Träning v39

En bra träningsvecka.

Cykel till jobbet (må, to-fr)
Vandring med packning till jobbet i tisdags (20 kg)
Styrketräning i onsdags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning 12 km i fredags
Vandring med packning, hopptornsbacken x 10 (15 kg)

Till topps! /Joel


Litteraturtips

Jag vill tipsa om två läsvärda böcker. Den första är Ett berg högre än Everest (1990) skriven av Jon Krakauer. Boken är upplagd som en antologi med en samling artiklar som behandlar all klättring från bouldering till expeditioner. Och även om platserna och förutsättningarna är olika, Eigers nordsida, Denali, Yosemite osv. så är utmaningen densamma; att ta sig till toppen. Variationen ger boken en extra dimension, speciellt som berättarperspektivet varierar. Vissa av skildringarna är självupplevda av författaren, medan andra givetvis har återberättats honom.

Krakauer har skrivit två andra, mer kända böcker, och den ena är Into thin air (1996) som behandlar katastrofen på Everest 1996. Den andra är Into the Wild (1996) som nyligen har filmatiserats. Boken handlar om Christopher McCandless sökande efter en sannare tillvaro i Alaskas vildmark.

Litteraturtips nummer två är en handbok i klättring och det är Göran Olssons Utfärd - Berg och glaciärer (2003). Jag har haft otroligt mycket glädje av denna bok, oavsett om det handlar om utrustning, teknik eller bara allmänt know-how. Det är en väldigt bra bok för dem som är intresserade av klippklättring och alpinism. Den berör inte lika mycket bouldering, is-, inomhus- eller aid-klättring.

Utöver innehållet är boken i en lämplig storlek (lite mindre än A5). Den har en mjuk pärm som är inplastad, vilket gör att den är enkel att ta med sig överallt + att den tål lite omild behandling. Delar av boken ligger ute på nätet på http://www.utfard.nu/utfard2/index.htm.

Ja, det var ett par tips från mig, mycket nöje!

Till topps! /Joel

Träningsnarkomaner?

Jag har tidigare nämnt att jag är medlem i Funbeat, dvs. en sajt där man kan registrera sin träning, ungefär som en träningsdagbok. Fördelen är att man också kan sätta upp mål, kolla statistik osv. möjligheterna är många. Hursomhelst, så brukar jag alltid ligga i topp bland mina vänner när det gäller träningsmängd. Ett faktum som jag egentligen inte brytt mig om, men givetvis noterat. Dock har det hänt något konstigt på senare tid; jag ligger nästan sist. Och ändå har jag inte minskat på min träningsmängd. Det är helt enkelt så att mina kompisar har rört på sig något kopiöst mycket. Jag gläds absolut med mina träningsnarkomaner till vänner, det är bara det att det är ovant för mig att befinna mig så lång ned på listan. Nåväl, kämpa på, för det ska jag göra ;)
Till topps! /Joel

Läkarundersökning

Med anledning av den yrsel som jag kände efter Mt Blanc, så beställde jag tid på vårdcentralen för en läkarundersökning. Jag visste ju att jag hade högt blodvärde (178), men det känns alltid bra att få prata med en läkare och ta några prover bl.a. EKG. Svaren på proverna lär väl dröja ett tag men blodtrycket var utmärkt 130/80 och mitt hjärta lät bra ;) Dessutom fungerade mitt balanssinne och mina reflexer som de skulle.

Jag utgår från att mina prover kommer att visa att jag är kärnfrisk, för så känner jag mig. Dock är det bra att få ett kvitto på det, om inte annat för att stilla min familjs oro.

Medicinskt sett är jag redo. Aconcagua, here I come...

Till topps! /Joel


Träning v38

Träningen rullar på. Egentligen hade jag tänkt köra ett backpass med packning i hopptornsbacken i söndags, men jag orkade inte efter helgens kajaktur. Det handlade inte om att jag var fysiskt trött, utan snarare handlade det om att få göra ingenting en dag. Jag har ett ganska fullt schema med jobb, träning och andra aktiviteter. Det gäller väl att planera träningen bättre nu de sista veckorna inför Aconcagua. Tanken är att jag ska köra mina två pass innebandy som vanligt, plus att jag ska gå till jobbet ToR med packning på tisdagar och köra backe med packning på helgen. Dessutom kör jag styrketräning på onsdagar och tänkte öka med ett enklare pass till under veckan. Lägg därtill löpning två gånger i veckan. Det blir alltså åtta träningspass om jag genomför dem som jag tänkt. Förmodligen så kommer jag ha svårt att hinna med två löppass i veckan, och det extra styrkepasset lär det nog bli si och så med.

Nåväl, denna helg blev den en trevlig kajaktur utanför Västerås.
 
Cykel till jobbet (må, on-to)
Vandring med packning till jobbet i tisdags (20 kg)
Styrketräning i onsdags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning 12 km i fredags
Kajaktur i lördags, Björnö-Ridön-Elba-Björnö (315 min)

Till topps! /Joel
 


Kajaktur

Direkt efter jobbet imorgon åker jag ned till Västerås för vad jag tror ska bli en trevlig helg. Tänk er en mysig stuga för övernattning och varifrån man kan göra dagsturer i kajaken. Någon frystorkad mat blir det heller inte tal om, utan menyn består av allt från stek till grillat.

Dock har jag varit ganska upptagen denna vecka, bl.a. med förberedelser inför denna helgtur. Jag har faktiskt känt mig lite stressad, och det är också därför jag inte har hunnit uppdatera bloggen. Att detta inlägg också blir ganska kort beror på att jag snart ska iväg och spela innebandy samtidigt som jag väntar på att steken ska bli klar. Det ska bli skönt med lite helg.

Till topps! /Joel


Träning v37

En träningsvecka där rytmen stördes lite av att jag var ut på en liten cykeltur under tisdagen och onsdagen. Hursomhelst kan jag konstatera att jag känner mig bättre tränad nu än vad jag gjorde motsvarande tid för ett år sedan. Det känns som om jag är bättre allround-tränad nu. Fysiskt sett är jag nog redo inför Aconcagua. Nu gäller det bara att behålla formen, fast helst förbättra den :) Det ska bli mer backträning framöver. Nåväl, här kommer veckans träning:

Cykel till jobbet (må, to-fr)
Cykel tisdag 37 km, 1h53m (Hem - jobbet - Uvberget)
Cykel onsdag 26,5 km, 1h26m (Uvberget - hem)
Innebandy i torsdags (60 min)
Löpning 12 km i söndags
Styrketräning i fredags (60 min)

Till topps! /Joel

Träningstips

Jag tänkte att jag kunde dela med mig av några träningstips, och i detta fall några styrkeövningar. De övningar som jag presenterar här är några som jag kör ganska ofta just för att de innehåller moment och rörelser som påminner om dem man gör vid alpin klättring. Det är alltså inte tal om några underarmspåfrestande fingerspetsövningar :)

Jag kan också konstatera att detta bara är ett urval av lämpliga övningar, då det finns många andra bra, men man måste ju alltid avgränsa sig. Utöver att de är bra "klätterstärkande" övningar, så krävs det inga speciella hjälpmedel, utan man kan göra dessa hemma. Dessutom tränar man precis med den vikt (kroppen) som man har när man sedan ska klättra i verkligheten.
 
Först och främst kan man nämna tre klassiker: armhävningar, rygg ups och sit ups. Dessa övningar är bra för att stärka torsot, dvs. lite core-träning. Det är viktigt att denna del är stark, då det utgör kroppens kärna (core). Observera dock att det inte är bra att göra sit ups som vanligt, då det kan vara skadligt för ryggen. På gymmen brukar det finnas speciella sit up-bänkar som skonar ryggen. Men är man hemma kan man göra "omvända" sit ups, dvs. istället för att trycka upp överkroppen mot benen så för man upp benen mot överkroppen. Detta skonar ryggraden samtidigt som det tränar magen på samma sätt.

Men det är faktiskt tre andra övningar som jag vill lyfta fram. Den första kallas för Utfall, och den syftar till att träna lårets bak- och framsida samt skinkorna, dvs. de muskler man använder när man går i uppförsbackar. På vilket sätt denna övning är lämplig för bergklättrare säger väl sig självt.

Till att börja med kan man utföra utfallen utan vikt om man så vill. Många använder sig av skivstång för att öka belastningen, men har du inte tillgång till en skivstång så kan du använda dig av en lämpligt tung ryggsäck, och på så sätt blir det ju en riktigt verklighetstrogen övning ;). Övningen kan göras genom att du antingen tar ett stort kliv framåt alternativt bakåt, för att sedan skjuta dig upp igen till stående läge.

Den andra övningen jag vill lyfta fram är Pull ups eller Chins. Övningen tränar de delar av armar och rygg som man använder sig av när man ska dra sig uppför ett rep eller sten/klippa. För att kunna göra övningen hemma krävs det bara att det finns något som du kan hänga i med hjälp av händerna. Därefter är det bara att dra sig upp så att hakan (chin) når stången.

Den trejde och sista övningen som jag vill framhäva är Dips. I denna övning tränar man de muskler (bröst, axlar, armar) som man använder när man ska häva sig upp över en kant. Det är inte ovanligt att dessa tre rörelser går ihop, då man börjar med att dra sig upp (pull up) på stenblocker, för att när man sedan har kommit tillräckligt högt upp häva sig upp (dips) för att kunna få upp en fot och resa sig (utfall).

Som sagt, det finns många andra bra och nyttiga övningar, men dessa tre brukar vara återkommande i mina styrkepass.

Till topps! /Joel

Sponsrade frestelser

Så här efter sommarens äventyr med Sverigecyklingen och Mt Blanc-bestigningen, så är min kassa ganska skral. Till saken hör att jag betalade för flygresan till Argentina precis före sommaren. Allt detta tvingar mig att vara lite mer försiktig och restriktiv med inköp av grejer respektive utflykter. Nu ska jag absolut inte beklaga mig, då min situation är självvald samtidigt som jag lever det liv jag vill leva :) Dock dyker det ibland upp en tanke om att jag kan försöka få lite sponsring. Kanske ett par fina skalbyxor, eller varför inte ett ändamålsenligt tält. Egentligen handlar det inte om några stora summor för butikerna/företagen. Däremot skulle det inte gå min budget obemärkt förbi om jag slapp vissa utgifter. Det vore så skönt, att spara 2000-3000 spänn på skalbyxor, genom att åtminstone höra sig för ute på butikerna.

Men det kommer inte att ske. Inte för att jag inte kan, utan för att jag inte vill. Faktum är att redan när jag bestämde mig för att åka och bestiga Aconcagua, så hade jag klart för mig att jag ville göra det på mina villkor och utifrån mina förutsättningar. På mitt sätt helt enkelt. Det innebär bl.a. att genomföra expeditionen helt med egna medel. En deklaration som återfinns i detta inlägg. Dock betyder inte att jag måste köra solo och att jag inte kan ingå i en grupp där vi hjälper varandra. Inte heller betyder det att jag är oflexibel eller kompromisslös. Det handlar om att bevara ett intresse, en hobby, och låta det stanna därmed...

Till topps! /Joel

Mode - accessoarer

Vi har nu kommit till klättrarmodets accessoarer, eller bling-bling om man så vill ;) Som en "riktig" alpinist så måste du ha de rätta tillbehören. Bling-bling är ett passande namn, då klättergrejer gärna blänker. Det handlar om karbiner, isyxor, stegjärn, kilar osv. Det är inte helt fel att vara innehavare av ett ordentligt klätterrack (dvs. massa saker som hänger på selen). Men det är inte bara sådant som skiner som ingår i klätterutrustningen, utan även rep, snören och slingor är sådant som signalerar att man är en bergsklättrare.

I fråga om andra attiraljer som t.ex. ryggsäckar, så kan man konstatera att färg och form delvis är underordnad funktionalitet. Det går lite stick i stäv med den övriga modevärlden. Men på samma sätt som en Prada- eller Luis Vuitton-väska är gångbar på en shoppinggata i en storstad, så finns det vissa märken som är mer gångbara än andra på insteget till ett berg (gäller för övrigt all utrustning). Jag tänker inte lyfta fram något speciellt märke, utan nöjer mig med att konstatera att den moderiktiga alpinistryggsäcken är avskalad, ren och minimalistisk. Helt klart är att man följt devisen: less is more. Men med dagens modeströmning där man har börjat kasta nostalgiska blickar på 80-talet, och med allt vad det innebär av färgexplosioner och glättighet, så är alpinistmodet efterblivet och bara sååå 90-tal. På bilden ser man mig och mitt bling-bling

Till topps! /Joel

Träning v36

En helt ok träningsvecka. Det brukar vara så när man är inspirerad ;)

Jag känner mig stark, jag känner mig fokuserad...

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 12 km i fredags och söndags
Styrketräning i onsdags (50 min)

Till topps! /Joel

Kennel på tur?


Varför skulle man annars behöva ha med sig massa hundbajspåsar upp på Aconcagua? Svårt att tro, men det är faktiskt ett seriöst tips.

Bakgrunden är att det är så pass kallt uppe på Aconcagua att bajs inte bryts ned, då varken bakterier eller insekter kan verka i kylan. Förut var detta ett problem, då alla klättrare/vandrare bokstavligen "skitade" ned berget. Till saken hör också att Aconcagua ligger i en nationalpark. Av denna anledning beslutade man att var och en som besökte berget skulle ansvara för sin egen skit. Det hela administreras genom att man tilldelas några stora påsar när man inträder i parken. Dessa påsar måste man sedan lämna på vägen ut. En borttappad påse innebär ganska dryga böter.

Enligt tipset, som jag såg på Summitpost, så är dessa påsar inte är så hållbara som man kan önska att de vore med tanke på innehållet. Av denna anledning bör man införskaffa hundbajspåsar, vilka dels underlättar hanteringen av bajset, dels fungerar som ett extra skydd ifall den större påsen skulle få för sig att spricka.

Till topps! /Joel

Fantastic Four

Idag träffades jag och DW för ett litet planeringssnack inför Aconcagua. Vi är nu fyra bekräftade expeditionsmedlemmar :) DW är en riktig resurs, då han redan har varit upp på Aconcagua en gång tidigare. Fasen, snart bär det ju iväg! Det är bara 14 (fjorton!) veckor kvar nu. Det är ju ingen tid alls! Längtan är stark nu...

För övrigt försökte jag se The beckoning silence igår. Det är en dramadokumentär som berättar om hur bl.a. Toni Kurz klättrar Eigers beryktade nordvägg, men med en fatal utgång. Berättare är Joe Simpson som höll på att gå ett liknande öde som Kurz på ett berg i Peru. Detta återges i filmen Touching the void. Tyvärr somnade jag dock in så sött, så jag får försöka se reprisen.


Eigers nordsida

Till topps! /Joel


Att klättra...

The climber experiences life to its
extreme limits. He is not trying to get himself
killed. He knows what life is worth. He is in
love with living.

Walter Bonetti
   
(Inspirationen till detta inlägg hämtades från denna sida)

Till topps! /Joel

Träning v35

Sådär ja, nu är man igång med den vanliga träningen igen. Dock ska jag börja lägga in något pass med packning, både på platten och i backe.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 12 km i söndags
Styrketräning (tot. 80 min)


Till topps! /Joel

RSS 2.0