träning v19

Träningen rullar på och jag känner mig stark och pigg. Faktum är att jag inte har så mycket träning kvar att göra inför Denali. Jag kör på som vanligt under vecka 20 och 21, men sedan trappar jag ned under v22 för att i princip inte köra något alls under v23. Det är också på lördag 12 juni som jag åker. Jag kan meddela att jag körde två pass med stockdragning under helgen. Vilken bra träning!

Cykel till jobbet (må-on)
Styrketräning i onsdags (60 min)
Löpning i tisdags och torsdags (12/12km) 
Stockdragning +packning i fredags och söndags, hopptornsbacken höger x 10

Till topps! /Joel

Ett citat som säger alltGreat things are done when men and mountains meet;
This is not done by jostling in the street.

William Blake


En månad kvar

Tills jag åker. Tiden går verkligen fort. Det mesta är faktiskt klart, både i fråga om utrustning och andra arrangemang. Det senaste är dock att vi ska ha med oss FRS-radio (Family Radio Service). Det innebär att vi kan avlyssna väderleksrapporten som parkvakterna sänder ut varje dag. Dessutom kan vi hålla kontakt inom gruppen om vi ska gå ärenden eller sära på oss. Självfallet kan man också använda radion för att tillkalla hjälp vid nödsituation. Ett set om två radior kostar endast 85$, en billig livförsäkring.

I övrigt är det mest småsaker som måste inhandlas som t.ex. en ny kastrull, resorb osv. I torsdags köpte jag faktiskt ett par nya solglasögon + en duffelbag (för cache). Jag kommer att börja lägga upp packlistan framöver.

Till topps! /Joel

Att dra timmerstock

Och nej, jag menar inte att snarka. Idag körde jag ett långpass uppe vid hopptornsbacken, då jag drog en stock upp och ned ett antal gånger. Träningsformen är beprövad, då både Gunde Svan och Per Elofsson har använt sig av den. Nu ska jag inte åka längdskidor, men däremot ska jag dra pulka på Denali. Tidigare har jag tänkt att jag skulle använda ett gammalt bildäck, men en stock är ju faktiskt mer naturligt och därigenom miljövänligt. Jag kan i alla fall konstatera att det är riktigt bra träning.

Till topps! /Joel

Facebookgrupp

Jag vill bara tipsa om en Facebookgrupp som jag har skapat. Gruppen heter Alpinist och syftet är att vara ett nätverk för för alla som är intresserade av alpinism/bergsbestigning. Gruppen är öppen för alla, och där kan man bl.a. berätta om pågående expeditioner eller så kan man efterlysa klätterkamrater till framtida projekt. Där delar vi med oss tips och råd om berg, leder och utrustning. Är du inte med, så tycker jag att du ska gå med, och tipsa alla dina kamrater också. Ju fler vi är, desto mer levande och användbar kan gruppen bli. 

Till topps! /Joel

Träning v18

Just nu är jag i min mer intensiva träningsfas. Det känns riktigt bra och trots att det ibland är tungt, så känner jag mig inspirerad. Faktiskt fick jag ett antal skivor med olika bergsbestigningsdokumentärer. Snacka om motivationsinjektion! Jag vill passa på och tacka Ken för det.

Cykel till jobbet (må-to)
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Löpning itisdags och torsdags (12/10km) 
Vandring med packning till jobbet i fredags (30 kg)
Vandring med packning i söndags, hopptornsbacken x 10 (25 kg)

Till topps! /Joel

Sko- och väskbloggen 3

Idag har vi kommit fram till riktig haute couture, och nu snackar vi verkligen "hög" sömnad. Dagens outfit är lämpad för de mest avancerade expeditonerna med de verkligt höga och/eller kalla bergen. På fötterna har modellen ett par Millet Everest GTX. Den ferrariröda färgen skapar associationer till fart och snabbhet. Själva stövelmodellen kommer sig av de inbyggda damaskerna.

För att kunna matcha skorna har jag valt en riktig high fashion-väska, en Arcteryx Bora 80. På bilden är den i ett mycket moderiktigt grönt utförande. Boran har en mycket bra relation mellan vikt och volym, vilket gör den till en ypperlig expeditionsväska. Som blingbling har jag valt ett par pickets, och för er som inte är så modemedvetna kan jag berätta att det är en form av snösäkringar. Bara skorna + väskan går på ca. 9000kr, men som vi säger i modevärlden - vill du vara fin, får du lida pin.

Till topps! /Joel
Sko- och väskbloggen 2

Igår introducerade jag ytterligare en nisch för denna blogg, och det är allmänna trendspaningar och modetips i fråga om skor och väskor. Nåväl, om gårdagens outfit handlade om att vara lätt och smidig för att kunna ta sig an lite mer tekniska turer nere i Alperna, så är dagens outfit mer anpassat för medellånga expeditioner.

På bilden ser vi modellen posera med ett par Koflach Vertecal på fötterna. Det är ett par plastskor med uttagbara innerskor. Allt för ökad smidighet och komfort. Just Vertecal-modellen lämpar sig synnerligen väl till mer vertikal klättring, och därför matchas de med ett par Black Diamond-isskruvar som blingbling. Skornas gula färg gör också att de kräver en något nedtonad färg på väskan. Vi vill ju inte se ut som en vandrande smällkaramell ute på glaciären. Väskan är en Haglöfs Matrix 70 i en diskret gråsvart färg. Trots sin relativa storlek, så är den ganska lätt vilket gör att den lämpar sig väl till expeditioner i mellanregistret.

Till topps! /Joel


Sko- och väskbloggen 1

Jag har bestämt mig för att försöka vidga min läsekrets, och därför ska jag försöka attrahera nya målgrupper. Eftersom modebloggare som Kenza, Blondinbella och Kissie har så många läsare, tänkte jag att de kan dela med sig lite. Faktum är att jag redan har gjort liknande förut, bl.a. skrev jag några olika modeinlägg om underställmellanlager, skallager och värmelager. Dock tänkte jag nischa mig lite mer denna gång, och vända mig till mognare och köpstarkare grupper.

Ja, det är precis det du längtat efter, en sko- och väskblogg! Över till dagens outfit. På fötterna har jag ett par gula LaSportiva Nepal Extreme, vilka matchas med en Golite Pinnacle-väska som följer årets trend och är i en läcker grön nyans. Denna outfit är definitivt för den viktmedvetne som vill göra snabba turer i t.ex. Alperna. Som bijouterier har jag valt ett par passande kammar i storlek 4 och 5. Titta in i bloggen imorgon för fler sko- och väsktips! :)

Till topps! /JoelStjärnhimmel

Förmodligen har du någon gång blickat upp mot himmelen en stjärnklar natt. Säkert har du stått och förundrats över hur vacker stjärnhimmelen är. Dock måste jag säga att du inte vet hur vacker stjärnorna är förrän du har skådat dem från ett högt berg. Det är en helt annan himmel när man har lämnat civilisationens störande ljus bakom sig. När man tittar upp ser man myriader av stjärnor. Vintergatan går faktiskt att se - och det är en underbar syn! Har du aldrig sett Vintergatan, så kan jag varmt rekommendera det. Och varför inte göra det från toppen av ett berg? ;)

Till topps! /Joel


Glada och tråkiga nyheter

Tyvärr verkar det som om Ulnä inte kommer att göra oss övriga sällskap till Denali. Jag ska inte gå in på några detaljer, men det handlar till största del om att hon inte riktigt kunna förbereda sig på det sätt hon önskat. Ett svårt beslut, men som visar prov på självkännedom och omdöme. Efter beskedet har vi övriga försökt kolla av våra klätternätverk, efter en potentiell ersättare, men utan framgång. Det handlar givetvis om att det är alltför snabbt inpå. Folk har andra planer och/eller känner de sig inte riktigt förberedda. Till saken hör också att vi inte vill ta in vem som helst. Personen bör ha erfarenhet av en del höga berg.

Nåja, tre fungerar, även om det inte är optimalt. Till den glada nyheten, så har mina Millet Everest GTX äntligen kommit. Nu snackar vi 2,7kg alpin orgasm! De känns bekväma att gå i, och de tillåter extra strumpor och svullnande fötter. De sägs hålla värmen ned till -60C, och sett till att det blir ca. en hundralapp per minusgrad, så känns priset helt ok.

Till topps! /Joel

Träning v17Jag har kommit igång med träningen nu och det känns helt ok. Om det inte hade varit för min lårskada hade jag väl kommit igång tidigare, men nu blev det som det blev. Jag är dock inte så orolig för fördröjningen. Det känns som om min grundträning bevarat mycket av min form, och än har jag tid på mig att toppa den.

En sak som slog mig häromdagen var att jag förmodligen inte skulle kunna motivera mig att träna så här mycket om det inte vore för att jag har ett konkret mål med min träning. Jag tror inte att hälso- eller välmåendeskäl skulle vara nog, inte ens beach 2010 skulle räcka som motivation. Den enda träning som jag skulle hålla på med kontinuerligt är nog innebandy för att det är så kul. Nåja, tur då att jag har mål och mening med min träning.

Cykel till jobbet (må-to)
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Löpning i torsdags (10km) 
Vandring med packning till jobbet i fredags (25 kg)
Vandring med packning i söndags, hopptornsbacken x 10 (21 kg)

Till topps! /Joel

Hjärtefråga

Ja, man kan ju se vad som ligger mig varmt om hjärtat, sett till de kläder jag har. Det är faktiskt en stiliserad bild på Denali på fleecetröjan. Visserligen står det McKinley, men det är bara ett annat namn på berget. Det andra berget man ser på t-shirten under är Matterhorn. Faktum är att jag planerar en bestigning av denna Alpernas pärla under slutet av juli eller början av augusti. Om allt går enligt mina förhoppningar, så kommer jag att bestiga de två berg som är avbildade på mina kläder till sommaren :)

Till topps! /Joel

RSS 2.0