Ett tänkbart uppläggJag tänkte bara spåna lite på ett tänkbart upplägg till Marocko, men det är inte förankrat hos mina kamrater, så det ska tas med en nypa salt. Nåja, eftersom vi reser på nyårsaftonen stannar vi i Marrakech första natten och firar in det nya året med en Tagine. På nyårsdagen tar vi oss ut till Asni/Imlil med passande fortsaffningsmedel. Förhoppningsvis kommer vi oss hela vägen fram till Imlil. Sedan är det bara att vandra in till baslägret, en vandring som lär ta ca. 5 timmar.

Eftersom vi sover på 3200 meters höjd, borde vi klara av att redan nästa dag ge oss på Jbel Toubkal, och i samband med det tar vi nog Imouzzer och Toubkal Ouest samtidigt. Det kan dock hända att vi inte känner oss tillräckligt acklimatiserade för detta, och i så fall får vi göra något lite enklare och programmet förskjuts en dag. Oavsett så tänkte jag att vi ska ta topparna Ras och Timezguida följande dag. Dagen därpå ska vi nog ge oss på Akioud och Afella. Beroende på tiden och hur pigga vi är, så återvänder vi till Imlil på kvällen eller följande dag.

Givetvis förutsätter programmet att vi är friska och krya. Förhoppningsvis kommer vi tillbaka till Marrakech tills den fjärde eller femte januari, vilket ger oss ett par-tre dagar att njuta av stadsliv, god mat och värme.

Till topps! /Joel

Träning v47

En bra träningsvecka. Förhoppningsvis ska jag vara tillräckligt tränad för Marocko, trots att jag inte kört så mycket konditionsträning som jag borde. Jag har inte heller kört några backpass, eller överhuvudtaget gått med packning. Nåja, vi ska vandra ganska lätt, så det ska nog lösa sig i alla fall :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning i lördags (12km)
Klättring inomhus (120)
Totalt 570 min

Till topps! /Joel

Greppbräda


Jag funderar på om jag ska ta och införskaffa en greppbräda. Eftersom jag ganska sporadiskt kommer mig iväg till klätterhallen kan jag träna och upprätthålla viss styrka i fingrar/händer genom att sätta upp en bräda hemmavid. Jag funderar på en metolius Simulator 3D, men jag tar gärna emot förslag på andra brädor. Jag har egentligen inte en aning om vad jag vill ha, mer än att jag ska kunna träna lite grepp. Nåja, lite variation i greppens storlek, djup och utformning är väl bra. Kanske att man kan träna slope-grepp osv.

Till topps! /Joel

Atlas

Eftersom Jbel Toubkal är den högsta toppen i Atlasbergen tänkte jag skriva lite kort om den grekiska myt som ligger till grund för namnet på bergskedjan. Atlas var en av de grekiska titanerna, dvs. den gudagrupp som fanns innan Olympens gudar. De gamla gudarna förlorade striden mot de nya gudarna, vilket fick till följd att Atlas bestraffades med att bära himlen på sina axlar. Det är därför han oftast avbildas med att bära jordklotet. Dessutom förklarar detta varför kartböcker också kallas för atlas.

Givetvis var det plågsamt att för evigt hålla upp himmelen, så när Perseus kom förbi med Medusas avhuggna huvud, önskade Atlas att han skulle få se det och därigenom förvandlas till sten. Peresus beviljade hans önskan, och Atlas blev en del av berget. Alltså ska vi åka till de berg, som enligt grekerna, bär upp himlavalvet.

Med denna vetskap får det en annan innebörd att vandra utmed bergens rygg. Det gäller att vandra varsamt för att inte plåga den gamla titanen i onödan.

Till topps! /Joel


Träning v46En normal träningsvecka sett till att det är november, och att jag inte tränar för något jättekrävande berg just nu. Igår var jag på KFUM och klättrade inomhus. Det gick riktigt bra. Denna gång såg jag till att ha druckit tillräckligt, och det märks en tydlig skillnad i hur mycket pump/kramp jag får. Nu längtar jag faktiskt efter vinter och is.

Cykel till jobbet (må-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Klättring inomhus (120)
Totalt 480 min

Till topps! /Joel

Peak baggingPlanerna kring Marocko fortskrider. Utöver Jbel Toubkal har vi funderat på att göra en del andra toppar som ligger i närheten. Några som redan har nämnts är Ras (4083) och Timesguida (4098). Vi kan också välja att göra Toubkal Ouest (4030) och Akioud (4030) (mer om samma topp), Imouzzer (4010). Vi pratar om sex toppar över +4000, dvs. lite Peak bagging, dvs. samla toppar. De flesta av topparna är bara trekkingtoppar, men Akioud ska kunna innebära lite mer av en utmaning. Tanken är dock att vi inte ska ha med oss så mycket utrustning - bara sele, rep, isyxa och stegjärn. Ska vi ge oss på mer tekniska berg, måste vi ha med säkringsutrustning och det är inte säkert att vi orkar släpa med oss det. Fast lite skoj skulle det vara att göra en mer teknisk isklättringstur.

Jag vill också passa på och tacka Lars som har bistått med kartan ovan och tips på flera av de andra topparna.

Till topps! /Joel

AddnatureEftersom jag inte är sponsrad kan jag utan några baktankar presentera den friluftsbutik som jag handlar mest från. Det är som rubriken säger addnature.com. Min uppfattning av butiken är att de har ett bra utbud samt att personalen är tillmötesgående. Det är väldigt smidigt att handla från dem via nätet. I princip får man varan samma vecka som man har beställt den. En stor fördel är att frakten är kostnadsfri, då den levereras till ett utlämningsställe. Man behöver inte heller betala över nätet, utan de skickar med ett inbetalningskort i försändelsen. En annan smidig detalj är att de brukar skicka med en retursedel, vilket underlättar ifall man vill byta varan.

Jag kan absolut rekommendera addnature, speciellt för dem som inte har en fysisk friluftsbutik i närheten. Och som sagt, jag får ingenting för att jag skriver detta. Jag gör det för att Addnature förtjänar omdömet.

Till topps! /Joel

Träning v45

Eftersom jag noterar all min träning i Funbeat + skador osv. så har jag en ganska god koll. Jag kan faktiskt konstatera att mitt axelproblem har varat i över ett år nu. Dock har det blivit mycket bättre, och min förhoppning är att om det fortsätter så här är axeln helt problemfri under våren. Detta med kroniska inflammationer är inte lätt. Speciellt inte i områden kring leder, då det rör sig om små muskler på svåråtkomliga ställen. Nåja, denna vecka har jag tränat ganska bra, och min höft/ljumske har fungerat ganska bra. 

Cykel till jobbet (må-fr)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning i lördags (7km)
F&S station medel (80 min)
Totalt 520 min

Till topps! /Joel

Fett, muskler och BMI

Jag brukar roa mig med att kolla mitt BMI (Body Mass Index) emellanåt. Just nu ligger jag på 25.4, vilket innebär att jag ligger precis på gränsen till överviktig. Nu tar jag det med ro, för det är inte något fettöverskott vi pratar om. Tvärtom, är det faktiskt en ökad muskelmassa som är orsaken. BMI brukar bli kritiserat för att det inte tar hänsyn till om en person är tung i kroppen pga. fett eller muskler. (se bilden)

Varför börjar jag bli "överviktig"? Faktum är att jag efter Pamir tagit kreatintillskott för att öka på muskelmassan, och det verkar ha hjälpt en del. Satsningen är medveten, eftersom det är just muskler man förlorar på hög höjd. Varje pass i gymmet blir ett sätt att öka energireserven och därigenom marginalerna. Tidigare har jag satsat på att äta upp mig i fett inför mina expeditioner, men det ger inte önskad effekt, då kroppen ändå inte kan tillgodogöra sig fettet pga. syrebristen.

En nackdel med viktökningen är att jag inte är lika snabb på innebandyplanen och att jag får sämre tider i löpning. Mina fötter har också tagit en del stryk. Nåja, nu ska jag strax åka till innebandyn och visa var skåpet ska stå ;)

Till topps! /Joel


Träning v44

Eftersom jag tillbringade veckan i Boden, så blev det inte så mycket träning som vanligt. Dock var jag ute och sprang för första gången sedan augusti. Jag hade alltså inte sprungit på drygt två månader! Det var på tiden. Av den anledningen körde jag ett distanspass på 90 minuter. Det kändes kan jag lova.

Löpning i onsdags 16km (90 min)
Löpning i fredags 8km (40 min)
Totalt 130 min

Till topps! /Joel

Marockoplaner

Jag kan berätta att våra Marockoplaner fortskrider. Flygbiljetterna är bokade, och det innebär att vi flyger till Marrakech på självaste nyårsaftonen. Det nya året kommer vi kanske att fira på medinan. Nu tror jag inte att marockanerna uppmärksammar vårt nyår särskilt, men någon form av trevlighet blir det väl.

Vi som åker är Anders, Daniel och jag. Våra planer är att vi bor på hotell första natten, för att sedan ta en taxi ut till Imlil, eller Asni om det inte är framkomlig hela vägen. Vi vandrar sedan in till baslägret, Refuge de Toubkal (3200). Bestigningen av Jbel Toubkal tar ett par-tre dagar i anspråk. Tanken är att vi sedan ska kunna ta ytterligare ett par toppar, ev. Ras (4083) och Timezguida (4098). Det gör att vi kan återvända till Marrakech för en lagom tvådagarsvistelse innan vi flyger hem till Sverige igen. Jag kan dock avslöja att vi har en reservplan, att om det inte blir några extratoppar, kanske vi åker ut till kusten och badar och mår gott istället.

Till topps! /Joel

Vätskebalans

När jag är ute på mina expeditioner är jag väl medveten om vikten av att dricka mycket. I princip går hälften av den vakna tiden åt till att smälta snö. Speciellt viktigt är det att tänka på vätskebalansen när man är på hög höjd.

Lika viktigt är det att hålla en bra vätskebalans när man tränar mycket. Dels för att kroppen inte ska bli uttorkad, dels för att man ska kunna prestera på topp under passet. Dock måste jag erkänna att jag ibland slarvar med vätskan. Många gånger når jag inte upp till den nivå som jag egentligen borde för att jag inte har druckit tillräckligt. Jag har länge varit medveten om mat och tillskott som jag tryckt i mig, men vätska är faktiskt det enskilt viktigaste, men ack så lätt att glömma bort. Nåja, jag ska absolut bättra mig på den punkten.

Till topps! /Joel


RSS 2.0