Litteraturtips

Jag vill tipsa om två läsvärda böcker. Den första är Ett berg högre än Everest (1990) skriven av Jon Krakauer. Boken är upplagd som en antologi med en samling artiklar som behandlar all klättring från bouldering till expeditioner. Och även om platserna och förutsättningarna är olika, Eigers nordsida, Denali, Yosemite osv. så är utmaningen densamma; att ta sig till toppen. Variationen ger boken en extra dimension, speciellt som berättarperspektivet varierar. Vissa av skildringarna är självupplevda av författaren, medan andra givetvis har återberättats honom.

Krakauer har skrivit två andra, mer kända böcker, och den ena är Into thin air (1996) som behandlar katastrofen på Everest 1996. Den andra är Into the Wild (1996) som nyligen har filmatiserats. Boken handlar om Christopher McCandless sökande efter en sannare tillvaro i Alaskas vildmark.

Litteraturtips nummer två är en handbok i klättring och det är Göran Olssons Utfärd - Berg och glaciärer (2003). Jag har haft otroligt mycket glädje av denna bok, oavsett om det handlar om utrustning, teknik eller bara allmänt know-how. Det är en väldigt bra bok för dem som är intresserade av klippklättring och alpinism. Den berör inte lika mycket bouldering, is-, inomhus- eller aid-klättring.

Utöver innehållet är boken i en lämplig storlek (lite mindre än A5). Den har en mjuk pärm som är inplastad, vilket gör att den är enkel att ta med sig överallt + att den tål lite omild behandling. Delar av boken ligger ute på nätet på http://www.utfard.nu/utfard2/index.htm.

Ja, det var ett par tips från mig, mycket nöje!

Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Emelie

Tack för tipset! HAr precis beställt alla tre böckerna ur serien Utfärd. :)

2008-09-28 @ 07:28:26
Postat av: Joel

Det är rätta takter det! :)

2008-09-28 @ 12:29:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0