Vaccinerad och klar

Idag var jag och ordnade med alla vaccinationer. Nu är jag skyddad mot Hepatit A och B, stelkramp, polio, difteri, kikhosta och gula febern + att jag fått malariapofylaxet Malarone. Jag är alltså lite öm i båda axlarna, men det hindrade mig ändå inte från att köra ett pass på gymmet ;)

Nu känns det som om alla förberedelser inför resan är gjorda. Jag ska bara sköta om mig de närmaste veckorna, bl.a. ska jag proppa i mig onyttigheter: skräpmat, snacks, godis osv. Varje kalori kommer till användning uppe på berget ;) Snart, snart...

Till topps! /Joel

Riskprevention

Utöver den snabba stigningen, så ser jag inga andra hinder för en lyckad bestigning, än magsjuka. Många är de som fått stora problem med diarré, t.ex. kantades Fredik Strängs bestigning av magproblem. Det lättaste av 7Summits blev på så vis en riktig pärs. För att i möjligaste mån undvika magproblem har jag inhandlat en flaska med handdesinfektion. Dessutom äter vi egenmedhavd mat som vi kommer att tillaga själva. Att jag sedan riskerar magsjuka när jag kommer tillbaka till civilisationen spelar mindre roll, så länge jag tagit mig till toppen. Givetvis har jag med mig imodium. Andra saker som jag ska ha med mig är solskyddsmedel med faktor 50. Det blev en tub som egentligen är för barn, men vis av erfarenhet, så lär det komma till pass. Jag tänker också ta med mig myggmedel, ifall att det är myggigt. Jag kommer antagligen ha med mig malariaprofylax också.

Till topps! /Joel


Träning v39

Träningen rullar på som den ska. Jag känner mig tämligen fräsch, så nu gäller det bara att köra ett par veckor till, sedan ska jag börja trappa ned för att vila mig i form till Kili. Apropå något annat, så var jag på tangokurs i lördags. Ingen träning direkt men kul var det :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i söndags
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)

Till topps! /Joel

Med livet som insats

Det går inte att sticka under stol med att alpinism kräver sina dödsoffer. Jag har varit inne på det förut, men faktum är att just riskerna ingår som en ingrediens i den cocktail som utgör alpinism. Hade denna sport varit helt ofarlig, är det tveksamt om den hade varit lika populär. Detta bekräftas t.ex. av att Mont Blanc, världens dödligaste berg lockar tusentals klättrare varje år. Det brukar dö ca. tio personer varje år i samband med klättring i Mont Blanc-massivet. Dock är det ändå mindre än 1% som förolyckas, detta trots att många inte är tillräckligt förberedda eller utrustade. Motsvarande siffra för Everest är ca. 7% om man jämför antalet som når toppen med dödsfall (relation ca. 2972/208). Med tanke på hur pass kommersialiserat berget är, dvs. många som ger sig på berget är alltför oerfarna, så kan ju risken synas acceptabel. Jämför man dessa siffror med t.ex. K2 där det ännu inte förekommer några "bergsturister", så inser man hur farligt K2 verkligen är. Det är 297 som har lyckats nå toppen, medan 77 dött på berget. Det ger en procentsats på 26%, mer än var fjärde! Dock finns det ett +8000 berg som är ännu dödligare, och det är Annapurna. Eftersom de flesta vanliga människor inte ens har hört talas om berget, så lockar det bara till sig erfarna klättrare. Och det gör statistiken ännu mer skrämmande, då 62 personer dött, medan 154 kunnat ta sig till toppen. Relationen är alltså 40% dödlighet! 40%! (Källa till statistiken för +8000) För att verkligen förstå hur farligt det är så kan man jämföra risken med att spela rysk roulett. Jag skulle inte ens överväga att spela med bara en kula. Att ge sig i kast med Annapurna kan jämföras med att spela rysk roulett alternerat med två eller tre kulor i trumman. Helt otroligt, och ändå åker folk dit!

Det här aktualiserar de ständiga frågorna, varför man håller på med detta? Om bergsbestigare har en speciell dödslängtan osv. Jag har behandlat dessa frågor i tidigare inlägg, så jag går inte in på det nu. Men på frågan om jag skulle kunna tänka mig att åka dit, så svarar jag: Faktiskt det skulle jag. Kanske inte idag, men däremot när jag har skaffat mig den nödvändiga erfarenheten osv. Varför? undrar du kanske. Svaret på det tänker jag ta någon annan gång.

Till topps! /Joel


Visum klart

Idag var Dawe och hämtade ut våra visum på Tanzanias ambassad. Det innebär att vi kan undvika att behöva köa, utan kan nyttja tiden på bästa sätt. Nu är det faktiskt mindre än en månad kvar tills vi ska åka ned till Kili. Det är otroligt vad tiden går fort, men det är väl så när man har roligt :) Faktum är att det börjar bli dags att verkligen ta tag i packlistan. Mat ska inhandlas, kläder ska tvättas och slutligen ska allt vägas. Eftersom bestigningens upplägg är ovanligt, dvs. att man bär med sig hela packningen ända upp till Uhuru Peak, så blir det än viktigare att tänka på vikten.

Till topps! /Joel

 

Försäkringar Kili

Igår kollade jag med mitt försäkringsbolag, Dalarnas länsförsäkringar, om min hemförsäkring täcker klättringen på Kilimanjaro, och det gjorde den. Dock funderar jag på att teckna Svenska klätterförbundets Resetilläggsförsäkring till Denali, då den bara kostar bara 280kr och ger följande:

• Sjukvård.
• Hemtransport.
• Helikopterräddning & eftersök.
• Gäller i hela världen (max 6000m)
• Räddning & eftersök är begränsad till 100 000kr per skadetillfälle.
• Eftersök är belagd med en självrisk på 5000kr

Jag är tveksam till att eftersök täcks av min ordinarie försäkring. På Kili är det nog inget problem, men till Denali så är det nog inte dumt att eftersök ingår i försäkringen.

Till topps! /Joel

Vaccin för Kili

Idag har jag tagit tag i detta med vaccin för Kilimanjaro, Tanzania. Nästa vecka ska jag gå och få alla mina sprutor. Det verkar bli åtminstone tre stycken: en twinrix, en mot gula febern och en kombinerad polio, difteri och stelkramp. Dessutom ska en läkare ordinera malariaprofylax. Det blir en sammanlagd kostnad på ett par tusen, men som vi säger hemmavid: bätter to bi säjf thän sårry.

För övrigt kan jag meddela att argentinsk tango var precis så sensuell som jag hade föreställt mig. Funderar allvarligt på att anmäla mig till en nybörjarkurs :)

Till topps! /Joel

Träning v38

Under veckan som gått har jag tagit det lite lugnare. Grejen var att jag kände att jag höll på att bli övertränad, men efter att ha lagt in en extra vilodag i torsdags samt att jag vilade i lördags som vanligt känner jag mig bättre. I övrigt så rullar det på som vanligt, men imorgon ska jag få dansa tango på friskvårdsdagen som arbetet håller. Det ser jag verkligen fram emot :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i söndags
Innebandy i måndags och tisdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)

Till topps! /Joel


Denali 2010

Det kan ju synas konstigt att jag redan börjar babbla om Denali, Alaska (Nordamerikas högsta berg 6194 möh). Jag har ju inte ens avslutat mitt pågående Kilimanjaroprojekt. Grejen är dock att Denali skrämmer mig mer än något av de andra bergen jag har varit på, och det känns som om grundlig planering/research är nödvändig. Sedan får man inte glömma den ekonomiska aspekten, då det blir billigare ju tidigare man bokar flygresan.

Faktum är att vi redan är fyra klara deltagare: jag, Dawe, Elbe och Ulnä. Ulnä är gruppens senaste tillskott, en norrländska med bl.a. Mt Blanc på meritlistan. Elbe var ju med till Elbrus, likaså Dawe som jag kommer att ha toppat fyra Seven summits med, om allt går som planerat på Kili och Denali :) Hur som helst, känns det upplyftande att det är jämn könsfördelning, och inte bara en massa grabbar ;)  

Hur långt har vi kommit då? Tja, ett första mejl har gått ut till deltagarna. Jag inrättar en ny Denali-kategori på bloggen i och med detta inlägg. Jag har varit i kontakt med en kille som var där i somras + att jag kollar in utrustningslistor på olika internetforum. Den här turen kommer verkligen att bli spännande.

Till topps! /Joel

En annans Visa

Guidearrangören mejlade mig igår och uppmärksammade mig på att jag skulle ta med mig mitt Visa-kort. Grejen är att det går att betala med kort vid insteget (Machame-gate) till Kilimanjaros nationalpark. Kostnaderna för parkvistelsen är 60$/dag och 50$/natt + 20$ i räddningsavgift. Eftersom bestigningen är planerad att ta sex dagar och fem nätter blir det en totalkostnad av 530$. Detta kan man antingen betala med kort eller i kontanter. Dock funkar inte Mastercard, utan bara Visa. Konstigt, men så är det. Eftersom jag inte har Visa, måste jag antingen låta Dawe betala eller så får det bli cash. Hm, det känns lite som om "cash is king" när man är nere i Tanzania.


Till topps! /Joel


Inspiration

Tänkte posta några videor som i alla fall ger mig såna ilningar att det gör ont i tårna ;)Till topps! /Joel

Dr Jekyll & Mr Hyde

Jag måste erkänna: jag är en dubbelnatur. Många uppfattar nog mig som en ganska lugn person, och därför blir chocken desto större när de väl träffar mig på innebandyplanen. Där är jag allt annat än lugn. Inte bara det att jag verkligen tar i, jag går in för det till max. Och det ska ni veta; jag hatar att förlora. Det konstiga är att jag ofta tänkter att jag ska gå in och ta det lugnt, bara spela lite boll, ha kul. Men väl på planen och när jag ser den där vita lilla bollen kan jag inte hejda mig. Resultatet blir att Mr Hyde tar över. Dock betyder detta inte att jag spelar fult, men jag är definitivt ingen go' gubbe på planen.

Detta personlighetsdrag medför lite oanade konsekvenser, och det är att jag faktiskt lätt kan överträna mig själv. Jag kan ju inte ta det lugnt. Efter varje innebandypass är jag fullpumpad av adrenalin, testosteron och en massa stresshormoner. Tillsammans med min andra träning, så kan det leda till att jag bryter ned min kropp. Av denna anledning kommer jag nog att hoppa över morgondagens löptur samt torsdagens innebandypass.

Kanske borde jag gå på yoga, massage eller tai chi på friskvårdsdagen på jobbet, istället för att dansa eldig tango. Nåväl, på något sätt ska jag väl uppnå ett tillstånd av "mindfulness".

Till topps! /Joel

Träning v37

Och så sitter man vid datorn med en duktig träningsvärk i ryggmusklerna. Det har varit en mycket intensiv träningsvecka. Grejen var den att upplägget inte var optimalt, då jag bl.a. körde styrka i fredags med en hel del pull ups och axelträning. Alltså hade några centrala muskelgrupper redan fått sig en genomkörare, vilket också tog ut sin rätt, för på söndagen var jag riktigt trött.

Tyvärr blev det inte en enda vilodag under veckan pga. den spontana klätterhelgen. Dessutom har jag kört ganska intensiva pass. Jag får nog ta det lite lugnare under veckan som kommer och/eller lägga in en extra vilodag.

Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i onsdags
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Tradklättring i lördags och söndags, Grönbrinksberget 7-8 leder

Till topps! /Joel


Grönbrinksberget

Jag är precis hemkommen från en klätterhelg tillsammans med Pean. En riktigt lyckad tur där jag fått gå som både förste- och andreman. Jag hann med åtta leder av varierande svårighetsgrad. Glädjande nog kan jag konstatera att jag blivit mycket säkrare sedan senast jag var ute med Pean till Mörkberget. Dels känner jag mig tryggare på klippan, dels jobbar jag mer metodiskt, vilket förmodligen hänger samman med att jag är lugnare. 

Helgen har, utöver bra träning, även givit mig ett par insikter: den första är att det är en härlig känsla att "jamma" en näve (låsa handen i en spricka), den andra är att jag måste köpa en massa säkringar till mitt klätterrack.

Till topps! /Joel

Klätterhelg

Lite hastigt och lustigt så har jag bestämt att fara till Grönbrinksberget nu under helgen. Jag fick ett SMS från Pean, där han undrade om jag hade lust, och det hade jag. Det var lite av ett sammanträffande, då jag så sent som igår tänkte på att jag borde klättra lite. Det ska bli skoj. Egentligen är jag ju inte så mycket för teknisk klättring, men jag har börjat lockas mer och mer av vissa tekniskt utmanande berg. Det kräver helt enkelt att jag blir bättre tradklättrare. Jag längtar också till vintern, så att jag får börja isklättra. Det är en underbar känsla att få svinga yxorna i riktigt fin is.

Till topps! /Joel

Diamox

Faktum är att jag är hyser en hel del respekt för Kilimanjaro, eller rättare sagt den ganska snabba stigningen. Om vi följer det förutbestämda schemat, så kommer vi att övernatta på 5700 meters höjd redan på dag fyra. Risken för att drabbas av höjdsjuka är ganska påtaglig. Det vore inte så hemskt om man gick högt och sov lågt, men denna metod fungerar dåligt på Western Breach. Har man väl tagit sig upp till kratern, så är det bara att stanna där.

Av denna anledning överväger jag starkt att ta med mig Diamox (acetazolamid). Det är en medicin som ofta används mot starr, dvs. reducerar ökad vätskeansamling i ögat. Ödem är just vätskeansamling i hjärnan eller lungorna, och av den anledningen lämpar sig Diamox som behandling. Många tror att Diamox "döljer" symptomen och att tillståndet kan förvärras, utan att man märker det. Detta stämmer inte, utan Diamox åtgärdar problemet i grunden, dvs. reducerar ökad vätskeansamling. Källa: http://www.ismmed.org/ 

Vid mina tidigare bestigningar har jag inte haft Diamox med mig, men andra har haft det. Denna gång ska jag nog ta med mig det själv. Dock har jag en inneboende motvilja till att äta tabletter, så att ta Diamox kommer att vara en sista utväg, en nödåtgärd på ett akut tillstånd.

Till topps! /Joel

Träning v36

Jag känner mig stark, jag trivs med mig själv och min egen kropp. Behöver jag säga något mer?

Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i onsdags
Löpning Hackmorabacken 6km x2
Innebandy i måndags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)

Till topps! /Joel

Hänsyn

Min mor och far är måttligt förtjusta i att deras son flänger runt på en massa berg. Inte heller min syster är odelat positiv till det jag gör. Givetvis bottnar det hela i en oro för att det kan hända mig något ute på mina äventyr. Och faktum är ju att det inte är helt ofarligt det jag håller på med, folk förlorar faktiskt både liv och lem på berg. Men samtidigt hör det ju till för lite av tjusningen och spänningen ligger just i faran. Vore det inte för den hade jag lika väl kunna hålla på med curling.

Dock förstår jag min familjs oro, och är medveten om att den är ett uttryck för deras omtanke. Det vore ju värre om de inte brydde sig om vad jag höll på med. Vidare måste man inse att det är en helt annan sak att, som de, bara vara passiva åskådare och inte kunna göra något annat än att vänta på nästa SMS som bekräftar att jag lever och har hälsan. Om de fick som de ville, så skulle jag minska avsevärt på mina äventyr och ägna min tid åt något annat. Och det här är själva dilemmat.

Som mitt liv ser ut just nu, så är det det här jag vill hålla på med, och förklaringarna till det är många. Men frågan är om jag bör ta någon hänsyn till mina nära och käras oro. Hittills har jag inte gjort det, utan kört på i mitt eget rejs. Är det egoistiskt av mig? Visst kan man hävda att det är mitt liv osv. men att bara tänka så vore ju helt utan hänsyn. En lösning vore att dra ned på äventyr, men inte heller det känns lockande. Jag är rädd för att jag får acceptera att jag är ett stort ego i denna fråga. Just nu är jag inte villig att kompromissa. Kanske beror det på att jag vet att jag måste ta till vara på chansen nu, för den dag då jag får en egen familj, så kommer jag att prioritera helt annorlunda.

Till topps! /Joel


Seven summits

Eftersom jag har bestigit Aconcagua och Elbrus, och jag planerar för Kilimanjaro i oktober och Denali i juni-10, så är det många som undrar om jag siktar på att göra Seven summits. Mitt svar brukar oftast vara att jag inte har några sådana planer. Inte för att jag inte vill, eller att jag inte skulle kunna klara av det, utan anledningen till det är ekonomisk. Grejen är att jag har fattat ett principbeslut som säger att jag inte ska vara sponsrad, och därigenom har jag effektivt diskvalificerat mig själv från Seven summits. Men det betyder inte att intresset inte finns.

Av ren nyfikenhet gick jag in på sajten 7summits.com för att kolla vad det skulle kosta att bestiga de tre övriga topparna, dvs. Mt Everest, Mt Vinson och Carstensz Pyramid (Puncak Jaya). Visserligen pratar vi om helt ordnade expeditioner där allt förutom flygresan till respektive startpunkt ingår. Nåväl, vill du bestiga Everest kostar det $34040 (241000kr), Vinson är lite billigare $31500 (223000kr), men Carstensz är rena rama budgetberget på "bara" $12500 (89000). Alltså, de tre sista bergen skulle gå på 553000, och då återstår resekostnaden.

Ganska snabbt inser man att utan sponsor är det nästan omöjligt. Teoretisk sett kan jag ju spara ihop pengarna, men vi pratar ett decennium av fattigdom. Och det är det inte värt. Därför tror jag inte jag kommer göra Seven summits, men samtidigt ska man aldrig säga aldrig. Ordnar man med det mesta själv, så kanske man kan få ned kostnaderna till rimliga nivåer, så osvuret är bäst ;)

Till topps! /Joel

RSS 2.0