Träning v16
Cykel till jobbet (må-to)
Innebandy i tisdags (60 min)
Styrketräning i måndags (60 min)
Cykeltur Falun - Köpenhamn
Lördags 131km, 6h40m (Falun-Riddarhyttan)
Söndags 147km, 7h40m (Riddarhyttan-Askersund)
Totalt 1100 min
Till topps! /Joel
Minnen från bergen
Jag får ofta frågan varför jag håller på med alla dessa äventyrligheter. Det kostar en massa, innebär en massa slit och till viss del är det farligt. Jag brukar leverera något standardsvar om passion och utmaningar. Egentligen borde jag svara att jag bara vill vara lycklig. För det är vad det handlar om. Att klättra högt, vandra eller cykla långt utvecklar och berikar mig som människa. Nåja, allt det där har ni nog redan hört sägas tidigare, men det innebär inte att det är mindre sant för det. Då och då händer det att jag tittar på mina foton från mina olika turer, och nästan alltid översköljs jag med minnen av känslan från platsen. Det är nästan med lite förundran som jag brukar konstaterar för mig själv att "där har jag varit". Det kan vara en tidig, stilla morgon i de svenska fjällen, en paus gränsle över cykeln i ett bergspass i Alaska, en snöklädd bergstopp med världen som utsikt. Minnet slungar mig tillbaka i tiden. Bröstet spränger av små ilningar av förväntan. Hjärtat blir varmt.
En dag kommer jag att vara gammal och grå. Jag kommer inte orka hålla på som jag gör nu. Kanske har jag inte kunnat bygga upp någon större förmögenhet, men jag kommer att ha något som är mer beständigt. Jag kommer att ha mina minnen. Jag kommer att minnas att jag följde mina drömmar och gjorde det som gladde min själ. Att jag tog ansvar för min egen lycka. Faktum är att sådana minnen inte kan köpas för alla pengar i världen när det väl är försent.
Till topps! /Joel
Preliminär resrutt
1. Falun - Lindesberg (141km) över Borlänge, Ludvika.
2. Lindesberg - Motala (135km) över Örebro, Askersund.
3. Motala - Sävsjö (146km) över Mjölby, Tranås, Eksjö
4. Sävsjö - Osby (145km) över Alvesta, Älmhult
5. Osby - Köpenhamn (165) över Hässleholm, Bjuv, Helsingborg
Nu är varken resrutten eller etappernas läng huggen i sten. Tanken är att det ska vara en utmaning med lite rekreation. Väl framme i Köpenhamn blir det att bo på B&B. Jag ska inte förneka mig någonting av allt det Danmark har att erbjuda i form av god mat och gott öl.
Till topps! /Joel
Träning v15
Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Löpning i söndags (14 km)
Klättring, inomhus i söndags (90 min)
Totalt 545 min
Till topps! /Joel
Cykeltur till Köpenhamn
Det hela är redan spikat, så frågan är bara om jag ska cykla på fem eller sex dagar. Beroende på vad jag bestämmer, så kommer jag att börja cykla på lördag respektive söndag nästa vecka. Hur som helst ska det bli riktigt roligt att få sätta sig på cykelsadeln igen :)
Till topps! /Joel
Pik Pobedy
Då var det dags för presentationen av det sista berget som vi tänker bestiga i sommar. Pik Pobedy (ry. Пик Победы), 7439 m, är det högsta och tuffaste av de tre som vi siktar in oss på. Berget ligger i Tien Shan-området på gränsen mellan Kirgizistan och Kina. Precis som de andra bergen har Pik Pobedy "Segerberget" lite olika namn. Efter Sovjetunionens fall har berget döpts om till Dzjengisj Tjokusu. På kinesiska kallas det för Tomur Feng.
Eftersom vi är acklimatiserade och vi kommer att utgå från samma basläger (södra Inylchek) som när vi gör Khan Tengri, så är det bara att börja bestigningen så fort vi har möjlighet. Först tar man sig till Zvesdochka-glaciären som är en utlöpare från Inylchek. Vi kommer att följa Medzmarishvili som är normalleden. Från baslägret tar vi oss upp till läger 1 (5800). Det är en lång travers som delvis är exponerat för fallande is. Läger 2 (6900) ligger på den västra toppen Pshavela. Leden följer sedan en lång kam, 12km, fram till Läger 3 (7000), men man kan också ge sig direkt mot toppen om man har tid och orkar. Dock utgör den sista stigningen en viss risk, då snön oftast ligger på ett isfält, så det händer att det går laviner.
Om allt går som det ska, så kan vi efter Khan Tengri och Pik Pobedy, flyga ut till Bishkek för en välförtjänt vila innan hemresan till Sverige.
Till topps! /Joel
Hemsida
Till topps! /Joel
Språkpurism
Nåja, inom klättringen förekommer det en massa engelska ord och uttryck. Ofta använder man dem i avsaknad av något bättre. Några ord som jag tänker på är scrambling (klättring som kräver hjälp av armarna men inga rep/säkringar), bouldra (klättring på stora klippblock) och move (att göra en klätterförflyttning). Jag har varit inne på detta förr och fått förslag sedan tidigare.
Scrambling skulle jag kunna tänka mig att översätta till blockning, dvs. då man rör sig bland stenblock.
Bouldra vill jag översätta till bumla av bumling (stort stenblock).
Move kan förvisso översättas till förflyttning, men det är för långt. Ett gångbart svenskt alternativ lär nog vara av samma längd, så kanske en flytt.
Givetvis finns det många andra engelska ord/uttryck. Presentera gärna orden, och tänkbara svenska översättningar i kommentarerna.
Till topps! /Joel
Träning v14
Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags (60 min)
Löpning i söndags (14 km)
Klättring, inomhus i söndags (90 min)
Totalt 485 min
Till topps! /Joel
Vältränad
Till topps! /Joel
Khan Tengri
Den andra toppen vi planerat bestiga i sommar är Khan Tengri (ry. Хан-Тенгри) som är 6995/7010 meter högt och ligger i Tien Shan-området på gränsen mellan Kirgizistan och Kazakstan. Nu kanske du undrar kring höjden. I forna Sovjet räknade man inte snö- och istäcket i ett bergs höjd, men då det var viktigt att kunna ståta med 7000-metersberg räknades Khan Tengri dit. Det innebar ju att man gick från fyra till fem berg över 7000m (Snöleoparderna).
Namnet kommer från ett turkspråk (men inte turkiska) och betyder "himlens herre". Det kazakiska namnet är Kan Tau som betyder "blodsberget".
Tanken är att vi ska acklimatisera oss på Pik Lenina först. Vi har gott om tid på oss eftersom vi ska ta helikoptern ut till baslägret först 24/7 (vi landar i Bishkek 5/7). Vi flyger alltså med helikopter ut till Södra Inylchek-glaciären (4100). Från detta basläger har vi möjlighet att bestiga både Khan Tengri och Pik Pobeda. När det gäller Khan Tengri så kommer vi att göra berget från södra sidan, Progrebetskij-leden. Läger 1 (4000) ligger vid bergets fot. Det är delen mellan läger 1 och läger 2 (5200) som är mest riskabel, då man klättrar i Chapaevas skugga (sidotopp). Läger tre ligger uppe i en sadel på 5900m höjd och det är också här som den södra och norra leden går ihop. Det är en behaglig stigning upp hit från läger 2. Oftast gör man toppstöten från läger 3, men det finns ett fjärde läger på 6300m. Klättringen upp till toppen är varierad med partier av 45-60 grader mixad klättring. Det finns fasta rep utsatta, men oftast är de i dåligt skick pga. att de nöts mot klippan av vinden. Kruxet på berget kommer vid 6700 med en kort klippvägg, grad 4. Därefter kommer ett snöfält som leder upp till toppen.
Till topps! /Joel
Sponsring
Det är klart att i äventyrsvärlden där man mäter graden av utmaning i form av hur mycket hjälp respektive hur självständig man är, så blir denna inställning provocerande. Min blotta närvaro verkar trigga någon form av komplex. Kanske är det lite som Eleanor Roosevelt sa: No one can make you feel inferior without your consent.
Till topps! /Joel
Träning v13
Cykel till jobbet (må, on-fr)
Innebandy i torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Löpning i onsdags och lördags (10 km)
Klättring, inomhus i söndags (90 min)
Totalt 490 min
Till topps! /Joel
Värderingssystem
Inom t.ex. golfsporten kan ett proffs och en amatör spela samma hål, och var och en kan göra fina prestationer utifrån sina förutsättningar. Ingen skulle dock komma på tanken att jämställa amatörens resultat med proffsets för alla är införstådda med att de spelar på helt olika nivåer. Tänk om man kunde införa ett värderingssystem inom klättring som tar hänsyn till hur mycket hjälp man behöver, dvs. handikapp. Egentligen är det inte så problematiskt. Varje bestigning, oavsett berg och led, börjar på ett värde av 100. Sedan gör man helt enkelt schablonavdrag beroende på vilka hjälpmedel man använt sig av. Till exempel: Guide -10, Bärare/sherpas -20, Kock -10, Fasta rep -10, Syrgas -10, Boende i stuga/hytta -5.
Alltså skulle en vanlig kommersiell bestigning av Kilimanjaro via Marangu-leden ge värdet 55 (100-guide, bärare, kock, stugboende). Jämför man detta med den stil jag valde på Machame-leden som gav 90 (100-guide), så förstår man att det är olika sorters bestigning. Messners bestigning av Everest är 100, medan en vanlig kommersiell bestigning hamnar på 40 (100-guide, sherpa, kock, fasta rep, syrgas).
Är ett liknande system önskvärt, och skulle det kunna fungera? Några tankar är att värdet av en bestigning aldrig ska kunna bli noll eller minus. Man utgår från hjälp man tar efter det att man nått baslägret (annars blir det svårt med gränsdragningen av transporthjälp, t.ex. interkontinentala flygningar osv.). Vanlig utrustning förutsätts, det blir alltså inte pluspoäng för att man klättrar utan stegjärn (eller kläder). Det är som golf. Du kan spela med en hockeyklubba, men du får inte mer i handikapp för det. Kom gärna med förslag och synpunkter. Vilka avdrag är rimliga? Är hjälp av sherpa värt ett avdrag på 20? Ska det finnas en minuspost för att man inte gör det solo? Vilka avdragsposter finns det mer? Jag har några i åtanke, men ni får gärna komma med era förslag/tankar.
Till topps! /Joel
Pompe igen
Jaha, nu är diskussionen kring Annelie Pompe igång igen på Utsidan. För er som inte vet vad det handlar om, så åker hon i dagarna till Everest för att som första svenska kvinna försöka bestiga det utan syrgas. Det är ett led i att bli den som har varit högst och lägst (fridykning) utan extrasyre. Många är de som misstror hennes förestående expedition. Dels för att hon har hjälp av sherpas, dels för att hon har tillgång till syrgas (även om tanken är att inte behöva använda det).
I normala fall skulle inte ett sådant bestigningsförsök väcka så mycket reaktioner, men till saken hör att hon tappade väldigt mycket i trovärdighet i och med att hon hävdade att hon gjorde en lyckad bestigning av Shishapangma. Dock visade det sig att hon inte alls varit upp på någon av topparna (ja, det finns några olika). Väl konfronterad med detta begick hon ett taktiskt misstag. Istället för att göra en pudel, så intog hon försvarsställning och blev stundtals otrevlig. Tyvärr kastar denna händelse en skugga över hennes nuvarande försök att bestiga Everest. Själv är jag av den åsikten att hon gjorde en rad fel i fråga om Shishapangma, men ingen är ju ofelbar. Nu får hon en chans att visa vad hon verkligen går för, och jag hoppas att hon tar den.
Till topps! /Joel