Att ta ansvar för sin egen lycka

Det strömmar fortfarande in rapporter från jordbävningsdrabbade Nepal. Dödssiffran ligger i nuläget på över 1800 döda. Döden har även nått Everest i och med att jordbävningen utlöste ett flertal laviner som drabbade de olika lägren utmed berget. Mina tankar går till alla drabbade av jordbävningen i Nepal. Jag har själv befunnit mig i en jordbävning (Fergana Valley) och det var en otrevlig upplevelse. Likaså har jag bevittnat hur laviner har svept över grupper med klättrare, lyckligtvis utan dödlig utgång.
 
Trots detta har jag inte blivit avskräckt från att bege mig till berg eller delar av världen där naturkatastrofer inte hör till ovanligheten. Jag, precis som alla andra, gör ju en bedömning av vilka risker eller uppoffringar som är acceptabla. Men många är de som helt enkelt tycker jag håller på med stolligheter. Det är inte ovanligt att jag måste försvara min passion.
 
Ibland vill jag göra som Astrid Lindgren, när hon pratade med sin syster och säga "Döden, döden, döden", och därmed är det samtalsämnet uttömt. Själv brukar jag skämtsamt säga att jag är odödlig tills dess att motsatsen bevisats. Kristina gillar det inte.
 
Men faktum är att jag inte gillar att prata om döden och alla risker kring bergsklättring. Skulle man ständigt vara upptagen med detta skulle man bli helt paralyserad och handlingsförlamad. Livet skulle genomlevas i ett vegetativt tillstånd. Det gagnar ingen.
 
Bättre då att försöka leva sitt liv utifrån uttrycket Hoka hey, dvs. att kunna känna att man levt ett bra liv den dag det är dags att gå vidare. För mig kokar allting ned till min devis: Att ta ansvar för sin egen lycka. Sedan kan det se olika ut för olika människor.
 
För några år sedan publicerade Bronnie Ware, sjuksköterska som arbetat många år inom palliativ vård, en bok med de fem saker som människor ångrar på sin dödsbädd, och de är:
- Att de inte hade modet att leva sina liv som de egentligen önskade det.
- Att de jobbat för mycket.
- Att de inte uttryckte sina känslor.
- Att de inte umgicks mer med sina vänner.
- Att de inte tillåtit sig själva att vara lyckligare.
 
Jag kan se att jag behöver jobba med ett par av dessa punkter, men den sista punkten stämmer precis in på min egen devis. Lycka är ett val. Visst, finns det yttre omständigheter, men det handlar mycket om en inställning, ett förhållningssätt.
 
Kanske finns mitt svar, min förklaring i det omvända från det Bronnie Ware skriver om. Har du någonsin hört talas om att någon ångrar att de rest och upplevt en massa saker? Det är inte ovanligt att många höjer på ögonbrynen när de får höra hur mycket pengar jag lägger på bergen, men då lutar jag mig mot forskningen som visar på att de som lägger pengar på upplevelser blir lyckligare än de som köper saker.
 
 
En upplevelse för livet. Att dela bröd vid elden med papuanerna och lyssna till deras sång.
 
Och med detta sagt, så vill jag berätta att jag har bokat en plats för att bestiga Mt Vinson, Antarktis, nu till jul. Det kostar mig 41,000 USD, och med dagens dollarkurs blir det närmare 350 000 kr. Pengar i sjön, kanske några tycker, men frågan är om det inte är ett väldigt billigt pris för att köpa sig fri från ånger på sin dödsbädd.
 
Till topps! /Joel

Träning v17

Något som börjar likna träning igen.
 
Cykel jobbet ToR (80 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (120 min)
Yoga i lördags (60)
Styrketräning i söndags (60 min)
Totalt 320 min 
 
Till topps! /Joel
 
 

Träning v16

Omstart.
 
Cykel jobbet ToR (60 min)
Yoga i lördags (60)
Styrketräning i söndags (60 min)
Totalt 180 min 
 
Till topps! /Joel
 
 

Längtan

Jag är rastlös. Inte så att jag klättrar på väggar, vilket jag förvisso gärna gör, men det finns något som skaver min upptäckar- och friluftssjäl. Dagar blir till veckor som blir till månader. Ett enda konstant flöde av tid som sakta rör sig framåt som en uppdämd flod. Något måste hända snart, eller åtminstone måste jag få ett bestämt mål, något att planera inför, att fantisera om, att drömma mig till.
 
Det måste inte vara ett berg, även om jag skulle uppskatta att få ett projekt spikat och klart. Det är inte samma sak att bara ha lösa planer som att ha något bestämt för att målmedvetet kunna jobba mot det. Jag vill resa, uppleva och upptäcka. Det finns så många platser jag vill besöka, och min lista blir bara längre och längre för var dag.
 
Är det inte pyramider i Egypten, så är det murar i Kina. Sedan har vi vackra berg, höga berg, avlägsna berg, otillgängliga berg, oklättrade berg. Nu har min rastlöshet förstärkts av att jag har legat sjuk hela veckan, oförmögen att ens träna.
 
Det har gått knappt fyra månader sedan jag satt internerad i en container på 4000 meters höjd, men minnet av det har bleknat och känns alltför avlägset. Jag behöver lite äventyr, och det snart.
 
Nåja, jag vet att när väl proppen går ur, så kommer det att hända saker. Om inte annat, så får jag se till att dra ur den där proppen själv.
 
Till topps! /Joel

Träning v15

Min plan var att jag skulle hinna träna en hel del denna vecka, speciellt med tanke på att de två tidigare veckorna var ganska usla. Dock kom en elak influensa och ville något annat. Jag har i princip legat däckad hela veckan. Någon träning har inte varit aktuell.
 
Cykel jobbet ToR (40 min)
Totalt 40 min 
 
Till topps! /Joel

Träning v14

Träningen blev eftersatt.
 
Cykel jobbet ToR (20 min)
Innebandy i tisdags (60 min)
Yoga i måndags (60)
Styrketräning i söndags (60 min)
Totalt 200 min 
 
Till topps! /Joel

Träning v13

Mäktade inte med någon träning denna vecka. Det är en intensiv period på jobbet just nu.
 
Cykel jobbet ToR (80 min)
Totalt 80 min 
 
Till topps! /Joel

Hit eller dit?

Det är tyvärr lite stilje på bloggfronten, vilket dels hänger samman med jobbet, dels att det råder viss osäkerhet kring mina bergsplaner.
 
Just nu har jag två spår, Umpa Lumpa* i oktober eller Antarktis över jul. Faktum är att även detta är avhängt vad som händer på jobbet. Förhoppningsvis får jag besked senare i vår om jag kan vara ledig i oktober. Då blir det Umpa Lumpa*, i annat fall siktar jag in mig på Vinson.
 
Träningen blir lite lidande av att jag inte har ett spikat och klart mål. Dessutom avvaktar jag med de exakta förberedelserna. Men allteftersom det klarnar framöver kommer jag att kunna fokusera på uppgiften, och då brukar jag också bli lite mer aktiv på bloggen.
 
Till topps! /Joel

Träning v12

Ok träningsvecka.
 
Cykel jobbet ToR (60 min)
Innebandy i torsdags (60 min)
Yoga i söndags (60)
Balansbräda i onsdags och fredags (120 min)
Styrketräning i måndags och lördags (120 min)
Totalt 420 min 
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0