Ett oroväckande rykte

Jag nåddes av ett oroväckande rykte för ett par dagar sedan, och det var att man numera bara kan klättra Aconcagua i sällskap med guide. Det innebär givetvis att ens rörelsefrihet blir begränsad samt att kostnadsläget blir helt annorlunda. Jag har inte kollat upp om det verkligen stämmer, men förhoppningsvis så är det bara ett rykte, och inget mer.

Dock är det ofta så att det är ingen rök utan eld. Förmodligen har liknande diskussioner förts under ett tag, och det är förståeligt, då det säkert är många dåligt utrustade och dåligt förberedda "turister" som får för sig att de ska "traska" uppför Aconcagua. Dessa utgör givetvis en fara för sig själva och även andra som måste krympa sina egna marginaler för att hjälpa dem som är i behov av det.

För min del får man gärna från myndigheternas sida utföra kontroller av folks hälsa, utrustning och tidsplanering. Om de uppfattar att någon inte riktigt är lämpligt förberedda, så är det bara att skicka hem klättrarna igen. Det kan i alla fall jag kosta på mig att säga - då jag uppfattar att jag är tillräckligt seriös :-) Nåväl, jag måste kolla upp hur det ligger till med detta.

Till topps! /Joel

Kök - Primus Omnifuel

När det gäller matlagning på hög höjd eller i stark kyla, så fungerar inte gas. I de flesta fall används bensinkök. Just av denna anledning införskaffade jag mig ett Pimus Omnifuel. Bara namnet i sig skvallrar ju om att det fungerar med olika typer av bränsle som gas, fotogen, diesel och bensin.

Jag har införskaffat heptan, dvs. kemiskt ren bensin (på eng. white gas) och är således väl förberedd inför de stundande vinterturerna. Åhh, vad jag längtar! Det har kommit en hel del snö, så nu är det bara att packa pulkan och göra i ordning skidorna :-)

Kanske har du svårt att se kopplingen mellan att bestiga Aconcagua och att åka på skidtur här hemma. Det handlar om att bli förtrogen med sin utrustning, t.ex. att veta hur köket (eller någon annan utrustningsdel) fungerar i kalla väderleksförhållanden.

Nåväl, jag kan dock säga att jag är mycket nöjd med mitt kök.image14Till topps! /Joel


Länktips om storskor

Jag får tacka Ted för ett jättebra länktips om storskor.

http://www.psychovertical.com/?gettingtherightboots

Till topps! /Joel

Träning v47

Föregående vecka blev som sagt lite stympad. Orsaken därtill var att jag var upptagen på onsdag kväll och hela helgen, dvs. tider som jag normalt brukar träna på.

Nåväl, nog med ursäkter. Vad gjorde jag då?

Cykel varje dag till jobbet (ca. 1 mil/dag)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)

Tyvärr, lite klent alltså, men jag hoppas att jag kan göra lite mer denna vecka :-)

Till topps! /Joel

Klätterkurser

När det gäller klättring så är jag en nybörjare. Min enda klättererfarenhet fram till i somras var en gång då jag följde med en kamrat till en inomhusvägg. Jag läste i Umeå vid den tiden så detta var på IKSU. Utöver denna erfarenhet så har min klättring begränsat sig till något träd eller lekparksställning (det senare i överförfriskat tillstånd).

Men i takt med att mitt intresse för alpin klättring växte, så insåg jag ganska snabbt att jag behövde lära mig att klättra på riktigt. Jag surfade runt lite på internet och ganska snart hittade jag en kurs som skulle täcka mina behov. Kursen arrangeras av Svenska Klätterförbundet i Kebnekaise och den är ca. två veckor lång. Den behandlar hur man klättrar klippa, is och snö. Problemet var att det krävdes att man hade gått grundkurs i klippklättring (dessutom kostar kursen närmare 11 000).

Mitt första steg blev alltså att anmäla mig till en grundkurs i klippklättring. Jag hittade en jättebra kurs som arrangerades av Dalarnas klätterklubb, vilket var suveränt då jag inte behövde åka långt alls. Kursen var mycket lärorik för min del, även om jag egentligen inte är intresserad av klippklättring. Dock lär man sig grunderna som utrustning, olika knutar och säkerhet. En annan fördel med att ha gått grundkursen är att man får gå isklättrarkursen. En kurs som är bra att gå ifall man är intresserad av alpin klättring.

Nåväl, nu har man i alla fall gått grundkursen, så förhoppningsvis så ska jag kunna gå isklättrarkurs till vintern. Om det däremot blir någon kurs i Kebnekaise är väl mer tveksamt, då det inte lär finnas ekonomiskt utrymme för det nu till sommaren, med tanke på Aconcagua.

image13

Till topps! /Joel

Det finns fler!

Jag har precis fått kontakt med en annan som delar min dröm om att bestiga Aconcagua och som erfarenhetsmässigt är på ungefär samma nivå som jag. Det var ju lite av bloggens syfte att få kontakt med likasinnade för att både inspirera och inspireras. Kul!

Jag tackar också för ett bra länktips: www.aconcagua.com

Till topps! /Joel

Träning v46

Som utlovat kommer här en summering av veckans träning.

Cykel till jobbet (nästan en mil om dagen)
Innebandy 60 min i torsdags, dock ej i tisdags
Löpning 10 km per gång - onsdag, fredag, söndag

Det var en bra träningsvecka, då jag faktiskt var ut och tog milen tre gånger, trots det dåliga underlaget. Tyvärr kommer jag nog inte hinna löpträna någon alls denna vecka, då jag är upptagen på onsdag och bortrest till helgen. Nåväl, jag får ta igen det senare ;-)

Till topps! /Joel

Ett år

... så länge är det kvar till Aconcagua, eller rättare sagt, lite drygt ett år. Tanken är att jag ska åka till Aconcagua över jul och nyår 08/09. Preliminärt så åker jag någon gång under vecka 51 (08) och åker hem under vecka 1 (09).

Ett år, på ett sätt känns det väldigt länge tills dess. Ibland känner man sig lite ivrig och otålig, men å andra sidan så står det inte på förrän det har gått ett år, och då plötsligt tycker man att det blir väldigt stressigt och kort om tid. Fast just nu känns det skönt att det är ett helt år kvar. Det är så mycket jag ska hinna testa, köpa, göra och sätta mig in i inför Aconcagua.

image12
Tempus fugit.

Till topps! /Joel

Berget inom oss

Vissa dagar känns det som om man står vid foten av ett berg så högt att det är oöverskådligt, oblickbart, där toppen försvinner in bland molnen. Hela vandringen ligger framför en, och man känner sig bara trött och håglös.

Sedan kommer andra dagar, då det känns som om man blickar ut över världen från toppen av ett högt berg, och världen ligger vid ens fötter. En dag då ens vilja och livskraft känns oändlig.

Var är du idag? Jag vet i alla fall var jag är...

Till topps! /Joel

Preliminär budget

Så här ser min preliminära budget ut. Den baserar sig på att kostnaden maximalt uppstiger till 25 000.

14 000 Flygresa

4000 Logi och resor i Argentina, Sverige

3000 Klättringstillstånd

4000 Mat, bränsle m.m.


Den största besparingen jag kan göra är nog på själva flygresan. De resor jag har kollat in ligger på runt 14 000. Dock har jag hittat resor till Santiago de Chile som skulle kunna bespara mig ett par tusen. Det gäller att hitta det billigaste alternativet. Som sagt är taket på 25, men kommer jag under 20 så har jag gjort det bra, och varje tusenlapp därunder är riktigt bra. Nåväl, vi får väl se hur det går med den saken ;-)


Till topps! /Joel


Veckoträning

Ville bara meddela att jag har tänkt att jag ska redogöra för min träning veckovis, med start på måndag. Det kan alltid vara bra, om inte annat för sig själv, att göra en veckosummering.

Var för övrigt och sprang 10 km idag. Det gick mycket bättre än senast :-)

Till topps! /Joel

Inspirerande

Fick just en bild från toppen av Kilimanjaro. Mejlet kom från en bekant som också är inne på att bestiga Aconcagua. På bilden står klättersällskapet framför den berömda skylt som berättar att man nått toppen av denna gamla vulkan.

Kilimanjaro finns definitivt som ett mål för mig också, men det blir först senare. Nåväl, jag vill passa på och gratulera till den lyckade bestigningen!

image10
Kilimanjaro, Tanzania, Afrika (5895 möh)

Till topps! /Joel

Suverän internetbutik

Jag vill bara tipsa om en suverän internetbutik, och det är LGJ Klätter och högfjäll. Det var för övrigt där som jag köpte mina storskor, men jag har också köpt stighudar och snödamasker därifrån. En himla bra butik att ha att göra med. Snabba leveranser, ingen knusslighet eller tjafs.

Och nej, jag är inte sponsrad! Se mitt tidigare inlägg Finansieringen.

Till topps! /Joel

Storskor

Om man ska hålla på med alpin klättring på "hög" nivå, så är det bra ifall man har ett par ordentliga skor. Givetvis finns det speciella skor för detta ändamål, och de kallas för storskor. I huvudsak finns det två sorters storskor och det är antingen läder eller plast. Plastskorna är utformade så att de består av ett plastytterhölje med löstagbara inneskor (de påminner lite om slalompjäxor). Läderskor lämpar sig för lite enklare klättring, men ska du bestiga riktigt höga berg i alpin miljö, så är plastskor att föredra. Båda sorterna är dock anpassade för stegjärn, vilket är en förutsättning. Nackdelen med plastskor är att de är tyngre och otympligare, vilket gör det besvärligare vid t.ex. anmarschen, även om det går att vandra i dem.

Med tanke på att jag är rädd om mina små tår, så tänkte jag att det är bäst att satsa på plastskor för de är varmare. För Aconcagua är det kanske lite over kill, men det finns ju fler berg efter Aconcagua ;-) Storskor är tyvärr inget man bara går till närmaste intersportbutik och provar ut. Utbudet är ju bättre i större städer, men bor man i en mindre stad så är man hänvisad till nätet. Men väl där, hittade jag ett par som verkade kunna passa mig. Dock var jag osäker på storleken. Hur ska man tänka? Bör man satsa på att ta samma storlek som man normal brukar ha, och utgå från att de är anpassade för att man ska kunna få in dubbla par strumpor, eller ska man satsa på en större storlek? Hur många storlekar ska man då gå upp? En - två?

Skorna jag hittade på nätet var ungefär en storlek större än vad jag normalt har, så jag mejlade butiken och det verkade som om skorna skulle kunna fungera. Man ska tydligen gå upp någon storlek, hur mycket varierar givetvis på hur stora storlekarna är på skorna och dina fötter. När jag testade dem med dubbla par strumpor så satt de bra, stadigt på foten men inte för hårt. Nu står de där i garderoben, i väntan på vintern så jag kan gå in dem inför Aconcagua.
image9
Märket på skorna är Koflach Vertical

Till topps! /Joel


Rycken ni vet...

Var ut idag och sprang milen. Det var en vecka sedan jag löptränade senast, dels pga. att jag inte haft tid, dels pga. det dåliga vädret. Det var tungt idag, man sprang mest och spände sig, både uppför och nedför, t.o.m. på flacken för att man var rädd för att halka och slå upp sträckningen i ryggen som aldrig tycks vilja ge med sig. Så fort den verkar ganska ok, så slår jag upp den igen. Undrar om innebandyn har något med det att göra ;-) Min hemmasnickrade diagnos säger att det rör sig om någon form av Lumbago, vilket tydligen är ett ganska vagt begrepp för ländryggsproblem.

Nåväl, det var skönt att ta sig en runda iaf, trots att det inte gick så fort. Nu ska jag gå och se till tvätten.

Till topps! /Joel

Vikten av träning

Igår köpte jag tidskriften Runner's World. Det är faktiskt så att jag har löptränat en hel del på senare tid. Egentligen är jag ingen löpare, utan jag har alltid tyckt att löpning är tråkigt och jobbigt. Jag vet inte om det var tanken på Aconcagua som sporrade mig att fortsätta löpträna, trots ett initialt motstånd, men när jag väl kom över tröskeln så tycker jag att det är helt underbart. Under sommaren kunde jag springa en mil nästan varannan dag. Vill man träna löpning mer seriöst så kan jag rekommendera Marathon.se.

image6

Utöver mitt nyfunna intresse för löpning, så spelar jag innebandy två gånger i veckan samt cyklar till jobbet varje dag, i ur och skur. Men jag tränar också indirekt genom mitt friluftsliv som består av vandring, cykling och skidåkning. Det är viktigt att hålla igång och att ha en god kondition/fysik. Jag vill inte att min bestigning ska falla på att jag är för dåligt tränad. Risken finns ju annars att man sliter ut sig redan under anmarschen, speciellt om man ska bära allt själv.

På nätet har jag hittat en bra träningssida som är gratis. Sidan heter Funbeat. Den fungerar som en träningsdagbok, där du kan lägga in dina pass, sätta upp mål för din träning osv. Där kan du logga in och låta dig motiveras, för det är himla kul att se hur ens träningsmängd ökar. Dessutom behöver man inte känna sig dum och obekväm (det är inte som att gå till en träningslokal), för här handlar det bara om att bli inspirerad. Kanske ses vi där! ;-)

Till topps! /Joel


Varför?

Min familj tycker bara att jag är knäpp när jag pratar om Aconcagua och Everest Base Camp. Överhuvudtaget tycker de att jag ska dra ned på friluftsandet, och försöka hitta mig en trevlig flicka istället. Deras förhoppning, förutom barnbarn, är givetvis att jag ska ge upp mina alpina drömmar.
"Varför ska du hålla på med dessa dumheter som bara leder till att du förfryser dig eller faller och slår ihjäl dig!" Ja, det kan man ju undra. Frågan är faktiskt befogad.

Varför lägger jag ned så mycket tid, pengar och energi på att klättra en "grushög" på en avlägsen kontinent? Varför inte lägga ned samma resurser på något vettigt som att hjälpa utsatta människor eller bekämpa miljöförstöringen? Sanningen att säga, är att jag har inget riktigt bra svar på det. Det är bara att krypa till korset; det är den ultimata egotrippen, det handlar bara om jag och mig och mitt.

Den enda förklaring jag kan erbjuda, lånar jag från en legendar inom bergsklättringen, George Mallory som faktiskt dog när han klättrade Everest (så där ja, då gav jag min familj ytterligare ammunition).

image5
George Mallory

När Mallory fick frågan varför han ville bestiga Everest, svarade han:
"För att det står där." Så nu när någon frågar varför jag vill bestiga Aconcagua, så svara jag bara:
"För att det står där"
... och så lägger jag till, "dessutom räknas det som ganska enkelt och säkert och billigt." ;-)

Till topps! /Joel

PS. Och för att inte framstå som egoismen personifierad, så vill jag till mitt försvar berätta att jag faktiskt är aktiv i Rädda barnen och jag försöker alltid sortera mina sopor ;-) DS.

Alpin stil?

Jag har tidigare nämnt att jag tänkt bestiga Aconcagua utan att ta bärhjälp av mulor under anmarschen. Genom att göra allt själv så skulle man kunna hävda att jag gör det hela i alpin stil. Givetvis finns det olika åsikter och definitioner av vad alpin stil innebär, men av det jag har kunnat förstå är att

- du tar ingen hjälp av guider eller bärare, mulor inkluderade :-)
- du ska själv bära med dig allt du behöver, dit och tillbaka
- du får inte nyttja dig av externa hjälpmedel som syrgas

image4
Mulor är ett no-no inom alpin klätterstil.

Det handlar helt enkelt om att vara så självständig och oberoende av andra som möjligt under bestigningen (inkl. anmarsch). Frågan är bara vad man ska kalla det att inte använda sig av ekonomisk hjälp t.ex. sponsorer? Och kan man inte skryta om hur man besteg Everest utan syrgas, så kan man alltid snacka om hur tufft det var ekonomiskt ;-) Kanske kan man få lite kred om man definierar sin klättring som financially challenged alpine style, eller?

Till topps! /Joel

Utsidan

Jag vill bara tipsa om en jättebra sajt för allt som har att göra med friluftsliv. Där kan du läsa spännande reseberättelser, artiklar samt få svar på alla möjliga frågor du kan tänkas ha om friluftsliv. Det är dit jag vänder mig med mina frågor om bergsklättring, utrustning och alpinism

Sajten jag pratar om är 
image11

Och nej, jag är inte sponsrad av dem. Jag tycker helt enkelt att det är en bra sajt. Eftersom jag är intresserad av friluftsliv i allmänhet, så finns där mycket annat spännande att ta del av. Jag kan väl nämna att jag, utöver mina bergsklättrardrömmar, gillar att vandra i fjällen, gå på skidtur, åka på långfärdscykelturer och paddla kajak.

Så ses vi inte här, så kanske vi ses där ute.

Till topps! /Joel

Finansieringen

En viktig aspekt av expeditioner av detta slag är finansieringen. Vanligast är väl att man helt enkelt raggar sponsorer, vilka bistår med allt från utrustning till tjänster. Att som en novis i höghöjdsklättring ta sig från Sverige till Aconcaguas topp kostar ju en hel del. Vi pratar ju om resor, uppehälle och inte minst utrustningen. I detta sammanhang kan ju min trejde målsättning att genomföra projektet med egna medel, dvs. ingen sponsorhjälp, verka helt knasig.

image7
Låt mig då förklara hur jag resonerar. Tanken är att jag ska bära all min utrustning själv. Det finns möjlighet att leja mulor att bära packningen till basecampen i Plaza de Mulas. Men på något sätt känns hela expeditionen mer äkta och genuin om jag bär allt själv, och därför vill jag inte anlita mulornas tjänster. Detta tankesätt har smittat av sig på hur jag finansierar min expedition. Jag ska bekosta allt själv och jag ska göra det så billigt som möjligt! Jag är helt övertygad om att många fler än jag har drömt om olika expeditioner, men gett upp sina drömmar vid blotta tanken på kostnaderna. Min förhoppning är att jag ska kunna visa att det går att bestiga Aconcagua för en förhållandevis blygsam summa pengar.

Av denna anledning har jag satt ett absolut maxtak på 25 000 kr. Alltså under 25 000 kr för att ta mig från Sverige till Aconcaguas topp och tillbaka är godkänt. Kommer jag under 20 000 har jag gjort det bra, och varje tusenlapp därunder är en bedrift. I denna summa räknar jag inte in utrustning som jag måste köpa in, t.ex. stegjärn, dunjacka osv. Dessa saker räknas som investeringar som jag kommer att ha användning för även efter Aconcagua. Dock måste jag ändå köpa all utrustning för egna medel. Varför? Jo, för när jag väl står där på toppen av Aconcagua, så ska jag göra det med vissheten om jag tagit mig dit på egen hand.

En liten brasklapp: jag räknar inte julklappar eller födelsedagspresenter innehållande pengar eller friluftsutrustning som sponsring ;-)

Till topps! /Joel


Syfte och mål

Och så, några stipulationer i form att syfte och mål. Kanske lite torrt, men ack så viktigt :-)

Syftet med att bestiga Aconcagua är att jag inte vill vakna en dag och ångra att jag inte försökte. Jag är skyldig mig själv att ta chansen nu. Än är jag ung, stark och behöver inte ta hänsyn till någon familj. Och oavsett om jag lyckas eller inte, så har jag åtminstone gjort ett ärligt försök. Vidare syftar klättringen till att utmana mig själv, att testa mina gränser, min vilja och beslutsamhet.

Utöver syftet så har jag satt upp några mål med klättringen.

Mål 1: att ta mig upp till toppen av Aconcagua och ner igen på ett säkert och genomtänkt sätt.

Mål 2: att skaffa mig erfarenheter och kunskaper för annan alpin klättring i framtiden

Mål 3: att genomföra projektet med egna medel, dvs. ingen sponsorhjälp.

Mål 1 och 2 är väl inte så konstiga, däremot behöver nog Mål 3 en närmare förklaring, men den tar jag i nästa inlägg.

Till topps! /Joel

I begynnelsen var... Everest

Egentligen började hela mitt intresse för alpinism genom att jag satt och surfade om olika Everestexpeditioner. Det var då som det hela började. Men redan från början accepterade jag det faktum att jag inte skulle ta mig upp på Everests topp (8848 möh). Vägen var för lång, lutningen för brant och berget för högt. Jag kände mig bara för gammal, för okunnig, för fattig och för förståndig. Jag nöjde mig med att drömma om Everest Base Camp (5500 möh) för dit kan man komma genom att bara vandra. Tänk, bara det att få vistas i denna miljö med alla dessa hängivna alpinister!

image2

Ganska snart utvecklades mina planer och inom kort började jag spana in andra klättermål som Kilimanjaro (5895 möh), Mont Blanc (4810 möh), Elbrus (5642 möh) och Aconcagua. Samtliga toppar som jag räknar upp här går (såvitt jag förstår) att vandra uppför. Att valet slutligen föll på Aconcagua är helt enkelt; det utgör den största utmaningen/bedriften. Och vem vet, kanske kan en lyckad bestigning av Aconcagua leda till att jag en dag står där på toppen av Everest. För jag är en man i mina bästa år som lär mig snabbt, och som är villig att göra vissa ekonomiska uppoffringar för att göra det där galna, once in a lifetime-grejen.

Så man ska aldrig säga aldrig...

Till topps! /Joel


Digital eftersläpning ska bli till realtid

Som alltid så finns det ett nyhetens behag - och detta gäller även bloggandet. Det kommer att komma blogginlägg i en strid ström några dagar framöver, och det förklaras med att jag faktiskt har kommit en liten bit på vägen till Aconcaguas topp. Däremot kom jag inte igång/på tanken med att blogga direkt. Mitt realtidsbloggande släpar alltså efter med ca. ett halvår, men oroa er inte. Det är just detta halvår som jag tänkte ta igen lite snabbt, för så oerhört mycket har det inte hänt. Min förhoppning är att jag inom loppet av några dagar ska jag nått fram till dags dato - och därefter skrivs bloggen i realtid.

Till topps! /Joel

Lite fakta om Aconcagua

Höjd: 6962 möh
Bergskejda: Anderna
Land: Argentina
Närmaste ort: Mendoza
Koordinater: 32°39'10" S 70°00'40" V
Namnet: Aconcagua lär komma från inkaspråkets Ackon Cahuak som betyder "stenvakten"
Först bestigen: av schweizaren Matthias Zürbriggen 1897
Meriter: högsta berget
i Argentina
i Sydamerika
på södra halvklotet
utanför Himalaya
ingår i Seven summits
Säsong: den mesta klättringen sker i december-mars, dvs. sommarhalvåret i Sydamerika
Övrigt: Aconcagua är ett mycket populärt bergsklättringsmål, eftersom det inte innebär någon teknisk svår klättring. Det går alltså att vandra uppför hela berget. Dock kommer man inte undan den fysiska utmaningen och den höga höjden.


image1

Till topps! /Joel

Lite om mig

Klart att det finns mycket att berätta om sig själv, men jag tänkte hålla mig till sådant som på ett eller annat sätt är kopplat till mitt projekt att bestiga Aconcagua. Jag ska alltså inte tråka ut dig med alla detaljer om mitt liv ;-) Tanken med detta inlägg är att sätta in min önskan att bestiga Aconcagua i ett lite större sammanhang.
image12
Springfieldversion av mig

Jag heter Joel och är 34 år. Ursprungligen är jag från Boden men bor numera i Falun. Egentligen filade jag på en lite längre presentation men insåg hur tråkigt det blev, så jag kör kortversionen och kontentan av det hela är: en separation fick mig att fundera på vad jag ville ha ut av livet, möjligtvis utlöstes en ålderskris ;-) (jag är inte riktigt säker) med resultatet att jag som 30+ fick upp ögonen för alpin höghöjdsklättring. Mina tidigare erfarenheter begränsar sig till Fuji, Japan (3776 möh) och Kebnekaise (2104 möh), och i jämförelse med Aconcagua (6962) är det ingenting. I höghöjdklättring kan jag således betraktas som en nybörjare. Något som bekräftar min amatörstatus är att jag t.ex. aldrig har hållit i en isyxa, eller tagit ett enda steg med stegjärn.

Till topps! /Joel

Välkommen till min blogg om Aconcagua!

Här har jag först och främst tänkt skriva om mina förberedelser och (det framtida) genomförandet av att bestiga Aconcagua. Det är alltså det som min blogg i stort sett ska handla om, men givetvis kommer det att pratas om annat än bara stegjärn, anmarscher och höjdmeter.

Att bestiga ett berg börjar alltid med en idé, som sedan utvecklas till en vision - en vilja. Att de praktiska frågorna sedan tar så stor plats är för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att nå toppen. Det gäller dock att inte helt förlora sig helt i alla utrustnings- och logistikfrågor - den mänskliga strävan är ändå det intressanta, för det var min vision som satte igång allt och det är min drifkraft som också ska se till att slutföra det hela. Tanken är alltså att min inre process ska återspeglas i bloggen dvs. stunder av tvivel och tillförsikt, med- såväl som motgångar, källor till glädje och sorg, känslor av rädsla, mod och stolthet.

Det var lite kort om syftet med denna blogg.

Till topps! /Joel


RSS 2.0