Elin Berg

Ja, t.o.m. namnet talar för henne. Det är kort, koncist och klockrent. Det går inte att ta miste på vad det är hon håller på med. Faktiskt är det namnet som döljer sig bakom akronymen Elbe. Jag och Elin har bestigit Elbrus, Mont Blanc och Denali tillsammans. Anledningen till att jag skriver om henne här är att hon kommer att bli det stora kvinnliga äventyrsnamnet i framtiden. Och därför är det extra kul att ni först läser om det i min blogg ;)

Elin har bestigit fyra av Seven Summits (samma berg som jag), men hon söker sponsorer nu för att kunna ta sig an de tre sista. Och till skillnad från många andra som letar sponsorer, så kommer hon inte ha några problem att hitta några. Snarare kommer sponsorerna att stå i kö för att kontraktera henne. Jag vet att några sponsorer redan har visat intresse. Och det är klart att de vill sponsra den första svenska kvinnan som gör Seven Summits. Grejen är att det vimlar av killar som springer uppför berg, t.ex. undertecknad. Det är inget speciellt eller unikt med det, därav behovet av alltmer spektakulära äventyr. Elin har fördelen av att vara tjej i en mansdominerad värld. Att hon dessutom är söt och har en positiv utstrålning gör att hon är rena jackpoten för sponsorerna. Hon är inte så lång och ganska nätt. Ja, för att vara rak och tydlig; hon är inte en pojkflicka, vilket man lite fördomsfullt skulle kunna tro. Såsom ett klädmärkes ansikte utåt, skulle hon, utöver vanliga friluftsintresserade, absolut kunna appellera till kundsegmentet av storstadstjejer, vilka inte alls har intresse av friluftsliv och expeditioner. Alltså de som är villiga att betala femsiffrigt för en Canada Goose-jacka.

En intressant genusaspekt är att killarna i hennes omgivning börjar känna sig lite hotade. Tjejerna applåderar och hejar på. På ett ganska tydligt sätt visar Elin att tjejer kan, därav bifallet. Dock gäller det inte bland tjejer inom samma gebit (friluftsliv). De känner sig också hotade.

Ni kan för övrigt läsa en artikel som skrevs om henne inför Denali i Nya Wärmlands Tidning.

Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Ullis

Bra artikel :) Om en go & glad tjej Hon om någon har alla förutsättningar att klara det.

2010-09-12 @ 21:48:13
Postat av: Anvi

Att Elin är en tuff tjej som säkert kan lyckas med sitt mål, är vi flera som kan skriva under på. Biter ihop och kämpar på även när det blir motigt.Dessutom bär hon sin egna STORA ryggsäck när två killar föga gentlemannamässigt går bredvid med mindre säckar. (Ett litet internt skämt från i somras när nordisk inställning om friluftsliv, "man bär sin egen packning oavsett kön", kulturkrockade med en mer kontinental syn på män och kvinnor.)För övrigt har jag svårt att förstå denna avundsjuka inom klättervärlden. För det första är det en individuell gren där man knappast blir orättvist foulad av någon annan. Om någon annan hann före har man bara sig själv att skylla. För det andra blir det smått löjligt att hela tiden jämföra sig med andra. Det kommer alltid finnas någon som gjort något häftigare man i så fall måste vara avundsjuk på och till sist blir det ändå att jämföra sig med de stora namnen som Messner o Co. Ok, detta givetvis skrivet utifrån min horisont. Kan ju vara lite annorlunda om man försöker leva på det, men på den nivå de flesta av oss befinner oss är det väl bättre att fokusera på vår egna resa istället för vad andra gör. Och klagar andra, så svarar man: Jamen gör det själv då, istället för att gnälla på mig.IMHO

2010-09-13 @ 09:47:44
URL: http://villut.se
Postat av: bacon

dä ä min tjäj dä =)

2010-09-13 @ 10:43:04
Postat av: Joel

Ullis: Jepp, visst har hon.Anvi: Ja, en intressant kulturkrock. Inte bara att hon hade två män med sig, en var dessutom en sherpa ;) Just avundsjukan är problematisk, då många tävlar om samma sponsorpengar och mediautrymme.Bacon: Uuu va skôj!

2010-09-13 @ 20:40:58
Postat av: Elin

Ni är guld allihop! Stort tack till dig Joel!:)

2010-09-16 @ 09:54:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0