Träning v43

En vecka med vanlig grundträning. Nu framöver ska jag börja köra mer löpträning + försöka klättra lite mer inomhus.

Cykel till jobbet (må-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Totalt 390 min

Till topps! /Joel

Ny jacka

Jag skrev tidigare om att jag reklamerade min gamla North Face-jacka. Eftersom jackan på något vis försvunnit, fick jag pengarna tillbaka. Dock behövde jag ju en ny jacka, så jag beställde en North Face, Half Dome-jacka. Jag kunde gå och hämta ut den idag efter att ha betalat lite i mellanskillnad.

Det är ännu för tidigt att komma med något utlåtande, men det jag kan konstatera är att dragkejdan har en amerikansk fattning. Det är lite avigt, men så var det på min gamla Mountain Hardwear-jacka. Jackan väger 453gr i storlek M, vilket måste anses vara godkänt.

Till topps! /Joel

Pannlampa

Under den senaste expeditionen påmindes jag om vilka dåliga pannlampor jag hade. Både min Silva L1 och min Petzl Tikka var alltför klena i ljusstyrkan. Redan när jag kom hem till Sverige hade jag bestämt mig för att köpa en ny.

Jag kollade lite olika alternativ, och ett som dök upp var Petzl Myo RXP. Med en maxstyrka på 140 lumen samt inställbart i tre nivåer, och med en vikt på 165gr (inkl. batterier), så slog jag till i samband med att jag skulle klättra i gruvan. Jag måste säga att jag är nöjd med ljusstyrkan och funktionerna. En annan fördel med Myo RXP är att man kan köra på Litiumbatterier, vilket är en fördel med tanke på kyla och batterilängd.

Till topps! /Joel


Träning v42

I lördags körde jag isklättringspremiär. Det var som sagt roligt, men det kändes ovant. Jag var inte heller i riktig form. Nåja, kul var det i alla fall. En lärdom jag drog var att få mig mer vätska.

Cykel till jobbet (to-fr)
Styrketräning i måndags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Isklättring 240 min
Totalt 480 min

Till topps! /Joel

Bildspel från isgruvanEtt bildspel som Anders satt ihop från gårdagens klättertur.

Till topps! /Joel

En guldgruva

för klättrare, vilket innebär att den är full med is. Ibland är det bra att bo i bergslagen för idag var jag, Anders och Jörgen iväg och klättrade is i en gammal gruva. Det är en otroligt häftig, men samtidigt skrämmande, miljö. Vanligtvis brukar man ju isklättra på berg med öppna vidder omkring sig, och inte som idag, mörka, bottenlösa schakt. Vi sökte efter en speciell öppning, men vi kom först till grannschaktet där det bitvis var så lågt i tak att vi firade ned oss på alla fyra. Inget som rekommenderas för klaustrofober. Väl uppe hittade vi öppningen som vi sökte. Nere i gruvan fanns flera riktigt fina isar. Av vad vi kunde höra så sträckte sig isfallet, minst ett par hundra meter, ned i underjorden.

Eftersom det var en rekordtidig premiär för oss, så körde vi topprep. Första vändan gick riktigt bra för mig, jag hade kontroll och flyt. Dock blev jag helt utpumpad i underarmarna. Det ställde till väldiga problem för mig senare. Jag förstod i efterhand att min fysiska status sannolikt var dålig pga. att jag känt mig utarbetad under veckan, sovit dåligt samt haft en dålig uppladdning inför dagen genom för lite sömn plus att jag drack alldeles för lite. Det var inte bara vanlig "pump" i armarna, utan nästan lite kramp = vätskebrist. Hur som helst kan jag summera dagen som en av mina mer minnesvärda isklätterdagar. Det var riktigt, riktigt häftigt. Nu är jag ordentligt mosig i huvudet, vilket förklaras av tidig morgon, häftig upplevelse/klättring, 38 mil bilkörning, så god natt kamrater!

Till topps! /Joel


Reklamera reklamationen

För nästan två månader sedan reklamerade jag en North Face-jacka eftersom dragkejdan var helt kass på den. Jackan var köpt via Naturkompaniet på nätet, och kontakten med dem när jag reklamerade jackan var helt okej. De skickade mig en fraktsedel på direkten, så att jag kunde posta jackan. De sa att det skulle dröja ett tag med beskedet för att jackan skulle sändas till Belgien för översyn.

Jag väntade i en månad, i en och en halv, men när det hade gått två månader ville jag kolla vad som hade hänt med reklamationen. Jag ringde upp, men jag fick till svar att de skulle kolla upp det hela. Idag blev jag uppringd av Naturkompaniet och fick då veta att de helt enkelt har tappat bort min jacka. Killen som jag pratade hade själv packat ned den och skeppat den till Belgien, men ingen där har mottagit den.

Nu ersätter de mig med jackans inköpspris, men lite kan man undra hur det gick till när jackan försvann samt hur länge det hade dröjt innan de kontaktat mig ifall jag inte gjort en påstötning. Nåja, jag måste säga att Naturkompaniet ändå har skött det hela bra.

Till topps! /Joel 

Cavit

Jag har tidigare skrivit om vikten av att kolla sina tänder innan man åker på längre expeditioner. Bland det sista man vill vara med om är att tänderna börjar krångla när man är uppe på ett berg, långt från civilisationen. Det är inte alla som likt Janne Corax får för sig att dra ut tänderna själv. Du kan läsa om det i denna artikel.

Eftersom jag har några olika typer av lagningar bl.a. en krona och en brygga, så finns det alltid risk att dessa kan lossna. Av denna anledning kommer Cavit alltid att ingå i min medicinutrustning. Cavit är tandcement som kan användas för provisorisk fyllning av hål eller att fästa kronor som lossnat.

En annan positiv sak med Cavit är att man inte behöver ha med sig så mycket. En tub väger inte mer än 8 gram. Helt överkomligt.

Till topps! /Joel

Träning v41

Jahapp, då gäller det att börja köra lite mer kondition nu när det är bestämt att jag åker till Jebel Toubkal till nyår. Nu blir det inte en alltför blodig historia, så jag behöver inte vara i topptrim, men jag har nästan inte kört någon konditionsträning alls sedan Pamir. I skrivande stund har Daniel och Anders bekräftat att de ska med.

Cykel till jobbet (må-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i torsdags (60 min)
Totalt 390 min

Till topps! /Joel

Jebel ToubkalÄntligen har jag bestämt mig för ett projekt till jul och nyår. Det blir inget extraordinärt, eller så, men det känns ändå inspirerande och spännande. Jag har nu siktat in mig på Marockos och Atlasbergens högsta punkt, Jebel Toubkal 4167 meter högt. Bestigningen är mycket enkel, graderad till Très Facile, dvs. mycket lätt. Det rör sig inte om någon teknisk klätterutmaning. För min del handlar det lika mycket om att besöka landet och få uppleva naturen. Jag har länge önskat att få vandra i Atlasbergen och att från toppen av Jebel Toubkal skåda ut över Saharaöknen.

Eventuellt blir vi ett litet gäng som åker över nyår, men skulle det visa sig att ingen annan kan följa med, så åker jag själv för det suger verkligen i äventyrstarmen.

Till topps! /Joel

Bokinköp

   

Under helgen köpte jag ett par klätterböcker på utförsäljning. Den ena är Martin Letzter och Olof Sundströms Ad hoc Rocks (Prisma 2008). Den andra är Klättrarens själ av Per Calleberg och Fredrik Schlyter (ICA 2005). Båda böckerna har ju några år på nacken, och det är väl därför de var på utförsäljning. När det gäller Ad Hoc Rocks beskriver den hur författarna besteg Seven Summits på skidor. Det är fascinerande att läsa om hur de genomförde alla bestigningarna. Det är lite som de skriver i förordet, projektet lyckades pga. obefintlig respekt för regler, förordningar och konventioner. Genomgående har de en väldigt lättsam ton i boken. Martin och Olof framstår som ganska sorglösa killar. Klättrarens själ försöker mer förklara varför man klättrar. Utöver en del djupsinniga reflektioner är boken fylld med fina bilder. Faktiskt en bok att sätta i händerna på alla dem som undrar vad klättring ska vara bra för.

Till topps! /Joel


Träning v40

Jag kan faktiskt konstatera att mitt knä som jag har haft problem med under en längre tid har blivit helt bra. Det var en ihärdig inflammation där lårmusklerna fäster i knät. I våras började jag köra isometriskt/excentriskt på balansbräda. Nu ska jag bara försöka bli bra i axeln och min höft.

Cykel till jobbet (må-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i torsdags (60 min)
Klättring inomhus (120)
Totalt 450 min


Njupeskär


Njupeskär i vinterskrud 2007. Höll dock inte på med isklättring vid tillfället.

Eftersom jag har planer på att åka till Pamir och göra förstabestigningar nu till sommaren, så måste jag arbeta med min tekniska klättring. Grejen med förstabestigningar är att man faktiskt inte vet vilka hinder/problem man kommer att ställas inför, och därför blir tekniska klätterfärdigheter centrala. Jag hann tyvärr inte klättra så mycket på klippa som jag önskade eftersom jag tillbringade mestadelen av sommaren i Pamir. Däremot tänker jag passa på och klättra desto mer is denna vinter. Jag har som målsättning sagt att jag ska klättra Njupeskär i år. Graderingen är inte så farlig, runt WI4. Dock ska det bli lite klättring i både Trängslet och Rjukan innan det bär av mot Sveriges högsta fria isfall. Klättersäsongen är mellan 1/12 till 1/4, så mars känns som en ganska lämplig tid. Isen har vuxit till sig ordentligt och dagarna har blivit lite längre.

Till topps! /Joel

Träning v39

Ja, det kan synas futtigt att notera flytthjälp som träning, men att kånka möbler upp och ned är en rejäl genomkörare. Speciellt när vi pratar om en tung och otymplig skinnsoffa i kombination med en alltför trång trappuppgång.

Cykel till jobbet (ti-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i tisdags (60 min)
Flytthjälp i lördags (240)
Totalt 540 min
Till topps! /Joel

RSS 2.0