Sport eller lek?

"There are only three sports: bullfighting, motor racing, and mountaineering; all the rest are merely games."

image41Ett uttalande som tillskrivits machoförfattaren Hemingway. Dock ifrågasätts det om Hemingway verkligen ska ha yttrat dessa ord. De som vill fördjupa sig kring de källkritiska diskussionerna kan göra det här.

Men ser man till vad som sägs, så vill jag å det bestämdaste hävda att tjurfäktning inte är en sport. Ett ställningstagande som uteslutande är av moralisk karaktär. Sedan kan jag inte tycka att köra bil är en riktig sport heller, då det är bilen som gör det mesta arbetet. Okej, okej, nu riskerar jag att få arga kommentarer av både tjurfäktnings- och motorfantaster (osannolikt att de skulle ha hittat till min blogg, men vem vet).

Slutsatsen blir alltså att:
"There is only one sport: and that is mountaineering; all the rest are merely games."

Tja, nu anser jag förvisso att det finns fler "riktiga" sporter, men det är en annan historia. :)

Till topps! /Joel

Träning v4

En helt okej träningsvecka.

Och du Bore, mera snö (utan tö), tack!

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och onsdags (60 min/gång)
Löpning 4,5 km i fredags med rygga+cykel. 10 km i söndags
Skridskotur i tisdags (110 min)

Till topps! /Joel


Höghöjdsglamour

Har precis avslutat boken Göran Kropp 8000+ av David Lagercrantz (Bonnier 2002). Givetvis finns det oerhört mycket att säga om alpinism i allmänhet och Göran Kropp i synnerhet, men jag insåg att alpin höghöjdsklättring inte alltid är så romantiskt som man kan föreställa sig. Utöver att höghöjdsklättring kräver sina dödsoffer, så finns det andra "baksidor".

Kropp beskriver hur han precis efter toppbestigningen av Everest är så dålig av sjukdom och utmattning, att han får diarréanfall. Anfallet kommer när han hänger upp och ned efter att ha trasslat in sig i några rep. Där ligger han medan diarrén rinner utmed kroppen. Pga. höjden och utmattningen orkar han inte tvätta sig, så han tillbringar natten med sin egen intorkade avföring i kläderna. Inte särskilt galmoröst, kan tyckas.

Detta var inte heller en engångsföreteelse, då han upplevt något liknande en gång tidigare när han var och klättrade i Anderna. Jag kan bara hoppas att jag slipper vara med om denna upplevelse. Ibland kan man ju undra vad man har gett sig in på :) Nåväl, det reder sig nog...

Till topps! /Joel

Snart lön!

Och det ska bli skoj :) Inte för att jag direkt har slut på pengar, eller så, utan för att då kan jag fortsätta med mitt hämningslösa shoppande.

image40Beställde just isyxa från Northstar.se, och det blev en Kong Iperlight (60 cm) ca. 360 gr. Så nu kan jag stryka isyxan från min inköpslista: Isyxa

Dock har jag också köpt en vindsäck, för min planerade långtur uppe i fjällen. Jag får alltså föra upp den på listan och stryka den samtidigt. Vindsäck

Nästa grej som står på tur är stegjärn, men där ska jag avvakta ett tag till.

Ja, många grejer blir det. Kanske undrar du om jag är gjord av pengar, men det skulle jag absolut inte vilja påstå. Jag har bara min lön att tillgå, och inte heller anser jag mig vara speciellt "högavlönad". Om du funderar hur detta går ihop, så borde du se de lunchlådor jag brukar ha med mig till jobbet. Sedan är det inte bara för motionens skull som jag cyklar till arbetet. Det handlar helt enkelt om prioriteringar, vilket mina kollegor kan bekräfta :)

När jag ändå håller på, så skulle jag vilja passa på och berömma mig själv för det var över ett år sedan jag slutade snusa. Och de pengarna går numera till prylar. En av mina bättre prioriteringar ;) 

Till topps! /Joel

First contact

Igår skickade jag ett mejl med lite frågor och specifikationer till Roberts.pl, dvs. det polska företag som skräddarsyr varma dunsovsäckar åt en för en beskedlig penning. Läs tidigare inlägg om detta här.

Jag har siktet inställt på en Makalu 1100, 800 cuin med en komforttemp. på mellan -26 och -33. Vikt ca. 1600 gr. Ni kan kika in Staffans och Jennis blogg där de visar upp sina Makalu-säckar, scrolla längst ned.

image39
*dräggel* Förlåt, jag vet att det är nördigt - men jag kan inte rå för det ;)

Var för övrigt ut på isarna i morse. Steg upp tidigt och åkte i ca. två timmar - riktigt fint. Man måste passa på nu, för vem vet hur länge isarna är åkbara. :)

Till topps! /Joel

Träning v3

Som sagt, en träningsvecka med skilda resultat. Om du undrar vad jag menar med det så är det bara att läsa föregående blogginlägg.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 10 km i fredags och söndags

Summa summarum en ok träningsvecka.

Till topps! /Joel

Ingen dag är den andra lik

Konstigt hur det är med träning. Efter att ha fått uppleva hur det känns att få Jimmys knä inkört i min vad på innebandyplanen, det finns angenämare upplevelser, så gick jag och stapplade under resten av veckan. När sedan väl fredagen kom drog jag på mig löpardojorna, utan några föreställningar om att det skulle bli något bättre pass. Förvånande nog så kände jag mig osedvanligt stark. Benen kändes lätta, andningen rytmisk, musklerna svarade på minsta kommando. Uppförsbackarna forcerades, långrakorna passerades. Det kändes verkligen som om jag "vällde fram", stark och obeveklig som en urkraft. Kanske inte särskilt snabb, men däremot målmedveten och bestämd.

Glad i hågen och med fredagens härliga pass färskt i minnet snörde jag på mig skorna idag igen. Dock med inställningen att jag skulle ta det lugnt och verkligen njuta av passet. Inte ställa några krav på tider eller prestationer. Bara låta tankarna försvinna i takt med att man hittar den där meditativa rytmen mellan andhämtning och löpsteg. Att försjunka i sin egen transliknande bubbla. Till en början gick allt enligt planerna, men trots ett strålande väder, vindstilla och sol, så ville känslan inte infinna sig. Tvärtom blev det bara jobbigare och mer plågsamt för varje kilometer jag passerade. Det var aldrig frågan om att behöva bryta eller ta en paus. Det var bara ett av mina sämre löparpass, någonsin.

Jag förstår inte hur det kommer sig att jag hade en så dålig dag idag? Underlaget var suveränt, dagen underbar och jag kan inte skylla på någon sjukdom. Konstigt, men jag kan dock konstatera att vissa dagar ska bara vara jävligare än andra. ;)

Till topps! /Joel

Insikt

Idag slog det mig att jag faktiskt en dag ska stå där på toppen av Aconcagua. Alltså, om allt går som jag planerat. Jag förstår att det kan verka konstigt att jag slogs av denna insikt idag, då det enda jag babblar om i denna blogg är just det. Men det var idag det blev verkligt, just idag infann sig känslan och förnimmelsen av att stå där på toppen.

image37Låt mig få måla upp den "känsla" som tornade upp sig inom mig. Himlen är klarblå och det blåser lite kallt om kinderna. Jag bara står där och tittar ut över världen, trött men överväldigad. Samtidigt som jag befriat konstaterar att "här står jag nu, jag nådde toppen till slut". Och kanske är jag världens högst belägna människan, i just den stunden. En insikt jag fick efter att ha läst en annan Aconcaguaklättrare. Tänka sig, att befinna sig högst upp av alla miljarder och återigen miljarder människor! Fast Himalaya då, frågar du, kan ingen befinna sig högre där? Förmodligen inte, eftersom det är vinter där, vilket betyder att det sannolikt inte förekommer några högre bestigningar just då.

 Ja, idag slog insikten mig, jag kände den. Känslan av upplevelsen infann sig idag. Nu funderar jag bara på vilka låtar jag ska spela på toppen för att göra upplevelsen total. :)

Caspar David Friedrich "Vandraren ovan dimmorna" (cirka 1818)

Till topps! /Joel

Träning v2

Jag känner mig oförskämt pigg i benen idag. Egentligen borde jag vara ordentligt trött efter gårdagens intervallträning i trappa, men icket...

Och du Bore, mera snö, tack!

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och onsdags (60 min/gång)
Löpning 10 km i onsdags och lördags
Lättare löpning + trappträning i Lugnet hoppbacke x 3 +blandade styrkeövningar
Skridskotur i söndags (120 min)

Till topps! /Joel

Våta drömmar

Det började helt oskyldigt, men med tiden har det hela utvecklat sig till en stark attraktion. Och ja, jag drömmer om att vi ska ha flera varma nätter ihop. :)

image41Jag och min framtida dunsovsäck, alltså. Förlåt om jag förledde dig att tro att det skulle komma något snaskigt och smaskigt. Grejen är bara att jag måste passa på och öka sexighetsfaktorn när jag kan, för annars är ju detta en ganska enkelspårig och torr blogg. Det är ju bara "friluftsnördar" som kan gå igång på detta. ;)

Till saken! Tidigt insåg jag att jag utöver mina tre syntetsovsäckar, måste införskaffa mig en vinterdunsovsäck. Dels för att relationen mellan vikt och köldtålighet är bättre, dels för att dunsäckar inte är lika skrymmande som syntet. Givetvis har jag kollat runt lite på olika tillverkare osv. men ett återkommande namn, vilket jag också fått som konkret tips, är ett polskt företag som du hittar på www.roberts.pl. Det blir betydligt mycket billigare att handla därifrån, jämfört med att köpa motsvarande säck från någon butik i Sverige.

Jag har mer eller mindre bestämt mig för att köpa min på robets.pl, bl.a. för att mina medbloggare (läs Staffan&Jenni och Tomas) redan har gjort det, och de verkar också vara nöjda med sina köp. Frågan är bara om jag ska gå "prylgalningen" inom mig till mötes nu eller på direkten?

Till topps! /Joel

Edmund Hillary

Idag avled den legendariske bergsklättraren Edmund Hillary. Det var han som tillsammans med Tenzing Norgay var först med att bestiga Mout Everest (eller åtminstone först med att kunna berätta om det efteråt).

Det var den 29 maj 1953 som denne nyazeeländare nådde toppen. Man kan inget annat än lyfta på hatten för en av alpin klättrings största.

image40

Till topps! /Joel


Litteratur

Beställde precis en bok om att vandra och bestiga Aconcagua från amazon.com.

image39

Författaren heter Harry Kikstra och boken har fått mycket fina recensioner/omdömen på amazon, så jag ser verkligen fram emot att få sätta tänderna i denna "gobit". Synd bara att jag måste vänta på den i mellan 9-36 dagar. Fast de gånger jag har beställt från amazon.com tidigare, så har böckerna levererats ganska snabbt. Om inte annat får jag trösta mig med att: den som väntar på något gott...

Till topps! /Joel

Träning v1

Nu har jag börjat komma igång med träningen igen :-)

Innebandy i torsdags (60 min)
Turskidåkning under helgen, ca. 12 km (i ospårad nysnö med pulka)

image37
Det var denna fina pulka som jag drog, fast då var den lastad ;-)

Till topps! /Joel

Träning i Orsa finnmark

Nu sitter man återigen hemma på sin kammare, men känslan av finnmarken dröjer sig kvar. Den vill som inte släppa taget om en. Kanske är det för att eldens rökdoft inte lämnat fleecen. Kanske är det de trötta lårmusklerna efter pulsandet i snön. Kanske är det för att Sofia Karlssons tolkningar av Dan Andersson ljuder tyst i bakgrunden. Inte vet jag...

Nåväl, det blev aldrig så kallt att jag fick användning av min nyinförskaffade dunjacka. Inte heller testade jag min nya ryggsäck, då vi hade all packning i pulkan. Dock fick jag användning för min nya kamera :-) Utöver att testa utrustningen så var syftet att få lite träning, och det fick jag. Totalt blev det uppåt 12 km i ospårad nysnö med pulka.

image35      image36
Blomtäkts fäbod

Till topps! /Joel

Äntligen

ska jag åka ut och få lite vinterträning inför mina alpina drömmar. Jag har ju en massa ny utrustning som jag ska lära mig att hantera samt sätta på prov.

image31

Till topps! /Joel

RSS 2.0