Träning v17

Denna veckas träning var lite mer som vanlig. Dock blev det ingen löpträning under helgen då jag kände av en lättare förkylning.

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags (60 min)

Till topps!

Förstärkning


Kanske får vi förstärkning till Elbrus. Förstärkningen består av en tjej som toppade Aconcagua ungefär samtidigt som jag. Möjligtvis blir det ytterligare en som ansluter. Det känns som ett välkommet tillskott, då det alltid är bra att vara flera. Dels ur ett säkerhetsperspektiv, dels som stöd och peppning uppför berget. Inget definitivt spikat, men det vore som sagt trevligt.

вперед товарищи, к вершиные! - Framåt kamrater, mot toppen!

Till topps!

En svensk trippel

Den planerade skidturen till Jämtlandstriangeln har blivit inställd. Det är helt enkelt alltför dåliga betingelser, t.ex. partier med barmark plus att bärigheten blivit dåligt. Det har varit för varmt helt enkelt. Nåväl, det får bli nästa säsong helt enkelt.

Närmast på programmet står det en kajaktur i Sankt Annas skärgård i maj månad. Det låter väl hel okej :) Det var ett tag sedan jag var ute och kajakade. Speciellt kul blir det då det är första gången jag kommer att paddla i havet i så fall. Jag är som sagt ingen erfaren paddlare, utan har väl varit ute en handfull gånger. Hm, man kanske skulle ge sig på att paddla Blå bandet. Det innebär helt enkelt att paddla utmed hela Sveriges kust, från Haparanda till Svinesund. Min far som nyligen införskaffade sig en kajak pratade lite löst om detta, och det vore väl inte det sämsta att ägna tid åt som pensionär.

Nåja, jag ska inte ta mig vatten över huvudet ;) men om man dessutom kompletterade med att vandra alternativt skida (eller både och) hela Kungsleden, så har jag cyklat genom Sverige, paddlat utmed hela kusten och korsat dess fjällvärld. En trippel som skulle kunna vara friluftsmänniskornas motsvarighet på en Svensk klassiker.

En idé faktiskt...

Till topps! /Joel

Elbrusresan

Jag bokade och betalade precis för biljetterna till Elbrus. Nu är det klart. Vi är tre som åker: jag, Dawe och Maer (ja, det är lite roligare sätt att presentera kompisarna på än bara DW och ME). Vi lämnar Sverige 15 juli och får övernatta på flygplatsen i Moskva en natt för att sedan ta flyget till Mineralnye Vody dagen därpå. Vi får då sju hela dagar på oss för själva bestigningen, vilket borde räcka mer än väl. Hemresan sker den 24 juli. Allt som allt gick flygresan på 4300 kr, vilket var helt okej. Dock tillkommer det kostnader för den resehjälp vi tänker anlita från Pilgrim Tours, dvs. allt pappersarbete i form av ansökningar, inbjudan osv. Dessutom ska vi ju ordna med visum. Nåväl, vi har i alla fall tagit ett rejält steg på vår väg mot Europas topp.

Till topps! /Joel

Träning v16

Hm, jag glömde att redovisa förra veckans träning igår. Som ni vet kommer det ju alltid på en måndag, alltid med varierande resultat ;) Denna vecka ägnades i början åt Gran Paradiso-bestigningen, medan slutet gick i lättjans tecken. Nåväl, nästa vecka är det tänkt att jag ska kunna redovisa en mer normal träningsvecka.

Bestigning Vittorio Emanuel II-hyttan (2740) till toppen (4061) och tillbaka till hyttan i måndags (480 min)
Nedstigning Vittorio Emanuel II-hyttan till Pont (120 min) i tisdags
Ilmarsch Pont - Eaux Rousse (60 min) i onsdags

Till topps! /Joel

Gran Paradiso - dag 3

Nu var det bara nedstigningen till Pont kvar. Mycket av den vikt vi hade släpat med upp gjorde vi oss av med innan vi gick ned, så vi bågnade inte under tyngden lika mycket som tidigare. Inte heller avundades vi skidåkarna, då varma dagar och kalla nätter bildat en ganska hård skare som gjorde det lite jobbigt att åka utför, speciellt där det var brant. Solen sken och kunde man vara något annat än glad till sinnes. Det kändes bra att röra på sig, särskilt som vi visste att Milano hägrade. Inte för att det lockade att shoppa, men det skulle bli spännande att se alla dessa lyxmodebutiker. I fråga om mat hade vi inte högre ställda förväntningar än en stenungsbakad pizza eller lite pasta.

Vissa partier av nedstigningen var ganska branta och lite pirriga att ta sig nedför, speciellt då man hade svårt med både balansen och fästet på underlaget. Hur som helst tog vi det försiktigt och metodiskt, och väl nere i Pont kunde jag konstatera att jag hade stillat min lust efter strapatser åtminstone för ett tag framöver.


Till topps! /Joel


Gran Paradiso - dag 2

Efter gårdagens dåliga väder var det härligt att vakna upp till en strålande dag med klarblå himmel. Andra sällskap var redan på väg mot toppen, så vi skyndade oss att göra oss i ordning. Toppen hägrade idag. Det gällde att ta till vara på det för dagen fina vädret. Strax efter åtta var vi iväg. Vi bar bara på lätta packningar som tillät oss att sätta av i ett tempo som jämfört med gårdagen närmast kan liknas vid språngmarsch. Det är alltid skönt att få upp pulsen lite, om inte annat för att få bort nattens ihållande slöhet ur kroppen.


Bestigningen började med att vi passerade ett moränfält, fast det märkte vi inte av, då vi gick ovanpå pga. snön. Ganska snart nådde vi till den stora glaciären som löper hela vägen upp till toppen. Vandringen gick bra och vi kände oss lättare och starkare än under gårdagen. Jag kunde med glädje konstatera att föregående veckas sträckning i ryggen inte kändes av trots tung packning och övernattning i tält. Att mer eller mindre ligga direkt på marken (i detta fall snön) skänker perspektiv. Man blir ofta påmind om glädjen i det lilla och enkla. Det är faktiskt inte så viktigt med massa grejer, utan att få vara frisk är långt mer värdefullt.

De lätta packningarna och det fina vädret till trots, så började den långa ansträngningen göra sig påmind. Efter att ha stigit 1100 höjdmeter hade vi bara drygt 200 kvar. Energinivåerna var låga och hungern gjorde sig alltmer påmind. Vi stannade till och började äta av den frystorkade mat vi hade med oss. Det gick ganska trögt att få i sig den, och inte blev det bättre av att det satt ett gäng fransmän bredvid oss och mumsade på gastronomiska läckerheter som bröd, korv, ost och allsköns andra godsaker. Det enda man kunde göra var att kasta lystna blickar på deras delikatesser mellan tuggorna av uppblött couscous som man själv stoppade i sig.

Med nyfyllda depåer tog vi oss an den sista delen av berget. Toppen var synlig hela den sista biten vilket inverkade positivt på motivationen. Själva toppen är en klippformation som balanserar på en kam där det stupar brant ned på båda sidor. Det fanns ett parti som bestod av en avsats som var ca. femton centimeter bred och drygt två meter lång. Denna del var lite av en överraskning. Det hade varit behäftad med direkt livsfara att passera utan några säkerhetsarrangemang. Nu hade jag som tur var några slingor och karbiner, men jag kände verkligen att jag levde då jag makade mig ut på avsatsen och lärkade slingor allteftersom jag kom längre ut. Även om det objektivt sett inte var någon fara, så får man en otrolig adrenalinkick av en sådan upplevelse. Man blir alldeles varm, det nästan bränner i bröstet av anspändhet. Och det ska medges att det inte var särskilt lustfyllt i just den stunden.

Väl uppe på klippans topp möts man av Beatri... förlåt, jag menar av en Madonnastaty. Och i hennes sällskap fylldes man av insikten att man nått målet - Det stora paradiset. Trots att bestigningen stundtals var lite påfrestande, så var det absolut värt det. Nedstigningen gick både bra och smärtfritt. Den kvällen firade vi med att beställa middag i hyttan för att sedan krypa till kojs tötta, mätta, tacksamma och tillfreds.

Till topps! /Joel

Gran Paradiso - dag 1

Vädret hade blivit en aningen bättre på morgonen och vid lunchtid stod vi återigen redo för att bege oss uppför berget. Vi hade satte på oss våra snöskor och tog på oss våra tunga packningar. Vi kunde konstatera att vi bar tungt. Alldeles för tungt egentligen, men vi resonerade som så att vi bara skulle bära upp detta till hyttan. Vi började vandringen och med huvudet nedböjd och knäna bågnande under vikten var vi inte särskilt kaxiga, snarare var vi ganska ödmjuka inför den förestående uppgiften.

Ganska snart började vi möta skidbestigare som var på väg ned, och det var inte utan viss avund som vi kunde se dem glida nedför berget i nysnön och med små, nätta packningar på ryggen. Det var nästan jobbigt att se, så man valde att blunda inför deras åkglädje. Timmarna gick och bördan blev inte lättare med tiden. Ju högre vi klättrade, desto brantare blev det också. Detta faktum, plus att vädret återigen blev sämre, satte sig givetvis på humöret med en viss lättretlighet som resultat. Förblindade av en rejäl dimma gick vi lite småmuttrandes. Det enda vi kunde göra var att följa i spåren i snön för det var ingen idé att lyfta på blicken.

Ungefär efter fem timmar nådde vi äntligen Vittorio Emanuel-hyttan. Som alltid är det en befriande syn att se målet efter en lång dag. Själva hyttan är nästan som ett litet hotell, med restaurang, vattenklosetter och kranar med rinnande vatten. Vi kunde pusta ut och ta oss en välförtjänt varm dryck inne i hyttan. Vi befann oss nu 2740 meter över havet och vi hade gjort den tyngsta delen. Efter att ha värmt oss och fyllt på våra engeridepåer gick vi ut och slog upp tältet några hundra meter längre bort. Den natten somnade vi in snälla, nöjda och glada.

Till topps! /Joel

Gran Paradiso - dag 0

Vi hade anlänt till Bergamo strax efter åtta på kvällen. Den fem mil långa bussresan till Milano gick snabbt och vi kom oss i säng före midnatt. Vi skulle upp tidigt nästa dag, då bussen till Aosta gick kvart över sju från Lampugnano busstation. Efter en kall pizza till frukost, så tog vi oss till stationen och några timmar senare stod vi i Aosta och löste biljett till anslutningsbussen som skulle ta oss ner till Eaux Rousse som ligger ca. sex kilometer från Pont. Målet var det sistnämnda, då Pont är utgångspunkten för bestigningar via Vittorio Emanuel II-hyttan. Som tur var fick skjuts av en pensionerad bergsguide, så vi slapp gå hela vägen till Pont. Halv fyra stod vi redo att påbörja bestigningen av berget som skulle ta oss till paradiset. Men innan når dit måste man genomgå den omställning det innebär att lämna det vardagliga livet bakom sig.

Vi började vandringen utmed dalen, men vädret var dåligt och snart träffade vi på en grupp som rekommenderade oss att vända, då sikten var lika med noll. Efter en kort överläggning beslutade vi oss för att det var klokast att invänta morgondagen. Eftersom vi ångrade vårt beslut att gå upp ganska sent, så dröjde det inte länge förrän det mörknade. Vädret inbjöd inte till att vara ute, då det blåste och kom blötsnö. Vi satt i tältet i en sysslolös väntan - ett tillstånd som närmast kan jämföras med bergets motsvarighet till limbo. 


Till topps! /Joel

 

Träning v15En något försenad redovisning av veckans träning, men jag skyller på Gran Paradiso :) Jag spelade ingen innebandy pga. en ryggskada, och det var nog bra för mot slutet av veckan var jag redo för att bära tungt igen.

Cykel till jobbet (må-to)
Styrketräning i måndags (60 min)
Vandring med packning i dalen vid Pont i lördags (90 min)
Bestigning Pont (1960) - Vittorio Emanuel II-hyttan (2740) i söndags (300 min)

Till topps! /Joel

Milano

Ciao!

Ville bara skicka en liten halsning fran Milano. Det ar fint har. Igar satt jag och drack ett glas fint vin som kostade 13 euro. Jag tyckte att det var lite dyrt, men det ar bara pengar :) Vadret var underbart, men idag ar det regnigt och lite kyligt.

Nu kanske ni undrar hur det gick med Gran Paradiso. Jo, det gick bra. Jag nadde toppen i mandags, men jag berattar mer om det nar jag kommit hem.

Till topps!


Slutsnackat...

Äntligen ska jag få åka iväg. Det känns som om jag bara har planerat, administrerat och organiserat. Mycket snack och ingen verkstad, helt enkelt. Men nu, nu ska jag få omsätta alla planeringstimmar i verkligheten. Det ska bli lite spännande att se hur jag står mig rent fysiskt. Jag har inte tränat särskilt mycket inför denna resa trots att det är närmare 3000 höjdmeter att tillryggalägga. Förhoppningsvis är det ganska upptrampat och välspårat, för annars blir det jobbigt, då det har kommit ganska mycket snö under senaste tiden. Enligt yr.no kommer det att snöa en del under tiden vi är där.

Utöver bestigning av Gran Paradiso hade jag och EK tänkt köra lite isklättring på någon lämplig vägg, och eventuellt åka lite utför om vi får tid över. Dessutom ska vi hinna med att njuta av försommaren i Milano. Enligt prognosen kommer det att vara uppåt 20 grader och sol. Lägg därtill det bästa från den italienska köket och ett fylligt gott amaronevin, så har du en vacanza perfetta :)

Till topps! /Joel

GP på Youtube

Den här videon lades upp för ett par dagar sedan. Ett ganska trevligt sammanträffande, då jag ska dit nu på fredag. Videon är filmad 3-4 april. När man ser videon så kan man inte undgå att ångra beslutet att ta snöskor och inte skidor. Det ser riktigt, riktigt härligt ut när de åker ned från toppen.

 

Till topps! /Joel

Träning v14

Jag slog, som sagt, upp en gammal ryggskada när jag spelade innebandy i tisdags. Av den anledningen tog jag det lugnt resten av veckan. Jag körde i alla fall ett pass på gymmet i fredags, och då blev det bara övningar som inte involverade ryggen. Egentligen skulle jag hade kunnat spelat innebandy idag, speciellt om jag tog det lite lugnt. Dock känner jag mig själv. Jag säger att jag ska ta det lugnt, spela back, inte ge mig in i några hårda bolldueller osv. men det är som om något slår slint i huvudet på mig när jag väl är där ute på planen. Det finns bara inte att inte gå för fullt. Den vita innebandybollen triggar en betingning som gör att jag likt en pavlovsk hund börjar dregla och börjar jaga den lilla perforerade "godbiten". Knäppt, kan tyckas, men det är svårt att lära gamla hundar att sitta ;) Vis av tidigare erfarenheter, så vet jag att den bästa metoden är att helt enkelt idka avhållsamhet.

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags och tisdags (60 min)
Styrketräning i fredags (60 min)

Till topps! /Joel


Replagsarbete

Egentligen skulle jag ha gjort ett löppass idag,  men eftersom jag slog upp en gammal ryggskada när jag spelade innebandy i tisdags, så har jag tagit det lugnt. Dock kommer det att bli lite teknikträning med replagsarbete osv. då EK kommer förbi. Tyvärr kan inte DW följa till Gran Paradiso, vilket innebär att jag och EK måste tänka om lite när det gäller fördelning av utrustning till glaciärfärden. Båda måste ha utrustning för att på egen hand kunna rädda sin kamrat ur en glaciärspricka. Det, och lite allmänt om logistik m.m. ska vi gå igenom ikväll.

Till topps! /Joel

Förväntan

Igår sköljde det över mig. Den där förväntningens impuls som är så stark att den gränsar till det fysiskt smärtsamma. Jag vet inte om det var den ljumma vårsolen, eller att jag håller på med de praktiska förberedelserna inför Gran Paradiso, som gjorde att känslan tornade upp sig inom mig. Men för en stund omvandlades hela jag till förväntan i dess renaste form. Känslan var så stark, så intensiv att jag var rädd för att mitt nervsystem skulle kollapsa av överbelastning. För en kort sekund tvivlade jag på att min kropp skulle hålla för detta inre tryck. Det kändes som om själva cellstrukturen höll på att rämna.

En alpinismens Le petite mort.

Till topps! /Joel

Artikel

Nu har jag lagt upp en artikel om min Aconcagua-bestigning på Utsidan.

Vägen till Sydamerikas topp

Egentligen handlar den mest om förberedelserna och inte så mycket om bestigningen i sig. För dem av er som är intresserade av att få en "dag för dag"-redogörelse kan bara gå till kategorier här till höger och klicka på - Att bestiga Aconcagua.

Mycket nöje!

Till topps! /Joel

Finanskris?

Jag är en sucker, en riktig sucker... Jag vet att jag inte får, bör, ska eller kan köpa ett nytt tält. Dels har jag redan två, dels så har jag ganska många utgifter nu närmast. I förrgår betalade jag resan till Alperna och snart ska jag betala flyget till Elbrus. Dessutom åker jag till Italien om nio dagar, och alla vet ju hur dyrt det är där. Man kan ju tro att detta borde ha en lugnande inverkan på pryltoken inom mig, men inte då. Faktum är att jag har hittat ett tält som jag verkligen vill ha. Ett Mountain Hardwear EV2. Ett utpräglat alpinisttält, 4-säsongs expeditionstält som rymmer två personer och väger bara 2,3 kg.

Just nu har jag inte utrymme i min ekonomi för att inhandla detta tält som går på ca. 6500 kr. Dock har jag börjat överväga att avyttra vissa grejer och därigenom få in lite pengar. Tänk om alla vore som jag, då skulle världens finanskris vara som bortblåst inom några veckor :)

Till topps! /Joel

RSS 2.0