Umpa Lumpa*


Kanske undrar du vad jag har för planer härnäst? Jag har ju pratat om Antarktis ett tag, men det blir eventuellt inte nu till jul som jag tidigare tänkte, utan jag skjuter fram det till julen 2016.
 
Anledningen är att jag har börjat fundera på att åka till Umpa Lumpa. Tyvärr kan jag inte berätta så mycket om den toppen av olika anledningar. För det första så är det inte klart att jag åker, då jag måste få klartecken från klätterkamrater och från min arbetsgivare.
 
Jag kan väl berätta så mycket att berget ligger på vägen mot Antarktis, och att från de bilder jag har sett så är det ett mycket vackert berg.
 
Till topps! /Joel
 
* Umpa Lumpa är Kristinas benämning på berget som egentligen heter något annat ;)

Träning v8

Det rullar på.
 
Cyklel jobbet ToR (40 min)
Innebandy i tisdags (60 min)
Yoga i lördags (60)
Styrketräning i onsdas, torsdags och söndags (180 min)
Totalt 340 min 
 
Till topps! /Joel

Toxoplasma gondii

Toxoplasma gondii är en parasit som har en intressant livscykel. De förökar sig i tarmkanalerna på katter och via kattens avföring sprids deras ägg. På olika sätt hamnar den i andra värddjur, t.ex. möss och utvecklas till könsmogna "individer". Dock kan de inte föröka sig i en mus. Därför har de utvecklat en förmåga att påverka musens beteende, och istället för att gömma sig för katter så söker de gärna upp dem. Man kan ju därför säga att toxoplasma är lite av en zombieparasit. Katten äter musen och toxoplasman har därmed fullbordat livscykeln.
 
Vad har nu detta med alpinism och bergsklättring att göra? Jo, faktum är att en stor andel av jordens befolkning bär på denna parasit (mellan 10-90%) beroende på hur exponerad man är för rått kött. Studier har också visat att människor blir personlighetsförändrade av toxoplasman, t.ex. ökad ångest och depressioner. Gravida kvinnor ska undvika att hantera kattlådor då toxoplasman kan vara dödlig för fostret.
 
Dock har man kunnat se att toxoplasman ändrar personligheten hos människor på andra sätt, bl.a. att den minskar rädsla och ökar riskbeteende. Mycket likt musen som går och ställer sig framför katten, så utsätter sig toxoplasmainfekterade människor sig för olika faror.
 
Givetvis kan jag inte låta bli att undra hur det ser ut bland alpinister. Kan det vara så att toxoplasmainfekterade är överrepresenterade bland alpinister/bergsklättrare? Det vore intressant att göra en studie på detta. En magkänsla, helt ovetenskapligt, är att t.ex. fransmän är överrepresenterade i Alperna jämfört med tyskar, schweizare, italienare och österrikare. Just fransmän är i ganska hög grad toxoplasmainfekterade pga. deras fäbless för rått kött i maten. Jag vet inte graden av toxoplasmainfektion bland övriga nationaliteter, men det vore spännande att se om det finns något samband.
 
Avslutningsvis kan jag inte låta bli att fundera på hur det är med mig själv. Är mitt beteende ett resultat av gener, uppväxt eller är jag helt enkelt en viljelös zombie styrd av en encellig parasit?
 
Till topps! /Joel

Träning v7

Det börjar se ut som något som liknar träning, igen. Jag ska vara lite ledig närmaste veckan, så då tänker jag mig att det blir lite mer gjort.
 
Cyklel jobbet ToR (100 min)
Innebandy i tisdags (60 min)
Yoga i fredags (60)
Styrketräning i lördags och söndags (120 min)
Totalt 340 min 
 
Till topps! /Joel

Push up bars

Och roterande sådana är mina senaste leksaker. Att de är roterande är bra för handlederna som annars kan utsättas för kraftiga vridningsmoment. Det som är nackdelen med dem är att det är svårare att hålla balansen när man ska försöka resa upp sig på händer, men det är väl jag som behöver öva mer, eller bara bli starkare.
 

Till topps! /Joel

Heminredning

Jag och Kristina har skilda uppfattningar om heminredning. Jag har under helgen rensat i mitt vardagsrum, så det innebar att jag hängde upp några av mina sovsäckar på krokar på väggen. Det blev bra, tycker jag, men Kristina håller inte riktigt med mig.
 
Att jag sedan kastat ut vardagsrumsbordet och ställt dit en bänkpress samt att soffan är belamrad med friluftspryttlar förhöjer ju bara mysighetsfaktorn.
 
 
Till topps! /Joel

Tvätt av dunsäck

Jag har faktiskt tvättat en av mina dunsäckar för första gången. Jag har inte behövt göra det förrän nu, eftersom de inte blivit så smutsiga. Ett sätt att hålla dem fräscha är att alltid sova med innerlakan.
 
Jag köpte specialtvättmedel för dun, och körde enligt anvisning 50ml och tvättprogram ylle. Därefter körde jag säcken i torktumlaren på låg värme, 40C, och stoppade i ett par tennisbollar för att få ruska om dunet så det blir lite volym.
 
Det viktiga är att återfå loft i säcken för det är det som fångar den varma luften och håller en varm.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Till topps! /Joel

Träning v6

Jag har börjat komma igång så smått. Lite nöjd är jag över att jag börjar närma mig den vikt jag hade innan jag åkte. Än återstår ett par kilo, men visaren på vågen rör sig uppåt. Helst vill jag upp ytterligare två-tre kilo, men jag vet att det kommer inverka negativt på min tekniska klättring och löpning.
 
Apropå löpning, så har jag börjat stretcha höftböjaren och det verkar som att det är riktigt bra för mina knän. Dock har jag hållit på och ropat hej många gånger förut. Nu ska jag vara mer återhållsam. Jag ska se till att stretcha kontinuerligt, så får vi se vilka resultaten blir.
 
Cyklel jobbet ToR (100 min)
Innebandy i tisdags (60 min)
Styrketräning i lördags och söndags (120 min)
Totalt 280 min 
 
Till topps! /Joel

Berg i konsten

Idag fick jag ett tips om en artikel om berg i konsten. Tyvärr kan jag inte gå på utställningarna som artikeln refererar till, men det hade varit spännande. Jag kan förstå att berg är ett tacksamt motiv för en konstnär. Det finns något mytiskt och mystiskt över dem. 
 
Varje berg innehåller en historia om en bedrift eller en tragedi. Bergen som fenomen är till brädden fyllda med symbolik. Att ha världen vid sina fötter. Att stå på världens tak. Att röra vid stjärnorna. Att stå vid tröskeln till gudarnas boning. Listan kan göras lång. 
 
Bergen kan också stå som en symbol för livets upp- och nedgångar.  Bergen illustrerar så väl de stora känslorna,  de livsavgörande ögonblicken. Inte konstigt att romantikerna vurmade så stark för bergen. För mig är bergen en kontrast till mitt vardagliga liv. Jag vill hoppas och tro att jag blivit mer ödmjuk av bergen.
 
Ibland är det nog så att konsten bättre fångar vissa saker än vad det skrivna ordet i reportageform någonsin kan göra.
 
 
Till topps! /Joel

Träning v5

Lugn vecka.
 
Cyklel jobbet ToR (80 min)
Yoga i tisdags (60 min)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Totalt 200 min 
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0