Mt Google

image94Idag uppmärksammar Google 55-årsdagen av den första Everestbestigningen. En trevlig hyllning till Edmund Hillary och Tenzing Norgay, och det är väl sannolikt att det delvis är kopplat till att Hillary dog i år.


Men varför uppmärksammar Google, världens största sökmotor, överhuvudtaget denna händelse? Man kan ju med fog anse att det finns viktigare saker att uppmärksamma. Vad är det i själva bestigningen som gör att det blir en angelägenhet för oss alla? Egentligen var det bara två män på en topp, precis som Googleillustrationen visar.


Jag tror inte att det är prestationen av att nå toppen som vi imponeras av, då antalet Everestbestigare numera kan räknas i hundratals. Bedriften ligger snarare i att vara först med att göra det. Dock tror jag att denna händelse kan sättas in i ett mycket större sammanhang än så. Om man tittar på några jämförbara händelser som att vara först till nord- respektive sydpolen eller månlandningen, så inser man snart att bedrifterna är så mycket mer än bara prestationerna i sig. I grund och botten handlar det om människans seger över naturen (tragiskt, men sant); hur vi genom viljestyrka, fysiska umbäranden, tekniska landvinningar har övervunnit alla svårigheter och hinder.


Nyckelordet är just människan, för när de står där, oavsett om det är på någon av jordens ytterpoler eller på månens yta, så gör de det som representanter för hela mänskligheten (observera att det är samma mekanismer som gör att en person kan representera och vinna guld åt en hel nation). Att det verkligen förhåller sig på det viset framgår av Neil Armstrongs berömda uttalande vid månlandningen: One small step for man; one giant leap for mankind.


Det är i ett liknande sammanhang man ska se bestigningen av Everest, för när Edmund Hillary och Tenzing Norgay stod där på toppen av Everest, så gjorde de det som representanter för hela mänskligheten. Det handlar inte om två män och ett berg, utan om att de gav oss en anledning att imponeras över vad vi som människor kan åstadkomma. Bedrifter som toppbestigningar, polarresor och månlandningar läggs till vår kollektiva självkänsla. Detta förklara förmodligen mycket av populariteten, för ser man till mänsklighetens övriga prestationer (krig och miljöförstöring), så har vi inte så mycket att yvas över.


Kanske är detta en anledning till varför vi människor väljer att uppmärksamma denna dag.

Till topps! /Joel


Träff med gänget

image93Nu på lördag ska Aconcaguagänget träffas för första gången och det ska bli spännande. Vi tänker att vi ska lära känna varandra under lite friluftsliknande former, dvs. vandring med packning och övernattning i stuga. Jag kan avslöja att det vankas tjälknöl till kvällsmål. Själva vandringen kommer att göras utmed Vasalopps- och Siljansleden.

Det ska verkligen bli kul att träffas allihop, och att få prata om vår gemensamma dröm: att bestiga Aconcagua. Tänk, en hel helg kan man gotta sig i nördiga saker som utrustningsdetaljer, acklimatiseringsturer och anmarscher, utan att folk börjar gäspa. Bara 100% rå, oförställd bergsklättrarentusiasm med en touch av vardagseskapism ;)

Jag kan dock säga att det har börjat bra. Alltså, det är inte var dag man får tjälknöl.

Till topps! /Joel

Träning v21

Tja, då var man tillbaka igen :) Jag vet faktiskt inte om jag är/har varit övertränad, men vilan har hursomhelst gjort mig gott. Jag har tränat på som vanligt under veckan som passerat. Dock måste jag öka träningsmängden och lägga in några till långdistanspass inför löpturen v24.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 12 km i måndags, 22 km i söndags
Styrketräning (60 min)

Till topps! /Joel

Ändrade planer

image92Jag har efter lite överväganden kommit fram till att jag ska skippa det där med alpin stil. Det handlar helt enkelt om att jag vill maximera mina chanser att nå toppen. Och att nå toppen är det absolut viktigaste - allt annat är sekundärt! Det innebär att jag inte ska riskera att trötta ut mig eller skada mig i samband med anmarschen. Hade jag redan varit upp på toppen en gång, eller vore jag en mer erfaren klättrare, så skulle det kanske vara mer eftersträvansvärt med att göra det i alpin stil.

Ytterligare en faktor är att ingen mina medklättrare ska köra i alpin stil, vilket gör att jag kanske sinkar dem om jag ska bära allt själv. Och givetvis vill man inte vara till någon belastning.

Beslutet känns som det rätta, då det primära är att ta sig upp på toppen. Jag känner att jag inte har råd att chansa!

Till topps! /Joel

Ledighet

image91

Nu är den fixad: ledigheten! Jag har den på pränt och allt. Jag ska vara ledig från och med lördag 13:e december-08, till och med 4:e januari-09. Det innebär att jag har 23 dagar på mig att ta mig från Falun till Aconcaguas topp och tillbaka, dvs. gott om tid. Jag vet att DL också har fått klartecken om ledighet, så bitarna börjar falla på plats.

Wow, jag fick just en ny "påtaglighetskänsla" av den förestående Aconcaguaresan.

Till topps! /Joel

Träning v20

Jag måste få lov att klappa mig själv på axeln lite grann. Jag har varit otroligt disciplinerad hela veckan. Trots att det känts tufft och svårt så har jag genomfört mitt träningsprogram till punkt och pricka.

Alltså, att lata mig :) Denna vecka har inte innehållit någon träning alls förutom cykling till jobbet. En otrolig prestation! Fast i ärlighetens namn måste jag även tacka min syster och hennes barn som varit på besök hos mig under veckan. Utan dem hade jag nog fallit till föga i torsdags och spelat lite innebandy, men nu blev det inte så ;)

Nej, skämt å sido. Jag har ju som sagt haft funderingar kring om jag kan vara övertränad, och därför beslutade jag mig för en längre vila. Det var först idag som jag tränade och då tog jag ett distanspass på 12 km (10+2) i lungt tempo. Det kändes helt underbart! Från och med imorgon börjar jag träna, så smått, som vanligt. Jag måste vara i form tills 14 juni för då ska jag springa vasaloppsleden med TS.

Nåväl, här kommer veckans träning:

Cykel till jobbet (ti-fr)

Till topps! Joel

Gå lite med GoLite

image90Så där ja, då har man införskaffat den tilltänkta topptursryggsäcken. En Golite Jam2 Palm, 51 L med en vikt på 747gr. Enligt specifikationerna så ska den bara väga ca. 620 gr, en diff på 130 gram, men det får man leva med.

Ryggan består av två fack; huvudfacket samt ett extrafack för det man vill ha lite mer lättåtkomligt. På sidorna finns det meshfickor, dessutom finns det två fästen för isyxor, plus att den är förberedd för vätskesystem.

En bra ryggsäck, inte bara för toppturer, utan även för längre löpturer.

En utförligare recension kan du läsa på Fjäderlätt.se.

Hursomhelst kan jag nu stryka denna från inköpslistan; Topptursryggsäck.

Till topps! /Joel

Träning v19

Som sagt, jag har tagit det lugnt, då jag funderat på om jag är övertränad. Hur det verkligen förhåller sig är svårt att säga, men att symptomen minskar nu när jag har vilat är dock klart.

Nåväl, det blir bra med lite vila. Till sommaren har jag ju en hel del fysiska aktiviteter inplanerade, bl.a. ska jag cykla Treriksröset-Smygehuk och direkt därpå bestiga Mt Blanc. Dessutom har jag och en kollega börjat planera en tredagarslöptur utmed vasaloppsleden (ca. 90 km). Hej och hå!

Cykel till jobbet (må-to)
Innebandy i tisdags (60 min)
Löpning 12 km i onsdags
Styrketräning (65 min)

Till topps! /Joel

Höghöjdsgen

image89I det senaste numret av Illustrerad Vetenskap (2008:7), beskrivs en studie som utförs på Everest. Studien syftar till att ta reda på om det finns en speciell "höghöjdsgen". Enligt preliminära undersökningar så kan det finnas ett samband mellan genen och en persons förmåga att tåla syrefattiga tillstånd. Jag är ingen medicinare, men det handlade i alla fall om att genen reglerade produktionen av ett speciellt enzym som påverkar blodcirkulationen.

I artikeln konstateras det vidare att Varken patienternas generella hälsotillstånd eller bergsbestigarnas fysik och erfarenheter verkar vara avgörande för om man drabbas av höghöjdssjuka eller inte. Detta är förvisso känt sedan tidigare, men att det skulle kunna vara så att vi har olika genetiska förutsättningar för att klara av hög höjd är något jag inte har stött på tidigare.

Om det visar sig att det verkligen finns en "höghöjdsgen", så hoppas jag att jag har den :)

Till topps! /Joel

Träning v18

image88En lite rumphuggen träningsvecka, då den har bestått av lite röda dagar och en Stockholmsresa. Jag har faktiskt tagit det medvetet lugnt också, eftersom jag funderar på om jag är övertränad. Jag har uppvisat några symptom som ökad vilopuls, sömnlöshet och en ihållande nästäppa (en lågintensiv förkylning?). Möjligtvis finns det ett samband med skidturen (v8/9) och cykelturen (v12/13). Kroppen fick arbeta ganska intensivt under två närliggande perioder, dvs. det blev kanske inte tillräckligt med återhämtning. I stort sett har jag ju fortsatt att träna som vanligt efter varje tur. Ikväll (må) ska jag ta det lugnt, och först imorgon (ti) blir det träning i form av innebandy.

Nåväl, här kommer veckans träning.

Cykel till jobbet (må-on)
Innebandy i tisdags (60 min)
Löpning 10 km i torsdags
Styrketräning (70 min)

Till topps! /Joel

Touching the Void

image87
Har just sett filmen/dramadokumentären Touching the Void (2003).

I korthet handlar den om Joe Simpson och Simon Yates som klättrar berget Siula Grande i Peru. Allt går bra tills de ska börja nedstigningen. I ett brant parti bryter Joe benet och måste därför halas nedför berget. På grund av en rad olyckliga omständigheter hamnar de i en situation där Joe hänger helt fritt i luften vid en klippavsats, medan Simon endast kan sitta och hålla fast repet. Tiden går och situationen blir alltmer desperat. Efter flera timmar beslutar sig slutligen Simon för att skära av repet, vilket leder till att Joe faller ned i en glaciärspricka. Simon kan nu ta sig ned till baslägret, dock övertygad om att Joe avlidit. Men otroligt nog hamnade Joe på en avsats och överlevde fallet. Efter många om och men lyckas Joe ta sig upp på glaciären, genom att först hala ned sig själv till botten för att därifrån följa sprickan till ytan. Med ett brutet ben, uttorkad, svulten och med förfrysningsskador, kämpar han sig under fyra dagar fram till baslägret och räddningen.
 
Jag kan bara konstatera att det är en otrolig historia och enastående prestation. Efter att ha sett filmen så har jag fått en ökad respekt för både människa och berg.

Till topps! /Joel

Mt Blanc - program

En preliminär planering för bestigningen av Mt Blanc.

Må 28/7 Flyg till Genève, buss till Chamonix
Ti 29/7 Chamonix, möte guide, Col de la Gilere (2400), acklimatisering, teknikträning
On 30/7 ev. Aig. des G.ds Montets (3300), acklimatisering, teknikträning
To 31/7 ev. Aig. de Midi (3850), acklimatisering, teknikträning
Fr 1/8 Upp till Refuge du Gouter (3835), övernattning
Lö 2/8 Toppförsök Mt Blanc (4810)
Sö 3/8 Reservdag
Må 4/8 Chamonix, Genève, hemresa

Förhoppningsvis blir detta en bra träning, erfarenhet inför Aconcagua.

Till topps! /Joel

RSS 2.0