Mitt hjärta blöder

Jag har tidigare berättat att jag skänkte de pengar jag fick från Mountain Adventure-stipendiet till olika hjälporganisationer, däribland djurskyddsorganisationen WSPA. Min gåva har gjort att de skickar hem information till mig lite då och då. I senaste brevet berättar de om den blinda björnen Chowti som bands fast och sargades av hetsade hundar. Så här beskrivs det:
 
Mitt hjärta blöder men jag vill beskriva hur en hundkamp går till. Björnen släpas bunden in på arenan inför en vrålande publik. En del björnar skakar av skräck, de har varit med förr, de vet vad som väntar dem. Björnen fjättras vid en stolpe, så att den inte kan undkomma hundens attacker. Hunden, som hetsas bortom sans och vett, släpps in och går till direkt attack. Den biter sig snart fast i björnens hals och drar ner den. Det är en blodig och smärtfylld kamp för björnen.
 
Den blinda björnhonan Chowti var bara två år då hon för första gången måste kämpa för sitt liv. Jag kan tänka mig hur skräckslagen Chowti har varit när hon, i totalt mörker, kämpat för sitt liv. Utan att kunna se har hon hört hundarnas morranden, och säkert vrålat av smärta när hundarnas käftar sargat hennes kropp.
 
När jag läste detta grät jag så mycket att jag var tvungen att torka bort tårarna från min kind. Mina egna begränsningar gör att det är mycket ovanligt. Kanske skulle jag kunna förklara det med längre tids sömnbrist pga. jobbet, men jag vill inte tro att det är anledningen. Jag vill bara omfamna tanken att jag blev bedrövad, sorgsen och djupt berörd av historien.
 
Jag vill tro att jag grät av rätt anledning.
 
Till topps! /Joel
 
PS Jag kan berätta att Chowti blev räddad (det är hon på bilden), och lever idag ett fridfullt liv i ett björnreservat. Jag vet också att jag har gjort ett avsteg från den tydliga linje av klättring/bergsbestigning som denna blogg har, men jag är inte mer än människa ;)

Träning v47

Excuses, excuses...
 
Cykling till jobbet (on, fr)
Styrketräning i söndags (60 min)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Greppbräda i lördags (60 min)
Löpning i lördags (40 min)
Totalt 280 min 
 
Till topps! /Joel

Optimum

Jag har i tidigare inlägg diskuterat detta med BMI. För min del handlar det inte om någon diet, utan tvärtom, jag har önskat att gå upp i vikt. Dock i muskler. Många gånger när jag har kommit tillbaka från en expedition har jag gått ned 7-8kg, ibland mer. Det är ju muskler som man behöver på hög höjd, eftersom det är från dessa kroppen hämtar sin näring. Fettreserven är, mer eller mindre, oanvändbar på hög höjd och innebär därför en onödig belastning.
 
Av denna anledning vill jag gärna bygga på mig en muskelreserv, och som mest vägde jag 76kg och hade en BMI på 25,7, dvs. "överviktig". Ett problem med att väga mycket är att det påverkar min löpning och min tekniska klättring negativt. Gällande löpning brukar man säga att varje extra kilo man har försämrar ens tid på 10km med 30 sekunder. Fyra-fem kilo innebär 2-2,5 minuter på milen. Det är ganska mycket. Likaså påverkas min trad- och isklättring. Det är bara att tänka själv vad en femkilosvikt i ryggan skulle innebära när du klänger runt på en lång repa.
 
Givetvis måste jag kompromissa, och som med de flesta kompromisser, innebär det att det varken blir hackat eller malet, men det får jag acceptera. Just nu pendlar jag mellan 72-73kg, och det är nog ett optimum. Det ger ett BMI på 24,3-24,7. Teoretiskt sett ger det mig två minuter på milen, jag slipper tre-fyra kilo på isfallet, men jag har lite reserver för den höga höjden.
 
Till topps! /Joel

Träning v46

Fick till lite träning.
 
Cykling till jobbet (må, to)
Styrketräning i fredags (60 min)
Greppbräda i tidags och söndags (120 min)
Löpning i lördags och söndags (90 min)
Totalt 330 min 
 
Till topps! /Joel

40-årskris?

Många män i min ålder genomgår det man till vardags kallar 40-årskris. Vanliga uttryck för detta är att man vill kompensera åldrandet med att t.ex. köpa sig en MC eller sportbil. I andra fall börjar man träna för att ta sig an tuffa fysiska utmaningar, t.ex. en svensk klassiker. Jag lägger ingen värdering i detta.
 
Frågan jag ibland får på "skämt", är om mina bergsstrapatser är ett uttryck för min 40-årskris. Min spontana reaktion är givetvis att slå ifrån mig, och hävda att jag började med bergen långt innan jag närmade mig de 40. Dock stämmer det att jag började med bergen pga. en livskris, men den var inte i första hand åldersrelaterad.
 
Kanske är det så att jag är mitt uppe i en 40-årskris. Nä, jag tror inte det.
 
Jag vet ju vad som driver mig. Det är inte ära och berömmelse, inte pengar, inte jakt på ungdom. Det som driver mig är att få göra det som gläder min själ. Bergen, klättringen, gemenskapen och träningen utgör alla komponenter som skänker mig hög KASAM, Det ger mig inte bara självförtroende, utan än viktigare, självkänsla. Det gör mig tacksam och lycklig.
 
Tacksam för att jag får uppleva fantastiska saker, träffa spännande människor, besöka några av jordens mest orörda platser. Lycklig för att jag är frisk och besitter modet samt viljan göra dessa saker.
 
Att jag sedan har en fysik som förmodligen skulle matcha en vanlig 25-årings är bara bonus.
 
Till topps! /Joel

Finansiering

Det är kanske den mer osexiga delen av alpinism och bergsklättring, men ändå lika mycket en realitet som träning och stil. Inget berg kommer gratis, varken i hängivenhet eller pengar. I mitt fall, så har jag ju mina principer, vilket gör att ett så pass kostsamt företag som Mt Vinson utgör en utmaning på fler än ett sätt.
 
Om man inte har rika föräldrar, ett fett arv eller sponsorer, hur bekostar man då denna resa? Tja, som med så mycket annat blir det en fråga om prioriteringar. Jag får fundera på vad jag gör med mina pengar. Nu ska jag inte framställa det som att jag lever knapert, för det gör jag inte. Jag lever som folk gör mest. Den stora skillnaden är väl att jag lägger det jag får över varje månad på bergen.
 
I detta fall behöver jag också ta till lite andra medel, vilket innebär att jag säljer prylar. Jag försöker t.ex. sälja min fina kamerautrustning på Blocket och dessutom går jag igenom mina grejer och ska boka bord på loppis framöver. Ganska oglamoröst att stå och kränga gamla grejer på en lördag, men det är faktiskt bra för miljön att tänka på återanvändning, mina förråd som blir rensade och att jag får in en liten slant.
 
Vad gör man inte för konstens skull?
 
Till topps! /Joel
 
PS. Vill du köpa en komplett filmutrustning, så är det bara att mejla ;)

Träning v45

Det rullar på så smått.
 
Cykling till jobbet (to)
Styrketräning i lördags (60 min)
Greppbräda+balans i söndags (60 min)
Löpning i onsdags och söndags (80 min)
Totalt 230 min
 
Till topps! /Joel

Resesällskap

Eftersom jag har för avsikt att göra Mt Vinson på ett självständigt sätt kräver flygoperatören att vi är en grupp på minst tre personer. Det är inte det lättaste att hitta två andra som har viljan att satsa den tid och de pengar som krävs för detta. Jag har ju efterlyst folk här på bloggen samt på Summitpost.
 
Dock kan jag lämna en glädjande nyhet i att jag verkar ha fått napp från en person. Jag bedömer att det är en seriös person. Nu återstår bara att hitta en tredje person, så kan vi börja boka kalaset. Jag har varit i kontakt med en kille på Summitpost som verkade hyfsat intresserad och förmodligen 100% seriös om han väl bestämmer sig. Sådant gillar jag. Alltför många gånger har man slängt ut frågan och personer har svarat, men när det börjar bli lite mer seriöst så backar de.
 
Till topps! /Joel

Träning v44

En ok vecka. Körde faktiskt tre löprundor på fyra dagar. Mina knän klarade det, men de känns lite medtagna.
 
Styrketräning i lördags (60 min)
Greppbräda+balans i fredags (60 min)
Löpning i torsdags, fredags, söndags (120 min)
Totalt 240 min
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0