No pain, no gain

No pain, no gain hör man ibland träningsfantaster säga. Jag förstår andemeningen i uttrycket, men jag anser att påståendet egentligen är felaktigt. Dock handlar det mer om det engelska språkets tillkortakommanden. I svenskan kan vi faktiskt skilja på typer av fysiskt obehag.
 
Jag har genom årens lopp lärt mig att bra träning inte är smärtsam, då smärta signalerar att något är fel, t.ex. en inflammerad muskel, ledskada osv. Att fortsätta träna med smärta är direkt kontraproduktivt. Visst, man kan bita ihop, men vad är poängen? Det enda resultatet man får är en längre konvalescens.
 
Bra träning ska däremot vara plågsam, dvs. det kan vara hur drygt och jobbigt som helst, men det är inte skadligt för dig. Att pressa sig när man springer fort eller lyfter tungt är egentligen plågsamt. Att stödja sig på ett knä som har gått sönder är smärtsamt.
 
Gött inlägg att skriva. Jag fick både illustrera min filosofi kring bra träning, samtidigt som jag fick ge det engelska språket en känga. Och om du tror att detta bara var ett anekdotiskt exempel på engelskans tillkortakommanden gentemot svenskan får du gärna be mig om en utläggning i kommentatorsfältet.
 
Till topps! /Joel

Träning v39

Bättre och bättre dag för dag.
 
Cykling till jobbet (fr)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Löpning, intervall i lördags (40 min)
Styrketräning i söndags (60 min)
Totalt 190 min
 
Till topps! /Joel

Expedition Excellence

En film från min senaste bestigning.
 
 
 
Till topps! /Joel

Träning v38

Cykling till jobbet (on)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Totalt 90 min
 
Till topps! /Joel

Träning v37

Cykling till jobbet (on)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Styrketräning i lördags (60 min)
Totalt 170 min
 
Till topps! /Joel

Nytt projekt

Jag vet att det har varit ganska dött här på bloggen ett tag. Det hänger främst samman med att jag haft mycket på jobbet, och att jag inte haft något spikat projekt.
 
Dock har jag nu bestämt mig för att jag ska åka till Vinson Massif, som är Antarktis högsta berg (4892 möh) till julen 2014, dvs. om 15 månader. Det är ett tag dit, så just nu känner jag ingen panik för träningen. Det är inte heller någon teknisk klättring, utan bara allmän högalpin miljö. Den stora utmaningen är väl kylan.
 
Eftersom det är ett mycket svårt berg att ta sig till rent logistikmässigt, har jag beslutat att jag får köpa in mig i en kommersiell grupp. Att försöka ordna allt själv skulle bli mycket byråkrati, en komplicerad logistik med båt, skidor under två månader för att bestiga ett berg som tar två-tre dagar. Okej, jag rationaliserar, hade jag haft pengar och tid hade jag absolut gjort det, men nu får det bli som det blir.
 
Att köpa in sig i en kommersiell expedition är inte billigt. Vi pratar om siffror runt 200 000-250 000 kr. Jag behöver alltså mina 15 månader för att spara pengar och träna. En anledning till att jag vill åka dit är att Antarktis står på min Bucket list. Om jag sedan kan göra Mt Vinson är det en jättebonus.
 
 
Till topps! /Joel
 
 

Träning v36

Joppet, du vett!
 
Volleyboll i torsdags (60 min)
Klättring, svaboulder i lördags (90 min)
Löpning i söndags (7km)
Totalt 190 min
 
Till topps! /Joel

Träning v35

Denna vecka var jag faktiskt ut på en löprunda för första gången på mycket länge. Det gick inte fort, men mina knän kändes helt okej.
 
Cykling till jobbet (må-ti)
Löpning i onsdags och söndags (40 min)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Totalt 200 min
 
Till topps! /Joel

Träning v34

Lite träning.
 
Cykling till jobbet (ti)
Styrketräning i lördags (60 min)
Totalt 90 min
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0