Träning v35

Träningen har börjat rulla på som vanligt, och det känns bra. Nästa vecka börjar innebandyn och det innebär att jag börjar komma upp i en sex-sju träningspass i veckan. Egentligen skulle jag vilja hinna köra två pass löpning och styrketräning i veckan, men frågan är om jag orkar när jag spelar innebandy tre gånger. En tanke är att jag kör två pass av respektive styrka och löpning varannan vecka. Det känns viktigt att jag har en ledig dag, så sju pass funkar inte så bra. Hm, en annan tanke är väl att jag kör dubbla pass en dag :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 14 km i söndags
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)

Till topps! /Joel

Visum, Tanzania

Nu börjar det bli dags att ta tag i detta med visum till Tanzania. Egentligen har jag varit lite seg på denna punkt, då det aldrig känts akut. Grejen är att man kan ansöka om visum vid inresestället. Till en början verkade det ju bra, men eftersom vi kanske kommer att ha lite tajt med tid, så vore det bra om visumet var ordnat i förväg. Man vet aldrig om det är långa köer och/eller blir krågel. Själva proceduren för att söka visum till Tanzania är avsevärt mycket enklare än till Ryssland. Information och ansökningshandlingarna kan man hitta på deras ambassads hemsida. Visumet kostar bara 500 kronor.

Till topps! /Joel

Vägval

Jag och Dawe kommer att inleda bestigningen via Machame-leden, även känd som Whisky-rutten. Ungefär 25% av alla som bestiger Kilimanjaro gör det utmed denna led. Den är också ansedd att vara en vacker sträcka som bjuder på det mesta i naturväg. Skulle vi vilja gå Machame utmed normalleden, så skulle programmet se ut så här:
Dag 1 - Machame gate (1750) - Machame camp (3000)
Dag 2 - Machame camp - Shira camp (3850)
Dag 3 - Shira camp - Barranco camp (3950), via Lava Tower (4600)
Dag 4 - Barranco camp - Barafu camp (4600)
Dag 5 - Barafu camp - Uhuru peak (5895) - Mweka camp (3100)
Dag 6 - Mweka camp - Mweka gate (2000)

Dock tänker vi göra den lite mindre trafikerade varianten Western Breach. På bilden kan man se att man tar en mer direkt linje upp efter Lava Tower. Det innebär att vårt program förmodligen kommer att se ut så här: 
Dag 1 - Machame gate (1750) - Machame camp (3000)
Dag 2 - Machame camp - Shira camp (3850)
Dag 3 - Shira camp - Lava Tower (4600)
Dag 4 - Lava Tower - kratern (5700)
Dag 5 - Kratern- Uhuru peak (5895) - Mweka camp (3100)
Dag 6 - Mweka camp - Mweka gate (2000)

Det blir ett ganska tufft schema, med lite, eller obefintlig acklimatisering, t.ex. stiger vi 1100 höjdmeter dag 4. Och noterbart är att vi pratar om riktigt höga höjder, dvs. från 4600 till 5700. Det är detta som skrämmer mig lite, man vet aldrig hur kroppen kommer att reagera. Om detta dock går bra, så är själva toppdagen en "piece of kaka", då det bara är 200 höjdmeter kvar. Utöver höjden, så måste man klättra tidigt på natten för att minska på stenfallsrisken medan man klättrar.

Man kan ju faktiskt fråga sig varför vi väljer att utsätta oss för detta när vi egentligen kan välja den mycket säkrare och enklare normalvägen på Machame, men man måste bara älska utmaningen :)Till topps! /Joel

Lite fakta om Kilimanjaro

Höjd: 5895 möh
Bergskejda: Ingen
Land: Tanzania
Närmaste ort: Moshi
Koordinater: 3°4′33″S 37°21′12″O
Namnet: Omtvistat ursprung
Först bestigen: Hanz Meyer, Ludwig Purtscheller, Yohanas Kinyala Lauwo 1889
Meriter: högsta berget
i Tanzania
i Afrika
ingår i Seven summits
är också det högsta fristående berget, dvs. som inte ingår i någon bergskejda
Säsong: Kilimanjaro kan bestigas året om, men bästa tiden är från september
Övrigt: Kilimanjaro är ett tekniskt enkelt berg att bestiga, då det bara rör sig om vandring. Svårigheterna består främst av höjden. Bestigning måste göras med guide, men i de flesta grupper ingår även kockar och bärare. Det finns flera olika leder upp till Uhuru Peak (Frihetstoppen), men de två vanligaste är Marangu (även kallad Coca cola-leden) och Machame (även Whisky-leden).Till topps! /Joel

Träning v34

En ganska bra träningsvecka om man betänker att jag har varit småförkyld. Faktiskt verkar det som om förkylningen fick sig en omgång idag i och med ett pass innebandy. Hur som helst, här kommer veckans träning:

Cykel till jobbet (må-ti)
Fjällvandring Nipfjället
Onsdag 14 km, (till järnvägsstationen) Idre Fjäll - Ulandsstugan
Torsdag 19 km, Ulandsstugan - Nipstugan - Städjans topp - Gränjesåstjärnen
Fredag 2 km, Gränjesåstjärnen - Idre Fjäll (hem från järnvägsstationen)
Löpning 12 km i söndags
Innebandy i måndags (60 min)
Styrketräning i tisdags (60 min)

Till topps! /Joel

Förkyld och smågrinig

Jag har haft en förkylning som gått fram och tillbaka nu under några dagar. Jag trodde där ett tag att den försvann under fjällturen, men natten därpå blev jag nedkyld i sömnen, så då passade den på att komma tillbaka. Egentligen är det ingen allvarlig förkylning, utan jag hostar bara lite grann. Dock är jag rädd för att träningen blir lidande. Jag hade tänkt ta en löptur redan i fredags, men det ställde jag in. Utöver detta så har jag definitivt vaknat upp på lite fel sida av sängen idag. Jag känner att jag går omkring och är lite smågrinig, eller rättare sagt, småförbannad. Det finns ingen enskild grej som orsakat detta tillstånd hos mig, utan idag är bara en sådan där dag, då jag och tillvaron inte drar riktigt jämnt. Förmodligen låter det värre än vad det är. Ganska snabbt skulle mitt humör kunna vända. Av den anledningen tror jag faktiskt att jag ska bege mig ut och springa idag, trots lättare förkylning, bara för att få piska all skit ur min kropp.

Till topps! /Joel


En liten fjällturSådärja, då har man fått en dos av fjällen. Jag har nyligen kommit tillbaka från en tredagarstur till Idrefjällen. Vandringen blev riktigt fin, och vi hade verkligen tur med vädret. Det var först när vi åkte hem som det började regna. Vi började i onsdags och gick då från Idre Fjäll till Ulandsstugan. Vi övernattade i tält, och det får man bara göra i anslutning till stugorna, då detta är ett naturreservat. På torsdagen gick vi runt Nipfjället tills vi kom till Nipstugan. Därifrån gick vi sedan till Städjan, vars topp vi sprang upp på, för att sedan gå ned till Gränjesåstjärnen. Det blev en ganska lång vandring, men å andra sidan blev det knappt två kilometer in till Idre Fjäll och den väntande bussen på fredagsmorgonen.


Till topps! /Joel

Träning v33

En hygglig träningsvecka med tanke på att jag ännu inte har kommit igång med innebandyn. Det enda smolket i bägaren är väl att jag känner av en lättare förkylning. Dock ska jag åka till fjällen imorgon, och ni vet ju hur hälsosamt och stärkande det är :)

Cykel till jobbet (må, on-fr)
Löpning 12 km i onsdags och söndags
Styrketräning i måndags och torsdags (60 min)

Till topps! /Joel

Fjällängtan


Jag fick en släng av "fjällängtan" i morse. Höga berg i all ära, men visst är det något speciellt med de svenska fjällen. Att få krypa ut ur tältet, vända sig mot solen och ta några djupa andetag. Att få släcka törsten med glasklart jokkvatten. Det är skönt att bara få vandra, att inte behöva prestera. Faktum är att jag ska upp till fjällen nu på onsdag. Visserligen pratar vi om Dalafjällen, och dessutom åker jag i jobbet, men jag ser ändå fram emot att få vila mig från civilisationen ett tag :)

Till topps! /Joel

Formtopp

Jag var ute och sprang i onsdags, och jag vet inte om det är höghöjdseffekten som dröjer sig kvar, men jag sprang hårt, snabbt och kraftfullt. Allt utan att bli nämnvärt trött. Egentligen var det snarare musklernas begräsningar som satte stopp än flåset. Över huvud taget har jag känt mig väldigt stark den senaste tiden. Jag har varit inne i ett flyt, eller ett "flow" om man så vill. Visst, är det bra, men samtidigt kan jag inte låta bli att fundera på om inte formtoppen kommit lite tidigt. Kommer jag att känna så här om två månader, då det behövs? Faktum är att jag är lite orolig för att jag ska underskatta Kilimanjaro. Jag skulle ha svårt att förlåta mig själv om jag missar toppen pga. underskattning. Det får bara inte ske. Synd att jag inte ska till Kilimanjaro imorgon, för då skulle jag bara dundra uppför berget. Bestigningen skulle bli distinkt och resolut.

Till topps! /Joel

Western Breach

Faktiskt har jag börjat intressera mig mer och mer för den alternativa leden Western Breach på Kilimanjaro. I stort följer den samma sträckning som Machame-leden i början, men vid Lava Tower skiljer de sig åt. Western Breach är en mer direktare linje upp, dessutom är den lite mer teknisk och mycket mer fri från andra klättrare. Klättringen är inte särskilt teknisk, bara lite scambling (man måste använda sig av armarna), men Machame behöver man bara vandra. En annan fördel med Western Breach är att man får övernatta i kratern, innan själva toppbestigningen. Jag har varit i kontakt med arrangören, och enligt honom så kan jag och Dawe tillsammans med guiderna bestämma hur vi ska göra när vi nått Lava Tower. Det vore himla skoj. Dock verkar det som om man måste ha med lite mer utrustning, t.ex. stegjärn och hjälm, eftersom man går på glaciär och det finns risk för stenfall. Nåväl, vi får se hur det blir. Jag vill hur som helst tacka Ken för att han tipsade om detta alternativ.

I övrigt kan jag berätta att Denali blir lite mer påtagligt för varje dag. Faktiskt har jag hittat en fjärde medlem till gruppen, och det är Ulnä. En norrländska som nyligen varit upp på bl.a. Mont Blanc. Eftersom vi var tre klara: jag, Dawe och Elbe, så är vi nu fullt lag. Dessutom blir det en bra gruppsammansättning, då det är två killar och två tjejer, varav tre är norrlänningar och en sörlänning :) Ibland är livet bara för bra...

Till topps! /Joel

Träning v32

Nu har jag börjat komma igång med träningen så smått. Det är skönt med de vanliga rutinerna, dels mår kroppen bra av att få springa och gymma, dels blir träningen mer regelbunden. Sommarens träning har annars bestått av ytterligheter, då jag antingen har ansträngt mig under många långa timmar flera dagar i sträck, eller så har jag inte gjort ett jota under veckolånga perioder. Nåväl, nu väntar jag bara på att innebandyn ska börja, så att jag kan få utlopp för alla mina aggressioner ;)

I övrigt ser väl den planerade träningen ut som i våras. Innebandy tre gånger i veckan + minst ett pass löpning och styrketräning i veckan. Jag tänker nog utöka träningsmängden med ett pass, och där kommer jag att växla mellan löpning och gym.

Löpning 12 km i onsdags och lördags
Styrketräning i söndags (60 min)

Till topps! /Joel

Namnbyte

Det här med att hitta ett nytt namn till bloggen har inte varit alldeles lätt. Visst har jag laborerat med en hel del olika alternativ men oftast är de antingen för pretto eller för slätstrukna/menlösa. Dock har jag fått några bra och inspirerande tips, vilka jag tackar för. Svårigheten med att hitta ett lämpligt namn beror på att jag vill att det ska vara allmängiltigt samtidigt som det ska fånga bloggens innehåll på ett träffsäkert sätt. Det gör absolut ingenting om det är lite spetsfundigt också.

Ja, ni förstår att det inte har varit lätt att hitta ett namn som uppfyller alla dessa kriterier. Av den anledningen valde jag ett okonstlat namn:

Utebloggen

En blogg som står i skarp kontrast till alla dessa innebloggar som behandlar senaste modet, glamour och lyxliv. Sedan kan man väl få associationer till ute- och friluftsliv också ;)

Till topps! /Joel


Bokat och klart

Dåså, nu har jag bokat resorna och anlitat guideföretag. När det gäller flyget, så blev det British Airways till London, för att sedan ta Kenya Airways ända fram till Kilimanjaros flygplats. Jepp, det finns en flygplats vid Kilimanjaro, och den är belägen mitt emellan Arusha och Moshi. Förvisso blir det en mellanlandning i Nairobi, det är nästan lite synd att vi inte tar bussen därifrån, för då hade vi fått se lite av Kenya också. Nåväl, guideföretaget som vi anlitat heter Eagle Summit Trekking och sköts av Abby Sawaya. Detta företag erbjuder precis det arrangemang som jag och Dawe ville ha, dvs. bara vi och guider. Inga bärare eller kockar. I fråga om kostnader så blev resan dyrare än beräknat, medan guiderna blev billigare, så totaltsumman hamnar nog ändå på runt 14 000. Helt okej.

Just nu önskar jag faktiskt att det redan var oktober ;)

Till topps! /Joel

Min "Bucket list"

...eller "Att göra innan jag dör"-lista som det heter på svenska. Det finns en film med Jack Nicholson och Morgan Freeman som heter "The Bucket list". Titeln kommer från det engelska uttrycket "To kick the bucket", dvs. "att trilla av pinn". Tanken är helt enkelt att man ska skriva en lista med grejer som man vill göra/uppleva innan man dör. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av de punkter på min lista som står under äventyrs- och friluftskategorin. Givetvis innehåller min lista mycket annat, men vissa saker är ointressanta för denna blogg, andra är hemliga, eller för privata. Alltså, jag listar bara sådana grejer som passar in här på bloggen :). Vad är det då för grejer jag skulle vilja göra/se/uppleva innan jag "trillar av pinn"?

Jag skulle vilja åka hela Transibiriska järnvägen, dvs. från Moskva ända ut till Vladivostok, för att där vända tillbaka och åka ned genom Mongoliet och vidare till Kina.
Jag vill bestiga Matterhorn för dess skönhet, Kilimanjaro för att få se en bit av Afrika, Denali för att det skrämmer mig, Alpamayo för att det är världens vackraste berg och någon av topparna över 8000 meter, t.ex. Cho Oyu.
Jag vill skida över Grönland, paddla kajak bland isberg, t.ex. Spetsbergen.
Jag vill besöka Antarktis.
Jag vill förundras över vad människan kan åstadkomma, t.ex. Kinesiska muren, Pyramiderna, Petra, Machu Picchu, Påskön, Stonehenge, Nazcalinjerna, Angkor Wat, Taj Mahal, Colosseum, Chichen Itza osv.

Jag har säker missat att ta med en hel del på listan, men det fina är att en sådan här lista är föränderlig. Vem vet, kanske kommer det en dag då inget på listan längre lockar mig. Punkterna är borttagna, och framför mig ligger bara ett tomt blad. Och egentligen, finns det någon bättre "bucket list" än så?

Till topps! /Joel

Halva nöjet

Jag sitter som bäst och tittar på alla möjliga och omöjliga kombinationer i fråga om resor och arrangörer. Jag har fått kontakt med ett företag som bara tillhandahåller guider, man behöver inte dras med en massa bärare och kockar. Givetvis är det ett billigare alternativ, dock blir man lite försiktig, då företaget inte finns med på TATO:s lista (Tanzania Association of Tour Operators). Medlemskap i TATO borgar för en viss servicenivå samt att myndigheterna har visst överinseende.

I fråga om resor, så spelar flera olika faktorer in; bekvämlighet, tid, säkerhet och pengar. Det billigaste alternativet verkar vara att flyga till Nairobi och därifrån ta bussen till Moshi. Dock är detta alternativ lite omständligt, och innebär en hel del anslutningsbussar + väntan på olika flygplatser. Mycket mer bekvämt vore det att flyga direkt till Kilimanjaros flygplats. Visserligen ett par-tre tusen dyrare, men det största problemet är att flyget klaffar dåligt med anslutningsflyget till Sverige.

Men det är som man brukar säga: planeringen är halva nöjet ;)

Till topps! /Joel

Träning v31


Ett urklipp från min träningsdagbok på Funbeat. Tja, bilden talar för sig själv. Det tänkta träningsupplägget har verkligen nått önskad effekt, då jag i dagsläget bara ligger ett kilo under normalvikt. Jag har faktiskt funderat på om jag ska ta en löptur idag, men vi får se om jag orkar :)

Till topps! /Joel

Bloggnamn

Hm, eftersom jag har bestämt mig för att  skjuta på Grönland, så bör ju bloggen få ett annat namn. Jag har suttit och funderat ett tag, och visst har jag kommit på olika alternativ, men inget av dem har känts riktigt klockrent. Det bästa vore ju om jag hittade ett namn som rymmer allt jag håller på med. Visserligen handlar det just nu mycket om berg, men jag vandrar, cyklar, paddlar, skrinnar och skidar faktiskt en hel del också. Dock måste inte namnet vara kopplat till friluftsliv, utan det kan ju vara mer allmängiltigt, dvs. förmedla en känsla eller en tanke.

Jag tar tacksamt emot förslag på bloggnamn. Känner du dig lite kreativ, så tveka inte att komma med förslag.

Till topps! /Joel

RSS 2.0