Mediciner

Nu har jag köpt in ett helt nytt medicin-kit. Det jag hade sedan tidigare var gammalt och inte helt fräscht. 
Jag köpte solskyddskräm med faktor SPF 50+, tandkräm, aspirin som är blodförtunnande vilket är bra på flyget hem för att inte få proppar när man har tjockt blod efter en höghöjdstur, alkogel för rena händer men som också tillsammans med toapapper blir ersättare för våtsavetter, imodium plus samt suturplåster.
 
Andra saker jag ska köpa inför resan är cavit för tandskador och oculentum simplex som är en ögonsalva vid snöblindhet. Dukoral har jag också fått utskrivet, inte för att jag är orolig för magen på Antarktis, men väl i Chile. Vore ju inte så kul att åka på något otrevligt innan man ska ut till glaciären.
 
Utöver ovan nämnda har jag med mig en ibuprofen, desloratadin, noskapin, kompress, en gasbinda, medicintejp och lite idomin. Utifrån allt ovan får man sedan vara påhittig utifall olyckan varit framme.
 
 
Till topps! /Joel

Att frysa in vintern

Winter is here!
 
Nåja, Winter is coming, kanske stämmer bättre. I år så är det ju lite speciellt. Jag preppar inte bara för en vanlig svenne-vinter, utan för en Antarktisresa som börjar om precis en månad.
 
Även om det nu är sommar i Antarktis, så ligger temperaturen mellan -20 och -35 C på 3000 meters höjd denna vecka. Jag kollade precis in vädret på mountain-forecast.com. Jag är ju en liten frusen lort, så jag behöver förbereda mig och acklimatisera mig för kylan redan nu. 
 
Jag lutar mig då mot en gammal beprövad metod som innebär att frysa in vintern. Jag har skrivit lite om det i ett tidigare inlägg. Det handlar om att bygga upp lagret med brunt fett. Utöver att det förbättrar ens tålighet mot kyla, så ökar min generella förbränning, vilket blir jättebra till Beach Antartica 2017.
 
Hur gör jag då? Några olika metoder jag kör med är att jag faktiskt inte har något täcke när jag sover. Jag har bara ett påslakan och sängöverkastet vilket är tillräckligt varmt för mig, men samtidigt blir jag inte bortklemad. En annan metod jag har är att jag inte sätter på någon värme i bilen, utan varje dag kör jag till och från jobbet i en hyfsat kall kupé. Motorn blir ju nöjd, eftersom jag inte leder bort någon värme därifrån. Dock var det riktigt kyligt idag, så framöver behöver jag nog köra på lite värme i alla fall - kanske.
 
En annan sak jag gör är att jag duschar kallt varje gång jag duschar. Alltså, inte hela tiden, utan först duschar jag som vanligt men jag avslutar alltid med att ta en rejäl kalldusch. Den sista metoden jag använder är att jag lägger in en isklamp i huvan på min hoodie, vänder huvan på insidan av tröjan så att isklampen ligger mellan skulderbladen fast inte direkt mot huden. Det blir lite av en köldväst.
 
Inbillning, eller inte, så upplever jag att jag har blivit tåligare mot kyla. Dock kanske jag har fått för mycket av det goda, då jag har börjat känna av en begynnande förkylning. Nu är det ju inte kylan i sig som gör en förkyld, men om man angripits av virus så kan nedkylning göra att immunförsvaret sätts ned vilket leder till att viruset får grepp om en.
 
Jepp, det gäller att hålla huvudet kallt om man inte vill vara en frusen liten lort!
 
Till topps! /Joel

Upplägg

Ja, om ungefär en månad så åker jag, så jag tänker redogöra lite kort för upplägget.
 
23/11 Flyg från ARN mot Chile och Punta Arenas. Anländer 24/11.
26/11 flyg från Punta Arenas till Union Glacier.
27-28/11 flyg till Vinson BC 
29-30/11 från BC till Low Camp
1/12 från Low Camp till High Camp
2-3/12 High Camp till toppen
4/12 nedstigning till BC 
5-6/12 Union Glacier
7/12 flyg till Punta Arenas
10/12 flyg hem till Sverige, dock landar jag inte på ARN förrän 12/12 pga. att jag får vänta ett dygn i Madrid på anslutningsflyg.
 
Följ oss också på vår hemsida som Pete har lagt upp.
ventureantarctica.com
 
Till topps! /Joel

Vinson Massif

Mount Vinson är den högsta toppen på den Antarktiska kontinenten. Namnet Vinson kommer från en amerikansk kongressman, Carl Vinson, som donerade mycket pengar till forskning om Antarktis. Hela massivet är känt under Vinson massivet, Ellsworths bergskedja. Lite allmän fakta:
 
Mount Vinson
4892 meter över havet
Antarktis högsta berg
Koordinater 
78°31′31.74″S 
85°37′1.73″V
Bestegs första gången 1966
Ingår i Seven Summits
 
 
När jag, förhoppningsvis, har nått toppen av Vinson har jag gjort sex av sju i Seven Summits, men den som känner mig vet ju om att jag inte har några ambitioner att göra Everest som är den sista toppen.
Däremot har jag planer på att göra min egen personliga Seven Summits.
 
Till topps! /Joel

Nya stavar

I vintras gick en av mina Exped-stavar av i en utförsåkning med turskidor och pulka. Av den anledningen har jag försökt hitta nya stavar. De kriterier jag har haft är att de ska vara lätta och inte alltför långa när de är ihopfällda (för enklare förvaring i samband med att man har dem i packningen vid flygning).
 
Efter mycket sökande hittade jag dem till slut. Ett par Camp Backcountry Carbon, ihopfällda 65 cm och de väger endast 371 gram. Vikten blir 385 gram med de största snötrugorna. Fördelen med dessa stavar är också att de är så pass hållbara att de kan användas vid utförsåkning.
 
Men kanske inte med turskidor och pulka.
 
 
Till topps! /Joel

Utrustningsgenomgång

Nu är det ungefär en och en halv månad kvar till avfärd mot Antarktis. 
 
Jepp, jag har inte skrivit något om det för att undvika antiklimax som tidigare år, men nu är det klart. Resan är bokad, logistiken till Antarktis fixad. 23e november bär det hän.
 
Inför resan behöver jag, som alltid, se över packlistan och min utrustning. Jag har börjat på min packlista och gått igenom att alla grejer ser bra ut. Dels har jag lagat hål i mina storskor med silikon, dels väger jag om det mesta av kläder jag ska ha. 
 
Jag måste se till att allting är nytvättat för smutsliga kläder tappar lite av sin isolerande funktion. Det är alltid najs att lukta gott i början, för tids nog börjar man lukta allt annat än nytvättat.
 
Jag stötte dock på en liten svårighet medan jag fixade packlistan. Först hade jag tänkt ta med min Patagonia dun-tröja som mellanlager (blå). Den är varm och lätt (299gr). Problemet är dock att när dun väl blir fuktigt så tappar det sin isolerande förmåga. Tänk om det skulle hända både min duntröja och dunjacka? Därför tänkte jag om och funderade på att ta Haglöfströjan med polyesterisolering (svart), men den är betydligt mycket tyngre, 416gr. Alla mina fleece-alternativ gick bort. Jag kom då på min andra Patagonia-tröja med polysesterisolering (orange). Det är lite bökigare med den då den saknar heldraget blixtlås, men fördelen är att den isolerar bättre och blir lättare (268gr) just pga. av detta. Alltså, valet föll till slut på den.
 
 
Till topps! /Joel

RSS 2.0