Palmer, AK

Hepp, idag sitter man på ett bibliotek i Palmer, Alaska. Igår cyklade vi 57 miles (ca. 90 km). Vädret har inte varit det bästa, en del regn. I början var det ganska jobbigt med all tung trafik, men mot slutet blev det bättre. Vår förhoppning är att det ska bli en ganska fin tur framöver. Elbe konstaterade att hon hade lite ont i rumpan när hon satte sig på sadeln idag. Undrar hur våra rumpor kommer att kännas när vi cyklar in i Fairbanks ;)

Dagens mål ar att vi ska ta oss till någonstans mellan Nelchina - Tolsona. En tur på ca. 95-120 miles/150-190 km. Vi får se vad våra rumpor tillåter.

Till topps! /Joel

Touring in Alaska

Då var det bestämt. Jag och Elbe beger oss ut på en touringtur idag (touring = långcykling). Vi funderade först på att cykla från hav till hav, i detta fall från Stilla havet till Ishavet, men det skulle bli lite långt och lite osäkert, då vägarna norr om Fairbanks är alltför dåliga. Det vi har bestämt oss för är att cykla från Anchorage till Fairbanks via Glennallen. Sträckan beräknas bli ca. 70 mil, men det är inte omöjligt att den blir längre än så. Vi har nio dagar på oss. Det som gör denna tur extra speciell är att det är Elbes första touringtur. Det finns sämre platser att inleda sin cykelkarriär på :)

Till topps! /Joel

Cykeltur?

Eftersom vi klarade av bestigningen så pass snabbt, så har det uppstått ett annat problem. Vad ska vi göra med all överbliven tid? Att bara sitta i Anchorage på ett vandrarhem osv. ar inte så kul, och dessutom blir det en ganska kostsam historia i längden. Jag måste ju spara mina penningar tills jag kommer till Chicago, Washington och New York. Dawe har pga. olika omständigheter tvingats att flyga hem tidigare, så han åker faktiskt redan ikväll. Det betyder att Elbe och jag är kvar här i USA:s största stat. Vi har därfor kommit på tanken att vi ska ut på ett cykeläventyr. Vi ska nog hyra cyklar och sedan bege oss från Anchorage i rikting mot Fairbanks. Allt som allt beräknar vi att vara ute i drygt en vecka. Fördelen är att vi har den mesta utrustning vi behöver som tält, kök osv. En annan vinst är att det blir ganska billigt. Huvudsaken är att vi iaf inte "bor" upp alla våra pengar.

Egentligen skulle jag vilja satsa på att cykla hela vägen upp till ishavet, men det känns väl osannolikt, med tanke på förutsättningarna. Nåja, det vore coolt att ha korsat Alaska från norr till söder. Dock finns det ett annat problem och det är att oljebolaget inte tillåter folk att ta sig hela vägen upp till kusten. Nåja, följ gärna med på mina fortsatta äventyr!

Till topps! /Joel


I Anchorage

Nu är jag åter i civilisationen. Bestigningen gick bra, riktigt bra. Vi kom ut på glaciären 13 juni och stod på toppen av Denali 23 juni 13.00. Två dagar senare var vi utflugna och åter i Talkeetna. Bestigningen gick riktigt bra, men mycket av det kan vi tacka vädret för. Jag kommer att skriva en utförligare redogörelse framöver, men kanske blir det lite annat innan dess, eftersom jag ska semestra tillsammans med Kristina här i USA först.

Apropå det, så vill jag tacka Kristina för att hon har skrivit jättefina inlägg ;)

Till topps (och mot nya höjder)! /Joel


Efterlängtat sms!

Midsommarnatt och jag hann nästan somna när mobilen pep:
"Jag är åter i civilisationen. Bestigningen gick bra."

Jag tror minsann jag håller mig vaken en stund!

Joel hör med största säkerhet snart av sig här. Själv ska jag förhandla om att få göra åtminstone ett inlägg till.

Tills dess - Mot nya höjder!/Kristina

Spotless

Hörrni, ni får inte heller någon signal från spoten, va? Sista meddelandet togs emot igår kväll i 19-tiden om jag läser rätt. Mycket tråkigt, för nu började det verkligen bli intressant! Jag har läst på lite och kommit fram till att den antingen slutat sända därför att batterierna inte beräknas räcka längre än en dryg vecka, och det är väl ungefär nu, eller för att Dawe inte har tryckt på rätt knapp det senaste dygnet. Den måste aktiveras minst var tjugofjärde timme för att fortsätta sända.

Tills vidare finns det inget annat att göra än att vänta. En mycket tråkig sysselsättning, men något som jag förstått att alpinister måste vara bra på.

Mot nya höjder! /Kristina

"...och vi njuter av tillvaron"

Jag får, några gånger per dag, ett meddelande från expeditionens spot till min mejladress. Det är ett "Check-in/OK message", som skickas till i förväg inlagda e-postadresser, och jag antar att det är någon knapp de trycker på, eftersom de där meddelandena kommer med oregelbundna intervaller. Ibland är det en halvtimme mellan meddelandena, ibland tjugotvå timmar, men oftast någonting däremellan.

De säger i alla fall samma sak varje gång: "När ni får detta meddelande betyder det att allt är toppen med oss och att vi njuter av tilllvaron. Ta hand om er/gänget". Alltid skönt att läsa, men jag undrar ju lite över det där njutandet av tillvaron. Hur njutbart är det - egentligen? En av de kallaste platser man kan befinna sig på, tunn luft, strapatser och umbäranden och tråkig mat och ingen kontakt med omvärlden mer än just det där meddelandet som upprepas om och om igen. Som representant för den del av mänskligheten som rätt sällan bestiger några berg, kan jag säkert , om jag funderar lite, räkna upp ett hundratal företeelser som är mer njutbara. Kanske är det så att alpinister har en större kapacitet för att njuta av tillvaron än vad andra har tillgång till? Eller handlar det om någon form av självsuggestion?

Kontrasten där uppe i närheten av Denalis topp, till den sommar de lämnade här i Sverige, kunde knappast vara större. Bilden är från kvällen innan Joel åkte, och vi hade klättrat i en helt klart njutbar uppförsbacke... (265 m ö h) Kom inte och säg att inte jag har hjälpt till med höghöjdsträningen! ;)



Mot nya höjder!/Kristina


Teknikens under

Med en bra uppkoppling kan man slå världen med häpnad, som ni säkert vet. ;) Med en bra uppkoppling kan jag dessutom följa Joel och Dawe och Elbe på väg uppför Denali, var jag än befinner mig i sommarsverige. Igår tog jag till exempel en paus från en bröllopsfest (nej, inte den tv-sända), för att kika till dem, via min svågers mobil. Direkt från En vänlig grönska i kyrkan och efterföljande gratulationer, till minus 27 grader och snö och berg, och så tillbaka igen.

Med benäget bistånd från Linus och Ulrika har jag koll på att expeditionen den här morgonen befinner sig på Basin Camp (4300 meter), att deras upplägg fungerar, även om det tar lite länge tid än drömscenariot, att det snöar men är vindstilla och när solen går upp och ner. Jag tror att det nu följer några vilodagar och acklimatiseringsdagar innan de ger sig vidare upp mot High camp.

Så klart skulle jag önska att det fanns någon mobiltäckning överhuvudtaget, men jag är glad över att det i alla fall går att titta på dem. Jag är alldeles övertygad om att wagsen på Hillary/Norgays tid inte hade i närheten av de här möjligheterna!

Mot nya höjder! /Kristina

Sökes: tolk

Vem är väl jag att driva en alpinistblogg? Frågan är definitivt berättigad, som ni förstått, och jag ska kanske gå in på mina kvalifikationer och mitt något begränsade cv vid tillfälle, men just nu skulle jag vilja be er om hjälp med att tolka nedanstående bilder. Den ena visar den tänkta rutten, och den andra var expeditionen befinner sig just nu, en tidig torsdagsmorgon. (Tidsskillnaden!) Vad tror ni? Är de vid Ski Hill Camp, kanske?

Mot nya höjder! /Kristina




Spårhunden Spot





Det finns ett bra sätt att hålla koll på expedition Swedenali, genom en så kallad "spot". Det är Dawe som har en sådan med sig, någon slags sändare som markerar vilken plats bäraren befinner sig på. Om man går in på den bifogade länken, kan man se hur de förflyttat sig. Det kommer också dagar då de inte rör sig alls, vilodagar eller dåligt-väder-dagar, så man ska inte dra för stora slutsatser av den där spot-en, men på något sätt känns det lite tryggt att se att de rör på sig...

http://share.findmespot.com/shared/faces/viewspots.jsp?glId=0e9R4ARWLVDqFfnYpnZBj1PqKJq822UxO

Joel ville att jag skulle lägga den här länken i högerspalten också. Jag har inte listat ut hur man gör än, men jag jobbar på det.

Om det, mot förmodan, är någon som undrar över vad hunden på bilden har med spot-en att göra, så beror det på att ni behöver fräscha upp era Bolibompa-kunskaper. Det är ju Spot, i egen hög person! Som ni förstår har jag fått fria händer att sköta den här bloggen....det uppskattas säkert att den drar mot barnkultur istället för bergsbestigning. ;)

Mot nya höjder!/Kristina




Nu börjar det!



Efter månader av målmedveten träning och andra förberedelser är det nu dags. Det här är dag 1 av expeditionen. Joel räknar den 13:e juni som dag 1, men det beror på tidsskillnaden.  Nu har Joel, Dawe och Elbe avverkat sista etappen av sin resa till Denali nationalpark, och är väl sådär lagom utvilade, antar jag, men å andra sidan fyllda av förväntan och adrenalin. Äntligen några tältnätter! ;)

Så här långt har allt gått enligt planerna, de befinner sig på glaciären, på berget är det omkring 25 grader kallt och snöar, och nästa rapport kan tänkas ramla in fram emot torsdag, då de förhoppningsvis kommit upp på sms-bar höjd.

Och i Falun, här skiner solen och det är en vacker sommardag - men det saknas en figur som går upp och ner, upp och ner, upp och ner brevid hoppbackarna med en timmerstock på släp. Jag har dock sålt in backträning (minus stock) som en utmärkt träningsform hos några vänner, så det är inte omöjligt att den där platsen snart fylls. Få se vem jag kan lura med mig först!

Mot nya höjder!
                        /Kristina

Preliminärt upplägg

På begäran kommer ett preliminärt upplägg. Givetvis kan planerna komma att ändras pga. väder och andra oförutsedda händelser.

13/6 Flyg ut till BC (2200 moh)
14/6 BC till Camp 1, Ski Hill (9km vandring, 2400 moh)
15/6 Camp 1 till Camp 2 (4km, 3000moh)
16/6 Camp 2 till Camp 3, Motorcycle Hill (2km, 3400 moh)
17/6 Cache till Camp 4, Basin Camp (4km, 4300 moh)
18/6 Upp till Camp 4
19/6 Vilodag
20/6 Vilodag + acklimatisering
21/6 Cache till High Camp (3km, 5200 moh)
22/6 Upp till High Camp
23/6 Vilodag, lättare acklimatisering
24/6 Toppdagen, övernattning i HC
25/6 Vandring till BC och utflygning

Som sagt, detta upplägg är i sig inte orealistiskt, men det innebär att vädret är perfekt och att inga missöden inträffar.

Till topps! /Joel


Anchorage

I skrivande stund sitter jag på hostlet i Anchorage. Resan gick bra, men det blev en lång dag. Först flög vi i nio timmar till Chicago. Där fick vi vänta i sju timmar innan vi kunde stiga på planet till Anchorage som tog sex timmar. Nästan ett dygns resa. Konstigt nog så är det fortfarande lördag, pga. att vi reser västerut.

Vi försökte hitta ett ställe att äta på, men det visade sig ganska svårt i McDonalds hemland. Alla ställen stängde vid midnatt. Nåja, med lite pizza i magen, så ska vi nu gå och lägga oss. Det har varit en lång dag. Imorgon ska vi handla mat och grejer, och sedan ska vi åka upp till Talkeetna.

Till topps! /Joel

Uppsala

Igår samlades jag och Elbe hemma hos Dawe i Uppsala. Efter en natt i hans källarutrymme, så är vi nu redo att bege oss mot Arlanda och flyget som ska ta oss till Alaska. Flyget över pölen tar ca. nio timmar sedan blir det ett par timmars väntan på Chicago flygplats innan vi tar femtimmarsflyget till Anchorage. Vi beräknas vara framme om ca. 16h.
Det börjar kännas nära nu...
Till topps! /Joel

Medvetet hån?

Imorgon börjar jag min resa mot Alaska. Jag kommer att försöka uppdatera bloggen i möjligaste mån. Dock har jag ordnat med en ersättare under tiden som jag inte kan meddela mig. En lite lustig grej är att min ersättare upplever att mina storskor medvetet hånar henne. Kanske är det pga. att storskorna är ganska lätta på foten och förutom att vi ska svettas ihop kommer de att värma mig under kalla nätter. Nåja, i ärlighetens namn ska det sägas att de må ha de rätta formerna, men de luktar ganska illa (inte än, men det kommer de att göra).

Förstår ni vad min ersättare menar med att skorna står och hånar henne?

Till topps! /Joel


Hängivenhet

Jag misstänker att många föreställer sig alpinism som en form av hobby, en fritidssysselsättning. Ja, det är ju ingen OS-gren, så därför kan det ju inte röra sig om någon sport. Just denna bild av alpinism gör att folk inte riktigt förstår hur mycket arbete det innebär att bestiga berg. Det handlar inte bara om att kunna tekniken av att klättra, med allt vad det innebär att erfarenhet och utrustningshandhavande, utan man måste vara förberedd både fysiskt och mentalt. Det senare i form av att vara ordentligt insatt i berget och alla detaljer som man bör känna till. Vi pratar om miljarders med grejer. Inget får lämnas åt slumpen. Resor och boende ska ordnas. Utrustningen inhandlas och testas. Träningen ska genomföras. Rutten studeras och planeras. Kontakter ska tas. Frågor och svar ska utbytas. Sedan återstår bara själva bestigningen vilket egentligen bara är toppen av isberget.

Jag tror folk inte förstår vilken hängivethet som krävs för att genomföra en lyckad bestigning av lite högre berg. Hur många timmar det krävs av vandrande upp- och nedför hopptornsbacken med både packning och timmerstock i släptåg. Och då får man inte glömma att man också blir betraktad som ett UFO när man går där. Nåja, jag hoppas i alla fall att denna blogg på något litet vis lyckas förmedla vilket arbete som ligger bakom den där kvarten på toppen :)

Till topps! /Joel


Exercis i kalorier

Idag körde jag mitt sista pass inför Denali. Det blev ett stockdragningspass med packning. Utöver träning har jag faktiskt gjort en undersökning av min fysiska status. Min kollega har en våg som utifrån vissa inmatade uppgifter + sensorer avslöjar hur mycket fett respektive muskler man har. Jag består av 10% fett och 43% muskler. Av min totala vikt utgörs 62% vatten. Vanligtvis skulle jag vara nöjd med detta resultat, men just nu hade jag önskat att jag hade mer fett på kroppen.

På Denali är det genomsnittliga dagsbehovet ca. 4000 kalorier. Min dagsranson ser ut som följer:
Frukost 400kcal
Lunch 500kcal
Middag 500kcal
Chokladbitar 1100-1400kcal
Övrigt ca. 500-1000kcal
Jag hamnar på mellan 3000-3800kcal om dagen. Det blir mindre än 4000, men förhoppningsvis ska jag klara mig på mina oändliga fettdepåer ;)

Till topps! /Joel

Träning v22

Denna vecka körde jag bara fyra pass. Tanken är att jag nu ska börja vila mig i toppform. Jag tänkte dock sammanställa det senaste halvårets träning enligt indelningen konditions-, styrke- och belastningsträning.

Till konditionsträning räknar jag löpning, cykling och innebandy, medan belastningsträning inkluderar klätterturer och alla backpass. Styrketräningen består av alla timmar på gymmet. Fördelningen blev 93h kondition, 61h belastningsträning och 38h styrketräning. Det känns som om det blev en ganska bra balans mellan de olika träningsformerna. I snitt har jag tränat lite drygt 1h om dagen under det senaste halvåret. Dock ligger jag i snitt på 1,5h under de senaste månaderna.

Cykel till jobbet (ti-on, fr)
Styrketräning i onsdags (60 min)
Löpning i tisdags (12km) 
Vandring med packning till jobbet i torsdags (45 kg)
Stockdragning +packning (20kg) i lördags, hopptornsbacken höger x 10

Till topps! /Joel

Olika upplägg

Det är alltid värdefullt att studera hur andra expeditioner lagt upp sina bestigningar. Jag ska presentera två svenska expeditoner + upplägget för en kommersiell dito.

BC = Base Camp 2200
C1 = Foten av Ski Hill 2400
C2 = Kahiltnapasset 3000
C3 = Motorcycle Hill 3400
C4 = Basin Camp 4300
HC = High Camp 5200

Kommersiell 7Summit Exp Expedition Excelsior
1 BC 1 BC 1 BC-C1
2 BC-C1 2 BC-C1 2 C1-C2
3 Cache C2 3 C1-C3 3 C2-C3
4 C1-C2 4 Cache till C4 4 Storm     
5 C2-C3 5 C3-C4 5 Storm
6 Vilodag 6 Vila 6 C3-C4
7 Ack+cache C4 7 Vila 7 Vilodag
8 C3-C4 8 Cache till HC 8 Ack
9 Vilodag 9 C4-HC 9 Cache till HC
10 Vilodag 10 Toppdagen 10 Toppförsök från C4
11 Ack. 11 HC-C3 11 Vilodag
12 Ack+cache HC 12 C3-BC 12 Storm
13 Ack+vila    13 Storm
14 Toppdag    14 Storm
15 Extradag    15 Storm
16 Extradag    16 C4-HC
17 Extradag    17 Toppdagen
18 Extradag    18 HC-C4
19 HC-C4    19 C4-BC
20 C4-BC    

Till topps! /Joel

En vecka

Så länge är det kvar tills jag åker :) Dock har jag inte börjat få resfeber än, men det lär komma på torsdag, fredag när jag packar ned de sista grejerna. Det är helt otroligt vad mycket småsaker det är att tänka på, otroligt mycket att ha koll på, t.ex. fixa färgad tejp till markeringspinnarna, kolla vilka batterier som behövs till radioenheterna, notera antalet kalorier i varje medhavd matbit osv. Ofta hinner man tröttna på alla saker som man måste kolla upp och fixa. Dock är det min fasta övertygelse att det är summan av detaljerna som avgör om det blir en lyckad expedition eller inte. 

Jag vill passa på att meddela att min blogg kommer att uppdateras lite sporadiskt under min bortavistelse. Om jag lyckas få iväg något SMS, så kommer min stand in att vidarebefordra detta till bloggen :)

Till topps! /Joel

Utrustning - hygien/sjukvård

Och så slutligen listan för hygien/sjukvård. Du kan läsa om diamox i detta inlägg. Aspirin har jag med för att det är blodförtunnande, vilket kan vara särskilt viktigt när jag återvänder till havsnivå. Blodet är annars för tjockt. Ipren följer med för att det inte bara är smärtsillande, utan antiinflammatorisk. Imodium för magproblem och noskapin är till mot torrhosta, vilket inte är ovanligt på hög höjd. Resorb för snabbare återhämtning, återställer salt- och mineralhalterna. Oculentum Simplex är en receptfri ögonsalva som är bra vid begynnande snöblindhet. Just den starka solen gör att man måste ha solskydd med hög spf, men givetvis kompletteras detta av zinkpasta för läpparna och solglasögon för ögonen.

Hygien/sjukvård
Tandborste
Tandkräm (2små)
Savetter  
Handsprit  
Engångsrakhyvel
Toapapper
Öronproppar
Sax  
Pincett  
Bandage  
Kompress  
Suturplåster
Plåster  
Vattenreningstabletter
Klorborttagare
Diamox  
Aspirin  
Ipren  
Imodium  
Noskapin  
Kortison  
Resorb  
Oculentum Simplex
Solskydd  spf50
Zinkpasta  
Totalt ca. 1000

Till topps! /Joel

Utrustning - allmänt och gemensamt

Och så fortsättningen:

Allmänt    
Pass   39
Kortetui, ID/MC 68
Viktiga papper 0
Loggbok/penna 20
Flagga   7
Kamera, olympus 174
Kamerabatteri 15
Solglasögon stora + fodral 86
Solglasögon (+etui) 31
Syask   13
Silvertejp   60
Handduk   71
Torrpåse, StS 133
Skidglasögon 139
Kompass       40
Mobil   106
Pulsklocka 48
Värmeväxlare 37
Totalt   1087

Gemensam utr.  
Snötältpinne x 6 438
Kök, omnifuel    343
Pump      102
Skydd        92
Övrig köksutr.    112
Kastrull, primus    392
Bränsleflaska, 0,9L 157
Vindsäck   475
Lavinsond      203
Spade, Everest    747
2 pickets      554
Rep, glaciär 1405
Letherman 250
Batterier AA 0
Totalt   5270


Till topps! /Joel

Utrustning - läger och klättring

Fortsättning på utrustningslistan:

Äta/sova/bära  
Ryggsäck, Arcteryx80 3190
Ryggsäck, Golite70 681
Duffelbag   930
Flight bag, 136L 379
Stavar      532
Extratrugor      98
Dunsovsäck, vinter 1751
Kompressionspåse 154
Innerlakan 165
Liggunderlag 475
Liggunderlag, cellplast 280
Sked   30
Kåsa   25
Matlåda   113
Vätskesystem 124
Nalgenepåse, 1,5L 64
Nalgeneflaska, 1L 180
Thermos 1L 520
Totalt   9691

Gå och klättra
 
Isyxa, bd skovel 521
Isskruv, 19cm 160
Stegjärn   847
Stegjärnspåse 101
Snöplattor   152
Sele   378
Skruvkarbin, kongL 74
Skruvkarbin, Neon 41
HMS, petzl 78
8 wirekarbiner     340
Utr.karbin, wire       45
Reverso3         79
Jumar   198
Tibloc   37
Block   56
Slinga, 60cm 17
2 slingor, 120cm       62
2 prusiksnören       46
Totalt   3232

Till topps! /Joel

Utrustning - kläder

Det är nu dags att börja presentera utrustningslistan. Bortsett från att det säkert kommer att bli några smärre justeringar är den klar. Här kommer listan på de kläder jag har packat med mig:

Kläder    
Yllesockor 69
Ullstrumpa 71
Linerstrumpor x 2 67
Sealskinz x2 130
Storskor, Millet 2691
Kalsonger x3 180
Underställsbyxa x2 290
Fleecebyxa          287
Skalbyxa   579
Underställströja x3 496
Fleecetröja 438
Skaljacka   732
Dunjacka   749
Ansiktsmask 34
Mössa, NF 72
Buff   51
Balaclava   54
Safarihatt   112
Linerhandskar 22
Handskar, ws 97
Krabbvante 184
Skalvante   140
Vanthållare 30
Totalt   7575

Till topps! /Joel

RSS 2.0