Trangia

Okej, ett lite messerschmittinlägg. Det handlar inte om att vara dryg, utan mest om att upplysa folk, så att de inte behöver fortsätta gå i ovetskap.
 
Det är ganska vanligt att man hör folk säga "tr-i-anga-kök". Det korrekta namnet är trang-i-a-kök. Namnet har sitt ursprung från orten Trångsviken, Jämtland. Man tog förleden "trång" och lade till ett -ia som står för "i aluminium". Detta resulterade i "trångia", men det lät lite konstigt, så man gjorde om å tll a, och därmed namnet trangia.
 
Jag förstår att många har misstolkat namnet till tr-i-anga. Det är en form av folketymologi. dvs. att folk skapar begriplighet av ord som har ett okänt eller främmande ursprung. Eftersom köket kan ses som tredelat, dvs. de två delarna som utgör skyddet + kastrull, eller att det finns tre hakar som kastrullen/stekpannan vilar på, så har folk förknippat det med tri (tre). Ordet "trang" står ju inte för något känt inom svenskan.
 
Jag vet att jag själv har sagt fel en gång i tiden, men genom att jag vet att ordet "trång" finns i grunden, minns jag nu att det heter trang-i-a.
 
Till topps! /Joel

Träning v33

Cykling till jobbet (må-fr)
Greppbräda i lördags (30 min)
Totalt 180 min
 
Till topps! /Joel

Träning v32

Mycket jobb och lite träning.
 
Cykling till jobbet (må-ti, to-fr)
Greppbräda i torsdags (40 min)
Styrketräning i fredags och lördags (120 min)
Totalt 280 min
 
Till topps! /Joel

Mont Blanc via normallederna

Min artikel som beskriver mina tre bestigningar av Mont Blanc via normallederna publicerades på Utsidan idag.
Lite kul att sammanställa bestigningarna i en och samma artikel. Dels för att man kan följa min utveckling, dels för att få ta del av tre olika leder, vilka är Goûter, Col du Midi, Aig Grises. Jag kommer också med lite tips och råd i slutet. Ni som har följt min blogg genom åren kommer att känna igen ganska mycket, men just sammanställningen är ju värdefull.
 
Artikeln Mont Blanc via normallederna på Utsidan.
 
Till topps! /Joel
 
 

Budord

Det finns tio budord för träning, vilka lyder:
 
1. Du ska inga andra intressen hava jämte träning.
2. En dag utan träning är en dag utan mening.
3. När Du vilar tränar dina konkurrenter.
4. Den som tycker träning är roligt, tränar för lite.
5. Träning är ett tillfälle att tävla.
6. Så länge Du är seg kan du inte bli övertränad.
7. Det som inte dödar, det härdar.
8. Smärta är svaghet som lämnar Din kropp.
9. Många äro kallade, få äro utvalda.
10. Det finns många sätt att bli dålig på, men bara ett sätt att bli bra på: TRÄNING
 
Själv har jag några uttryck som jag gillar:
 
Go hard, or go home
Second place is just the first loser
Hakka päälle
 
Nu ska jag sluta skriva och köra ett spontanpass istället.
 
Till topps! /Joel

Träning v31

Idag vaknade jag med en sådan där härligt ömmande rygg, speciellt i den övre ryggmuskulaturen. Anledningen var att jag körde hårt i dragmaskinen i fredags, vilket jag följde upp med dead hang pull ups med 20kg extravikt. Som grädde på moset körde jag en fin klätteromgång igår. Riktigt gött känns det.
 
Bra träning är inte smärtsam, dock ska den vara plågsam. Det är skillnaden mellan att bli starkare och att skada sig.
 
Styrketräning i fredags och lördags (90 min)
Klättring i söndags (240 min)
Totalt 330 min
 
Till topps! /Joel

Teknik och styrka

Idag åkte jag och Jörgen till Fregåsberget vid Rällsjön och klättrade. Det var ett tag sedan jag klättrade klippa senast (början av april). Jag värmde upp genom att leda en enklare led (3+), sedan körde vi diedren (4) på topprep en omgång. Därefter ledde jag den. Passet avslutades med att jag ledde Craig's Crack (4+). Det är inte sportklättring, utan tradklättring.
 
Eftersom jag inte klättrar kontinuerligt, så brukar jag ofta pumpa ur (dålig teknik, svaga händer, övergreppar - i den ordningen). Dock funkade allt riktigt bra idag. Det var första gången jag ledde diedret och Craig's Crack, och jag pumpade inte ur över huvud taget.
 
Berodde det på att jag har förbättrat min teknik, t.ex. fotarbete och position, eller för att jag målmedvetet tränar greppstyrka pga. att jag inte hinner klättra så mycket, eller för att jag kunde vara mycket mer avslappnad? Jag övergreppade inte vilket hänger samman med bättre teknik, kanske förbättrad greppstyrka och lite mer rutin. 
 
Jag försökte att värma upp ordentligt innan klättringen då det minskar pumpen. Jag följde också ett tips från Andreas Spak, dvs. att inte topprepa som uppvärmning. Man hamnar lätt i en för nonchalant attityd. Bättre att börja leda, men göra det på en enkel nivå. Jag klättrade också väldigt metodiskt och långsamt. Det viktiga var inte att komma upp, utan tänka på hur jag arbetade med fötterna, balansen, dvs. att fokusera på det jag gjorde. Sedan är jag övertygad om att resan till Marseille var väldigt utvecklande för mig. Där fick jag koncentrera mig på tekniken (eftersom det är sportklättring). Jag fick också pressa mig själv, och leda på leder som kändes lite skrämmande.
 
Anders begrundar hur leden går på klippan i Marseille.
 
Det jag behöver utveckla är förmågan att snabbt se vilka säkringar som passar i sprickorna. Där kan jag spara tid och kraft. Likaså ska jag fortsätta att arbeta med greppstyrkan. Det är som följande citat säger:
 
"If you cannot pull a single hard move you have nothing to endure."
 
Vad spelar det för roll om man har bra uthållighet och teknik, om man inte har styrkan att klara av en svår flytt.
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0