Träning v52

Ingen träning alls :-) Veckan har gått till att kurera en förkylning.

Hursomhelst så vill jag önska alla ett gott nytt år! Ett år för både gamla och nya drömmar.

image29


Till topps! /Joel

Lilla julafton ;-)

Jag skrev, för inte så länge sedan, om att jag är en prylgalning och listade alla saker som jag önskade mig. Jag har börjat behandla prylgalningen inom mig, men inte genom späkning - utan tvärtom - genom att förse honom med det han önskar sig ;-)


Jag kan nu börja stryka en del grejer på listan.


Ryggsäck
Vinterpjäxor
Dunjacka
Dunsovsäck
Glaciäryxa
Stegjärn
Vandrarskor
Skaljacka
Alpinklättringsdamasker
(Kompaktdigitalkamera)
(Mp3-spelare)
(GPS)
(Pulsklocka)

Många av dessa grejer hade jag tänkt köpa länge, så nu under mellandagarna slog jag till.

image24image25image26image28
Crispi Sydpolen        Haglöfs Matrix 70L    Patagonia        Olympus Mju 770 SW
GoreTex-pjäxa          vikt: ca. 1950 gr       Down Parka      perfekta friluftskameran
                                                                       vikt: ca. 700 gr   Nätt, lätt samt vattentät ned
                                                                                                     till 10m. Stöt- och slagtålig

Nu får jag ta och besinna mig! Åtminstone för ett tag :-)

Till topps! /Joel


Träning v51

En träningsvecka i skridskornas tecken. Mina nya pjäxor kändes mycket bra :-) Det var helt underbart att bege sig ut på dessa svarta kärnisar! En näst intill religiös upplevelse.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och onsdags (60 resp. 80 min/gång)
Skridskoturer i tisdags och torsdags (90 min/gång)

Jag vill också passa på och önska er en god jul och ett gott nytt år!

image23

















Till topps! /Joel


Att våga misslyckas

När man läser om kända klättrares bedrifter, slås man av deras ödmjukhet och självdisciplin. Vad menar jag med det? Jo, både Göran Kropp och Fredrik Sträng gjorde misslyckade toppförsök på Mount Everest innan de klarade av att komma upp på toppen. I båda fallen vände de också bara ett par hundra meter från slutmålet. Båda insåg de att det inte var värt risken att ta sig till toppen, då en säker nedstigning skulle komma att äventyras.

image21image22

Göran Kropp                                                        Fredrik Sträng

Det kräver insikt, självdisciplin och en obändig framtidstro för att kunna fatta ett sådant beslut. Du har satsat massor av tid, pengar och energi, men att du måste vända när ditt mål nästan är inom en armlängds avstånd. Tänk dig själv att du har sprungit i nästan en mil och 200 meter före mållinjen får du vända om. I Göran Kropps fall så gjorde han ett nytt försök lite senare och lyckades då komma upp på toppen, men Fredrik Sträng fick vänta i nästan ett helt år innan han på nytt kunde göra ett nytt toppförsök.

Nu går det inte att jämföra Aconcagua med Mount Everest, men man ska nog inte helt underskatta Aconcagua. Enligt statistiken så brukar ca. 3500 försöka sig på en bestigning av Aconcagua varje år, och av dem så är det ca. 30 % som lyckas. Det innebär att nästan 2500 av alla misslyckas. De siffrorna talar sitt eget tydliga språk. Dödsfall är inte heller ovanligt, utan det dör några personer varje år. Trots detta måste man tillägga att Aconcagua räknas som ett säkert berg att klättra.

Min stilla undran just nu är bara om jag själv har den självinsikten och självdisciplinen som Kropp och Sträng hade, att besluta mig för att vända om, och inte ta de där sista hundratals metrarna, för att inte äventyra en säker nedstigning. Undrar vilka tankar som skulle snurra runt i mitt huvud. Undrar om man ens tänker riktigt klart i sådana lägen, pga. trötthet och syrebrist. Vågar man chansa? Hinner jag göra ett nytt försök under denna expedition? Måste jag ge upp för denna gång och återkomma ett annat år? Visst, berget står kvar, och det viktigaste är ens egen hälsa, men gör jag det inte nu så lär jag kanske aldrig göra det. Det handlar om tid, pengar och energi. Jag har inte obegränsad tillgång av något av det.

Jag får helt enkelt hoppas på att jag inte kommer att ställas inför dessa frågor, och om jag skulle göra det så får man hoppas att man fattar ett korrekt beslut. Det krävs en hel del mod för att våga välja misslyckandet ;-)

Till topps! /Joel

Träning v50

En bra träningsvecka. Jag får passa på och tacka Tessan och Mathias för en trevlig helg. Bra arrangerat, Tessan! ;-)

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Body pump, lördag (60 min)
Löpning 6 km + intervall 2,5 km, lördag
Löpning 5 km i söndags, avslutade träningshelgen med ett välförtjänt bastubad.

I morgon ska jag ut tidigt på en skridskotur. Jag börjar inte jobbet förrän vid tiotiden, så jag hinner nog skrinna en och en halv timme :-)

image20




















Till topps! /Joel

Normalrutten (Normal Route)

Givetvis finns det flera olika rutter eller routes, dvs. vägar upp till toppen. Tanken är att jag ska klättra utmed normalrutten. Det är en enkel led som inte innebär någon teknisk klättring, dvs. inga partier där man behöver använda rep eller andra säkringsanordningar. Några sådana leder som är tekniskt svårare är bl.a.
Polish Glacier Route
French Route Inferior Horcones
South West Route
Argentine Route
Mendocinian Route
Jag har ingen aning om hur dessa går osv. då jag inte läst in mig på dem. Det enda jag vet är att de är tekniskt svårare, och att man inte bara kan vandra dem.

image19
På denna bild ser man olika rutter uppför Aconcagua. Rutt 25 är Normalrutten (Normal Route).

Jag hinner tyvärr inte redogöra för Normalrutten och min tidsplanering just nu, så det får bli lite längre fram.

Till topps! /Joel


Träning v49

Denna vecka var faktiskt en bra träningsvecka. Det är alltid lättare att bege sig ut när det är barmark. Fast jag längtar dock efter riktig vinter. Speciellt nu när jag köpt nya pjäxor, så snart blir det turer på både långfärdsskridskor och turskidor. 

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 12 km i fredags
Löpning, halvmara (22 km) i söndags, varav 10 km i terräng

Till topps! /Joel

Isyxa nästa

Har börjat kolla runt lite på nätet efter olika isyxor. Det jag ska ha är en alpin isyxa även kallad glaciäryxa, vilka skiljer sig från isyxor som man isklättrar med. En yxa för isklättring ser mer ut som ett fantasifullt tortyrredskap (till vänster). En alpin isyxa däremot är lite mer återhållsam till formen (till höger).

image17image18
Den förra är utformad för att man aktivt ska klättra uppför is, medan den senare snarare är ett säkerhetsredskap än ett klätterverktyg. Det jag är ute efter är en vanlig isyxa, vilket kan användas som stöd och sond, säkring och bromsning, gräv- och huggverktyg osv. Jag vill passa på och tipsa om ett mycket bra och informativt videoklipp om hur man använder isyxan som ett broms- och säkringsredskap. Klippet ligger på YouTube.

Säkring och bromsning med isyxa

Det råder delade meningar om hur lång yxan ska vara i förhållande till sin egen kroppslängd, men för det mesta nämns längder mellan 60-70 cm. En annan aspekt man måste tänka på är vikten, för uppe på några tusen meters höjd räknas varje gram. Samtidigt vill man ju inte tulla på säkerheten, vilket man kanske gör om man har en alltför lätt (läs klen) yxa. Det bästa är givetvis någon form av kompromiss. Visst är priset också en parameter, men det är underordnat både vikt och kvalité.

Hursomhelst, jag har precis börjat titta på olika isyxor, så jag har mycket att sätta mig in i och många yxor att fundera på. Tips och råd mottages alltid tacksamt :-)

Till topps! /Joel

Hej, jag heter Joel och jag är prylgalen.

Glömde några grejer på listan.
image16
Alpinklättringsdamasker
(GPS)
(Pulsklocka)

Som ni ser så önskar jag mig en hel del som inte är direkt kopplat till Aconcagua, men de hör dit på avstånd, t.ex. så är pulsklockan ett hjälpmedel i min träning. Och träningen syftar ju till att förbättra mina utsikter för att ta mig upp för berget. Ja, ni förstår...

Hursomhelst, beställde jag ett par nya skridsko-/skidpjäxor idag, och så blev man 2500:- fattigare. Dock kommer dessa pjäxor få mig att åka ut oftare, så på vis får jag mer träning (skridsko- och skidåkning) samt övning i alpina förhållanden (vinter). Lite krystat, jag vet, men på något sätt måste jag ju motivera mitt inköp. Snart står jag väl där inför en grupp och säger:
"Hej, jag heter Joel och jag är prylgalen", och får svaret
"Hej, Joel!"

Till topps! /Joel



Hjälp, jag är en prylgalning!

Det är bara att erkänna, för när röken har lagt sig och alla bortförklaringar med den, så är "the last man standing" en prylgalning. I fråga om friluftsgrejer så är mitt ha-begär omättligt. Jag undrar om det finns ett tolvstegsprogram för sådana som jag? Nåväl, innan jag skriver in mig på något sådant så ska jag "bara" köpa några friluftsgrejer. Egentligen har jag det mesta, men man vill ju uppdatera sig.

Ryggsäck
Vinterpjäxor
Dunjacka
Dunsovsäck
Glaciäryxa
Stegjärn
Vandrarskor
Skaljacka
(Kompaktdigitalkamera)
(Mp3-spelare)
Och säkert en massa annat som jag glömt att ta med här...

Vi snackar ju bara om grejer för mellan 20 000-30 000. Hm, det får bli nudlar ett tag till framöver :-)

Till topps! /Joel

Träning v48

Det blev tyvärr inte alls så mycket träning som jag hade hoppats på eller önskat. Jag skyller på det dåliga vädret (läs underlaget), men egentligen handlar det bara om dåliga ursäkter.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 10 km i söndags

Hmm...

Till topps! /Joel

En haiku

Att bestiga ett
respektingivande berg
börjar vid dess fot

image15


Till topps! /Joel

RSS 2.0