Gott nytt ar!

Jag sitter just nu i ett kopcentrum i Edinburgh och vantar pa bussen som ska ta mig till Glasgow och Fort William. Jag har inte tillgang till internet vid berget, men Kristina kanske kommer att uppdatera bloggen medan jag ar borta. Eftersom det finns mobiltackning, sa kan jag skicka sms.

Naja, jag onskar alla ett bra 2011 for det tanker jag ha! Kan man inviga det nya friluftsaret pa ett battre satt?! :)

Till topps! /Joel

Mot skoternas rike!

Imorgon, eller rättare sagt, inatt drar jag till Skottland. Om allt går som det ska så kommer jag att fira nyår vid foten av Ben Nevis. Nåja, Iain som jag ska klättra med, verkar dock vilja fira det nya året i Fort William. Han babblade om öl och mjuka sängar i det senaste meddelandet. Mäh, vi ska ju ut och leva alpinistliv och inte vältra oss i civilisationens fröjder ;)

Idag har jag fixat de sista grejerna inför resan, bl.a. hann isboulderklättra lite idag. Jag glömde pinsamt nog repet när jag och Anvi skulle ut till Sifferbo, men jag fick svinga mina nya yxor i alla fall. Det var en härlig känsla. Dessutom var jag och hämtade FRS-radion som vi hade i Denali. Om det blir multipitch med isklättring, så är de bra att ha.

Utrustningen är genomgången och avprickad, maten är köpt, kontanterna är växlade. Nu är jag redo för nya äventyr :)

Till topps! /Joel

Nya yxor

Jaha, då har jag varit i den kungliga huvudstaden och införskaffat mig nya isyxor. Det blev ett par Petzl Quark. De är butiksköpta och således helt oanvända. Förvisso är de av en lite äldre modell vilket förklarar det högst rimliga priset 3000kr. Jag köpte en med hammare och en skovel. Griprest (kroken längst ned) ingick, medan jag fick komplettera med Trigrest (kroken ovan) för 360kr. Hammaryxan väger 710gr, skovelyxan 719gr och det är inklusive trigrest.

Jag ville så gärna åka ut och klättra lite is imorgon för att kolla att allt fungerar som det ska inför Skottland, men ingen av alla mina fyra-fem isklättrarkompisar kan klättra :(

Till topps! /Joel

Träning v51Det blev lite träning mellan alla julbord :)

Cykel till jobbet (må)
Inomhusklättring i onsdags (60 min)
Löpning i lördags (9km)
Totalt 135 min

Till topps! /Joel

OrienteringJag tänkte bara publicera en bild på Pamir där jag skalat bort allt onödigt. Det man kan se är de fem topparna och de olika länderna. Snabbt kan man konstatera att bergen ligger samlade på två ställen. Dels med tre toppar i Tadzjikistan och två i norra Kirgizistan. De två senare topparna delas med Kazakstan (Khan Tengri) respektive Kina (Pik Pobedy). Kirgizistan delar dessutom Pik Lenina med Tadzjikistan.

Till topps! /Joel

Det går bra nu

I alla fall för Elin. Hon har inom loppet av en vecka blivit uppmärksammad i både Expressen och i Utemagasinet. Det känns som om snöbollen är i rullning nu. Och genom att hennes avsikt numera har deklarerats i rikstäckande media, så är tärningen kastad.

Till topps! /Joel

Hoka hey

Hoka hey är ett uttryck som bl.a. blivit känt genom souixindianhövdingen Crazy Horse. Egentligen betyder det ungefär "kom igen", men uttrycket har blivit synonymt med "Idag är en bra dag att dö" pga. Crazy Horse sa "Hoka hey, idag är en bra dag att dö!" till sina trupper.

Nu kanske du tror att detta inlägg ska handla om döden och om hur "otroligt" farligt det är med klättring, men det ska det inte. Tvärtom läser jag in en bejakande och positiv inställning till livet i Hoka hey. Uttrycket säger faktiskt mer om livet än om döden. Tänk om man varje morgon kunde kliva upp ur sängen och säga Hoka hey. Det betyder ju att man är nöjd med det livt man levt fram till denna dag. Man har fyllt livet med det innehåll man har önskat sig och man har vårdat sina relationer till nära och kära. Det finns ingen ånger för alla saker man aldrig gjorde eller för att man inte visat dem man håller av den uppskattning de förtjänar.

När man säger Hoka hey, betyder det inte att man vill dö, utan att man vill leva på det sätt att man är tillfreds med det liv man har levt. Vi vet ju alla att vi en dag ska dö, och visst kan man hävda att döden sällan kommer "lägligt", men man kan vara olika väl förberedd. 

Jag försöker faktiskt leva lite efter denna tankegång. Jag klättrar nu för att jag kan, och för att jag vill. Och för att jag en dag, gammal och böjd av åren, ska jag kunna säga Hoka hey, och känna att jag levt ett bra liv.

Till topps! /JoelTräning v50


På grund av förkylning, jobb och nackspärr = alltså, en massa mer eller mindre bra ursäkter, så har jag inte kunnat träna så mycket denna vecka. Tyvärr, lär jag inte kunna ta igen det under veckorna som kommer, eftersom jag ska hem till Norrbotten. Nåja, jag får se det som om jag får lite julledigt från träningen :)

Igår var Johanna, 10 (och ett halvt), och klättrade för första gången. Hon var jätteduktig och hon tyckte att det var superskoj.

Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning i lördags (13km)
Inomhusklättring i söndags (90 min)
Totalt 310 minTill topps! /Joel

ExpressenJag har tidigare skrivit om Elin, alias Elbe, och att hon kommer att bli Sveriges nästa kvinnliga äventyrsnamn. Nu har Nya wärmlands tidning också gjort en uppföljande artikel till den de skrev inför Denali. Dessa artiklar i NWT har faktiskt gjort att Expressen uppmärksammat henne, och det innebär att Elin blir exponerad i nationell media. Jag kommer att länka till artikeln i Expressen när den väl har publicerats.

Till topps! /Joel
Isyxor


Just nu söker jag efter ett par nya tekniska isyxor. De modeller som jag är intresserad av är Petzl Quark eller Grivel Matrix Tech. Problemet är att Petzl-yxorna är så hiskeligt dyra. De går på 2500:- styck! Grivel-yxorna är något billigare, bara 1900:- styck, men det finns bara en återförsäljare i hela Sverige och han har inga inne just nu. Av den anledningen har jag lagt ut en annons på Utsidan, där jag efterlyser begagnade yxor. Nåja, jag hoppas att jag hinner få tag på ett par innan jag åker till Skottland. I värsta fall kan jag använda mina Black Diamond Venom, men om jag ska göra Point Five Gully, så vill jag nog ha lite mer tekniska yxor med mig.

Till topps! /Joel

Klätterträning

Det är lika bra att skriva om träning nu när jag ändå är förhindrad att träna pga. nackspärr. Mer specifikt ska jag prata om klätterträning. Faktum är att det inte finns så mycket skrivet om hur man blir en bra klättrare, oavsett stil och inriktning. De flesta menar att det bara är att klättra mycket. Dock har jag surfat runt på nätet och några punkter återfinns dock. Man inser snabbt hur pass komplext det är att klättra, och det ställer krav på träningen.

Fysiken, det är väl det mest uppenbara. Man måste vara stark i hela överkroppen. Man måste ha både explosiv och uthållig styrka, så det bästa är att klättra samt att på gymmet köra övningar som stärker rygg, axlar, armar, händer, core osv. Man bör också ha en bra balans och koordination. Det är också en fördel om man är smidig och vig.

Teknik, genom att ha rätt teknik kan man minska den fysiska belastningen. Självklart är det till hjälp när man ska ta sig förbi problem och krux. En bra teknik gör att man inte tröttar ut sig på samma sätt, dels för att man rör sig mer ekonomiskt på väggen, dels för att man blir snabbare.

Taktik, en viktig beståndsdel som nog bara kan övas upp genom att klättra mycket. Genom att titta ut de olika greppen, och vilken väg man ska ta i förväg, blir man mer effektiv. Denna egenskap är svår att träna upp på annat sätt.

Psyke, det är stor skillnad på att klättra inomhus och på klippa utomhus. Det är också stor skillnad på att leda eller att gå som andreman. Man brukar prata om "ledpsyke", dvs. att gå som försteman ställer speciell krav. På engelska pratar man om att man tar "the sharp end", alltså den skarpa änden av repet. Det är viktigt att man då har självförtroende och tilltro till sin egen förmåga. I detta fall kan man bara öva genom att praktisera.

Det var lite kort om de olika element som klättring och klätterträning består av.

Till topps! /JoelTräning v49

På grund av en förkylning och en julfest, så har det inte blivit så mycket träning denna vecka. Dock har jag premiärklättrat på is för denna säsong. Både lördag och söndag ägnades åt denna aktivitet. Tyvärr sträckte jag nacken i samband med att jag ryckte undan huvudet när jag råkade hugga loss en stor iskocka. Alltså lär det inte bli så mycket träning under innevarande vecka.

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags och tisdags (60 min)
Styrketräning i måndags (60 min)
Isklättring i lördags och söndags (310 min)
Totalt 640 min

Till topps! /Joel

Isklättring igen


Idag var jag och klättrade is igen. Dock var jag på Oxberget denna gång. Det var jag och Anvi som klättrade, och konstigt nog fick vi isen helt för oss själva. Man kan ju tro att det borde vara fler intresserade en solig dag med temperaturer kring minus 8-10 grader. Nåja, jag ska inte klaga. Klättringen gick bra. Jag ledde upp för att sedan sätta toppankare, på vilken jag hann köra en gång, så det blev två repor. Isen var på vissa håll ganska hård, så den splittrades lätt. Det hela förbättrades inte av att mina yxor var väldigt slöa. De behöver absolut filas till, men det lutar mot att jag ska införskaffa nya yxor innan Skottland.

Till topps! /Joel

Isklättring i Säter

Jag har precis kommit hem från lite isklättring i Säter. Det var via en kollega som jag fick tips om att det fanns ett dagbrott i närheten av Säter, där man kunde klättra is. Jag förhörde mig om detta på Utsidan, och fick på så sätt kontakt med Jöer som kände till stället. Vi var där och körde några repor. Fallet är inte mer än ca. 10m högt, men isen var tjock och fin. Jag ledade första vändan för att sedan topprepa ett par gånger. Jag testade också Jöers Petzl Quark, och det var verkligen som natt och dag att klättra med riktiga isklättraryxor, så nu är det bestämt. Jag ska införskaffa mig ett par nya yxor inför Skottland.Till topps! /Joel


Ben NevisJust nu håller jag på och läser in mig på de olika lederna på Ben Nevis. Det finns en hel del olika kammar och rännor att klättra. Eftersom jag anländer till berget på själva nyårsaftonen, blir första klätterdagen nyårsdagen. Sedan har jag minst två hela klätterdagar till, då jag åker hem på morgonen den 5:e januari. Lite beroende på förutsättningarna och hur säkra jag och Iain känner oss, så kommer vi nog att klättra följande rännor:

Number Four Gully

Zero Gully

Point Five Gully

Till topps! /Joel


Snow Leopard Mountains

Jag har i ett tidigare inlägg aviserat att jag eventuellt kommer att ändra mina sommarplaner från Carstensz till Pamir. Nu kan jag meddela att det är bestämt. Det är jag, Elbe och Beel som är klara för att åka. Beel har jag inte klättrat med förut, men han har ungefär samma klätterbakgrund som jag och Elbe.

Enligt vårt preliminära program ska vi bestiga Pik Lenina, 7134 först för att acklimatisera oss. Därefter förflyttar vi oss till Dushanbe, varifrån vi utgår när vi ska bestiga Pik Kommunizma 7495 och Pik Korenevskaja 7105. Dessa tre berg ingår tillsammans med Khan Tengri 7010 och Pik Pobedy 7439, i en grupp berg som kallas för Snöleopardbergen. Vi har sagt det att vi åtminstone ska satsa på de tre första bergen. Beroende på tid, väder och ork så skulle vi kunna ge oss på Khan Tengri, och kanske, kanske Pik Pobedy. Dock ser vi de två sistnämnda bergen som en möjlig rejäl bonus.

Till topps! /Joel

Träning v48

Jag är faktiskt nöjd med att jag tränar så pass mycket som jag gör. Så här års är det ju mest mörkt och kallt. Samtidigt är det länge till nästa stora expedition, vilket brukar avspegla sig på motivationen. Dock har jag fått en liten nytändning av att jag satsar mer på inomhusklättring just nu. Det finns så mycket att utveckla, bl.a. har jag nämnt balans tidigare, och i helgen var jag och köpte en balansbräda. Nu står jag mest med slutna ögon och flaxar med armarna :)

Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i tisdags (60 min)
Klättring inomhus i söndags (120 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Löpning i lördags (13km)
Totalt 515 min

Till topps! /Joel

Salomon Ultra Pro 3D GTX

Jaha, då var man med ett par nya Salomon-trailskor - igen! Faktum är att det är mitt tredje par på lika många år. Varför är jag så förtjust i denna skomodell, ställer du dig frågan. Utöver att det är en bra allround-sko för terränglöpning, så är det en utmärkt vardagssko. Jag tycker det är smidiga skor som man snabbt kommer i och ur. Mycket pga. den snabba "knytanordningen". Att skorna är av GoreTex gör att jag också använder skorna i vandringssammanhang där det kan vara lite blött, t.ex. har jag bara haft dessa skor på mina senaste fjällvandringar och anmarscher in till berg. Nackdelen med skorna är att de kan bli lite väl varma om sommaren. Att de slits är väl normalt, speciellt om man använder dem mycket. På båda mina tidigare par har snöret gått av pga. nötning. Men det är mitt tredje par, så det är verkligen en sko jag gillar.

Till topps! /Joel 


Inomhusklättring

Om mina nära och kära fick råda så skulle jag dra ned på mina högtflygande planer. Det skulle inte bli så många långa och avlägsna resor. Lite illustreras deras önskan av denna bild, som jag fick från min bloggersättare :)Till topps! /Joel

Tio budord

På klättergymmet som jag hänger på finns det en lista med tio budord kring träning. Förvisso är det skrivet med glimten i ögat, men lite speglar det den seriöse klättrarens strävan efter perfektion. Att kunna uttföra det där problemet, att ta sig förbi kruxet. Att känna sig stark, fokuserad, i balans och att ha kontroll. Det är därför man tränar. Nåja, här kommer budorden:

1. Du skall inga andra intressen hava jämte träning.
2. En dag utan träning är en dag utan mening.
3. När du vilar tränar dina konkurrenter.
4. Den som tycker att träning är roligt tränar för lite.
5. Träning är ett tillfälle att tävla.
6. Så länge du är seg kan du inte bli övertränad.
7. Det som inte dödar, det härdar.
8. Smärta är svaghet som lämnar kroppen.
9. Många äro kallade, få utvalda.
10. Det finns många sätt att bli dålig på, men bara ett sätt att bli bra = Träning.

Till topps! /Joel

RSS 2.0