Eiger



Mer specifikt, Eigers nordvägg, inger respekt. Alla som vet lite om klättring känner till denna klassiska vägg. Det finns en rad böcker skriva om den + en del filmatiseringar, bl.a Nordwand. Det var inte förrän 1937 som en tysk-österrikiskt klättrarlag lyckades bestiga Eigers nordvägg. Nu ligger det en bit bortom min egen förmåga att göra denna bestigning, men på ett sätt kan men se detta inlägg som en aviktsförklaring - en viljeyttring. Jag är inte redo för Eiger, långt ifrån, men någon dag kanske jag har kunskapen, erfarenheten och modet att ta mig an denna beryktade nordvägg.

Till topps! /Joel


Träning v38


Det blev en bra träningsvecka. Utöver de vanliga passen, tillkom två klätterpass. Igår var jag faktiskt med Chan och klättrade lite klippa vid Rällsjön. Förhållandena var inte de bästa, då det var ganska blött på klippan, men trots allt känner jag mig ganska nöjd med klättringen.

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Klättring inomhus i onsdags (90 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Klättring klippa i söndags (200 min)
Löpning, backintervall i söndags (60 min)
Totalt 810 min



Till topps! /Joel

Förhandlingar

Inför mitt nästa projekt, vilket det nu blir, så är det inte bara faktorer som tid, ekonomi och ressällskap som ska klaffa, utan det har tillkommit en ny variabel och det är förhandlingar. Tidigare har jag bara behövt förhandla med mig själv och mitt eget godtycke, men tiderna förändras. Det finns en ny aktör som helt har ändrat på spelplanen. Det är givetvis Krha jag pratar om, känd här i bloggen som min stand-in. Nåja, förhandlingarna brukar gå till som så att jag på mitt sedvanliga vis börjar babbla om något berg, lite virrigt och med något drömskt i blicken. Reaktionen låter inte vänta på sig, utan ganska direkt blir jag återbördad till verkligheten. Det är nu de stenhårda förhandlingarna börjar. Jag kämpar till mig höjdmeter efter höjdmeter. Jepp, det är så det går till. Jag gör något snällt eller bra, och får på så sätt lägga till x antal höjdmeter till min samling. Ju högre berg, desto mer måste jag samla. Vi snackar långa rader av romantiska middagar och gulliga SMS. Det är tur att jag är en så skicklig förhandlare ;)

Ok, nu överdriver jag lite. Riktigt så som jag beskriver det går det väl inte till. Visserligen brukar vi förhandla om höjdmeter, men det är mest på skoj. Dock finns det en seriös diskussion i grunden. Faktum är att jag nu måste förhålla mig till ytterligare en människas vilja. Förvisso delar vi inte ekonomi eller familjeansvar, men det innebär inte att jag inte måste ta hänsyn till vad hon vill, något som går åt båda hållen. Visst vore det enklare om jag bara kunde köra på och planera mina bestigningar som vanligt, men samtidigt är det nyttigt att jag nu måste stanna upp lite, att se mig omkring och inte vara så fartblind. Förhandlingarna tillför en ny dimension. En annan form av utmaning som jag är tacksam för, eftersom en stor del av tillfredsställelsen med att bestiga berg sitter just i utmaningen :)

Till topps! /Joel

Klättrarhumor

Några Göteborgsvitsar:
Vet du vad alpinisten brukar dricka? Nää... - De é la vin...
Bergsklättraren tog sig ett järn - blev stupfull


En underbar Monty Python-sketch.


Till topps! /Joel

Inomhusklättring

Idag var jag och klättrade med en nya bekantskaper, Chan och hans sambo, på KFUM i Borlänge. Glädjande nog fick jag kontakt med Chan efter det att jag efterlyst fler klätterkamrater. Vi körde några repor på lite enklare leder, för att sedan köra en del på boulderväggen. Bouldering går ut på att lösa tekniska klätterproblem, och vanligtvis brukar man se klättrare göra detta på stora stenbumlingar (eng. boulder) ute i det fria. Bouldring syftar till att bli bättre på att lösa krux (svårigheter/problem) när man sedan klättrar klippa.

I huvudsak gick det bra, och jag är nöjd med klättringen. Dock fick jag ganska mycket pump i underarmarna, men det är som det ska vara :)

Till topps! /Joel

Träning v37

Nu är förkylningen i princip helt borta. Det innebär att jag har kunnat träna för fullt hela veckan. Min förhoppning är att jag kommer att hinna förbereda mig inför Hackmora bergslopp, dvs. köra en hel del löpstärkande träning. Lite intervall och tempo lär behövas. En annan förhoppning jag när på är att jag ska hinna ut och klättra lite klippa innan det blir alltför blött och mörkt. Jag var faktiskt och hämtade mina kvarglömda klätterskor på KFUM-hallen under helgen. Är du sugen på lite klippklättring, så kan du ju höra av dig :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Löpning, backintervall i söndags (60 min)

Till topps! /Joel

Glaciärräddning, Z-hiss

Jag tänkte bara i korthet redogöra för hur man räddar en fallen kamrat ur en glaciärspricka. Det system jag ska visa kallas för Z-hiss pga. hur repet dras. I denna beskrivning tänker vi oss att två personer är inknutna i varandra och försteman går igenom en spricka. Andreman lyckas hejda fallet och det han/hon gör är att skapa ett ankare. Detta görs genom att man gräver ned sin isyxa till vilken man lärkar en lång slinga. Sedan fäster man en prusikknut (tibloc fungerar ännu bättre). Knuten klipps in i karbin tillsammans med ankarslingan. Nu kan andreman avlasta tyngden på ankaret. Han/hon kan ta sig närmare issprickan, kolla om kamraten är vid medvetande + lägga ett fast objekt under repet vid issprickans kant. Detta för att minska friktion vid uppdragandet + att repet inte skär in ännu djupare.

Därefter tar andreman repet bakom ankarpunkten och veckar den. Det är nu som repet får sin z-dragning. Om kamraten i sprickan är vid medvetande kan man skicka ned en karbin (helst kopplad till ett block för minskad friktion). Kamraten kan då själv koppla in karbinen i sin sele, men är han/hon medvetslös så måste andreman fästa karbinen i en prusik/tibloc på repet. Därefter fäster andreman repet till sin egen sele och börjar dra. Observera att andreman aldrig får passera ankarpunktern, då det annars blir alltför stor belastning på den. Jag förstår att det kan vara svårt att greppa hela proceduren utifrån denna redogörelse, därför bifogar jag en video kring detta.



Eftersom det är valdag, ska jag nu gå och göra min demokratiska plikt :)

Till topps! /Joel


Stryketräning

Jag tänkte bara dela med mig lite kring min filosofi om styrketräning. Jag har berört det lite grann i andra inlägg. En vanlig träningsvecka brukar innehålla två styrkepass, vilket jag anser vara en lämplig mängd med tanke på min övriga träning. Två pass ger tillräckligt med träning samtidigt som jag också tillåter kroppen att återhämta sig ordentligt mellan passen.

Jag lägger upp varje pass enligt ett stationssystem, dvs. jag brukar köra fem till sju stationer, vilka jag upprepar ca. fyra gånger. Anledningen till detta är att jag kan träna flera muskelgrupper samtidigt, och det gör min träning mer effektiv. Om man kör samma muskelgrupp under ett pass, måste man vila ganska mycket mellan varje set. Något man inte gör om man bara går till nästa station och arbetar med helt andra muskler.

Vanligtvis delar jag in kroppen i tre delar, ben, core och armar/axlar/bröst. Jag brukar alltid köra minst två stationer för ben, en eller två för core och två-tre för resten. Beroende på övning kör jag 10-16 reps, med en belastning runt 70-80% av maxvikt. Dock kör jag stationerna tåhävningar och situps varje pass, och dessutom fler repetitioner. Egentligen vill jag variera mig för att inte överbelasta en speciell muskelgrupp, men just dessa två övningar fungerar att köra på detta sätt, då det inte görs med annan belastning är den egna kroppsvikten. Träningen syftar alltså till att skapa funktionella muskler, snarare än volym.

Funderingar eller tips? Kommentera gärna.

Till topps! /Joel

I väntan på nå' gott

Jag vet att det inte är lika spännande att följa min blogg när jag inte har ett utsatt mål. Det är som en helt annan grej att kunna följa med i den process det innebär att planera och genomföra en expedition. Jag har tidigare skrivit om olika alternativ, och egentligen väntar jag bara på att fatta ett beslut. Vad är det då som får mig att tveka? Jo, grejen är så att när jag väl har bestämt mig för något, så gör jag en helhjärtad satsning. Någon halvmesyr fungerar inte för mig. Det är sådan jag är, och kanske förklarar det varför jag har så bra statistik. Nåja, det jag vill säga är att jag inte är overksam. Faktum är att jag är i kontakt med en rad olika personer osv. i fråga om Puncak Jaya/Carstensz och Vinson. Ett slutgiltigt beslut lär komma inom en snar framtid, så håll ut :)

Till topps! /Joel

Träning v36

Denna veckas träning blev lite stympad pga. jobb och förkylning. Dock har jag nu kunnat vila lite och kände mig ganska kry idag, så innevarande vecka lär blir bättre.

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags och tisdags (60 min)
Cykling Falun - Vika i onsdags (15km)
Cykling Vika - Ornäs - Falun i torsdags (40km)

Till topps! /Joel

Elin Berg

Ja, t.o.m. namnet talar för henne. Det är kort, koncist och klockrent. Det går inte att ta miste på vad det är hon håller på med. Faktiskt är det namnet som döljer sig bakom akronymen Elbe. Jag och Elin har bestigit Elbrus, Mont Blanc och Denali tillsammans. Anledningen till att jag skriver om henne här är att hon kommer att bli det stora kvinnliga äventyrsnamnet i framtiden. Och därför är det extra kul att ni först läser om det i min blogg ;)

Elin har bestigit fyra av Seven Summits (samma berg som jag), men hon söker sponsorer nu för att kunna ta sig an de tre sista. Och till skillnad från många andra som letar sponsorer, så kommer hon inte ha några problem att hitta några. Snarare kommer sponsorerna att stå i kö för att kontraktera henne. Jag vet att några sponsorer redan har visat intresse. Och det är klart att de vill sponsra den första svenska kvinnan som gör Seven Summits. Grejen är att det vimlar av killar som springer uppför berg, t.ex. undertecknad. Det är inget speciellt eller unikt med det, därav behovet av alltmer spektakulära äventyr. Elin har fördelen av att vara tjej i en mansdominerad värld. Att hon dessutom är söt och har en positiv utstrålning gör att hon är rena jackpoten för sponsorerna. Hon är inte så lång och ganska nätt. Ja, för att vara rak och tydlig; hon är inte en pojkflicka, vilket man lite fördomsfullt skulle kunna tro. Såsom ett klädmärkes ansikte utåt, skulle hon, utöver vanliga friluftsintresserade, absolut kunna appellera till kundsegmentet av storstadstjejer, vilka inte alls har intresse av friluftsliv och expeditioner. Alltså de som är villiga att betala femsiffrigt för en Canada Goose-jacka.

En intressant genusaspekt är att killarna i hennes omgivning börjar känna sig lite hotade. Tjejerna applåderar och hejar på. På ett ganska tydligt sätt visar Elin att tjejer kan, därav bifallet. Dock gäller det inte bland tjejer inom samma gebit (friluftsliv). De känner sig också hotade.

Ni kan för övrigt läsa en artikel som skrevs om henne inför Denali i Nya Wärmlands Tidning.

Till topps! /Joel

Det naturen ger


Idag ska jag ut på en fisketur med övernattning i tält. Det ska bli lite spännande, kanske mest för mitt sällskap som är en kille på tio år. Även om vi inte går långt eller högt, så är detta ett äventyr för honom. För mig är det mest rekreation. Det finns något högst tillfredsställande i att själv fånga/samla den mat som man äter, oavsett om vi pratar om fisk, svamp eller bär. Jag tror alla kan känna igen sig i den känslan. Just svampplockning är något som jag ägnar mig åt, men i fråga om bär är det mest åkerbär och hjortron som får mig att böja min rygg nuförtiden.

Nåväl, ikväll ska vi förhoppningsvis kunna steka vår nyfångade fisk över öppen eld. Därefter blir det att grilla mashmallows, och medan mörkret lägger sig, tystnar vårt prat allteftersom vi trollbinds av eldens lågor.

Till topps! /Joel

I valtider

Jag har tidigare diskuterat vilka tänkbara projekt jag funderar på. Egentligen har det utkristalliserat sig tre huvudlinjer. Begränsningarna sitter i pengar, lika eller mer avgörande är yrkes- och familjefaktorer. Jag utgår från min nuvarande situation när det gäller förslagen, vilka är:

1. Jag gör Castensz nu till julen 2010 och skidar över Grönland till sommaren. Detta utesluter Vinson till julen 2011.

2. Jag satsar allt på Vinson till julen 2011. Möjligtvis kan jag ha utrymme för mindre tur till t.ex. Alperna under sommaren.

3. Jag satsar på Castensz till julen 2010, men hoppar över Grönland för att kanske kunna göra Vinson till julen 2011. Detta förutsätter att jag kan lösa logistikfrågan på ett smidigare sätt.

Vilket alternativ skulle du föredra? Och, nej det finns inget fjärde alternativ;)

Till topps! /Joel

Mat

Jag är ganska måttlig i fråga om sprit. Desserter ratar jag helt. Faktiskt inte pga. hälsoskäl, utan att jag bara inte är så förtjust i det. Jag tränar en del, både kondition och styrka. Dessutom gillar jag att röra mig ute i friska luften. Allt detta sammantaget gör att jag är en välmående herre i sina bästa år. Dock finns det ett område som jag definitivt kan utvecklas inom, och det är maten. Förvisso äter jag inte desserter, men det betyder inte att jag inte äter annat onyttigt. Jag har absolut inga problem med godis eller snacks, vilket jag äter ofta och mycket. För det mesta ursäktar jag det med att min kropp behöver energin, pga. all träning... ...f'låt tog en paus där för att proppa i mig en cocosprick. Dessutom äter jag ganska enahanda och inte sällan hel- eller halvfabrikat. Jag kan laga mat, men jag tycker bara att det är tråkigt att bara laga mat till mig själv. Nåja, av någon anledning har matkvalitén höjts en aning under det senaste året ;)

Jag kan i alla fall konstatera att här finns det utvecklingspotential, sett utifrån ett hälsoperspektiv.

Till topps! /Joel

Träning v35

Träningen rullar på. Speciellt nöjd är jag över att jag kom ut på en klättertur under veckan. Jag behöver verkligen träna på att ledklättra. Många tror att man är duktig på "vanlig" klättring bara för att man bestiger höga berg, men det är helt olika typer av klättring. Det är som att jämföra landsvägscykling med downhill-cykling, dvs. uthållighet kontra teknik. Jag har dock bestämt mig för att försöka utveckla mina klättertekniska färdigheter, således ska det bli en del klippa under sensommaren, och is till vintern :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Klippklättring i söndags (150 min)

Till topps! /Joel

Sponsring

Ganska ofta brukar sponsrade personer vilja tona ned betydelsen av sponsringen genom att poängtera att man inte får några pengar, utan bara kläder och utrustning. Indirekt menar de att det är en ganska liten kostnad för företagen, och samtidigt kan den som sponsras hävda viss självständighet från att vara exploaterad.

Det är sant att det inte rör sig om mycket pengar för företagen att sponsra med lite grejer, men däremot rör det sig om betydliga belopp för den sponsrade. Jag som av princip inte vill vara sponsrad måste ju köpa all min utrustning själv. Det rör sig om ganska stora summor, och då ska man komma ihåg att vi pratar om skattade pengar. Jag har räknat ut att jag lagt mer pengar på utrustning än på expeditionerna till Aconcagua, Elbrus, Kilimanjaro och Denali tillsammans. Det blir mer än 70 000 sammantaget.

Så nästa gång du hör en äventyrare säga att han/hon "bara" blir sponsrad med kläder/utrustning, kan du tänka på detta inlägg :) 

Till topps! /Joel


Mytomspunna toppar

Det är inte ovanligt att personer bestiger berg efter vissa teman, t.ex. det högsta berget i respektive världsdel, eller alla berg i Alperna över 4000 alternativt alla berg över 8000 i Himalaya. Jag har funderat lite på några andra gemensamma nämnare för olika berg, bl.a. efter hur vackra de är. Ett annat tema som faktiskt skulle vara lite skoj är att bestiga mytomspunna berg. Några förslag:

Olympus, Grekland - Det var här som de olympiska spelen hölls under Antiken. Dessutom finns det en koppling till de grekiska gudarnas boning.

Ararat, Turkiet - Berget där Noah strandade med arken efter syndafloden. I botten av vinflaskor brukar det finnas en kupa som skämtsamt kallas för Mt Ararat, dvs. det första som kommer fram efter syndafloden.

Sinai, Egypten - Det var där Moses enligt bibeln mottog de tio budorden.

Karmel (Harmageddon), Israel - Här kommer, enligt uppenbarelseboken, slutstriden mellan det onda och det goda att stå.

Det vore ju lite skoj att bestiga dessa berg :)

Till topps! /Joel


RSS 2.0