Flyga fjäderlätt
Vi utbytte packlistor och snackade lite allmänt om utrustning och upplägg. Dock fick jag reda på att han kunde ta med sig upp till 45 kg i bagage, och då är inte handbagaget inräknat. Det är tydligen så när man flyger interkontinentalt med amerikanska flygbolag (i detta fall Delta Air Lines). Själv är jag begränsad till 23 kg och då är det inklusive handbagage! Nu tror jag att jag kommer att kunna klara mig utan att behöva betala för några extrakilon. Min eminenta plan är att de inte ska bry sig om vikten på mitt handbagage. Schh, berätta det inte för någon ;)
Nåväl, nu kan jag tipsa om att man ska flyga med amerikanska flygbolag om man vet med sig att man ska ha mycket vikt med sig.
Till topps! /Joel
Min senaste leksak
Kanske inte den mest avancerade/dyraste klockan/pulsmätaren ute på marknaden, men den täcker mina behov i alla fall. Några bra funktioner är att den, utöver klocka och pulsmätare, har barometer, höjdmätare och termometer. Dessa funktioner kommer samtliga till pass uppe på berget. En leksak som passar en kalenderbitare som jag :)
Till topps! /Joel
Vackra berg
Matterhorn, Schweiz/Italien Ama Dablam, Nepal
Alpamayo, Peru Khan Tengri, Kazakstan/Kirgizistan
Machapuchare, Nepal
Det finns några gemensamma drag mellan dem. Det mest framträdande är väl den spetsiga formen. På något sätt utgör dessa toppar arketypen, själva sinnebilden av berg. Bara bilderna i sig skapar en hisnande känsla i mitt bröst. En slutsats av detta är att bergsbestigning är en lika mycket estetisk som fysisk upplevelse.
Till topps! /Joel
Träning v47
Åter till vikten för det var helt otroligt, jag tänkte inte på att jag hade packning där jag gick. Det är inte var dag man glömmer bort att man bär på 25 kg i uppförsbacke. Det är då man inser att träningen har givit resultat ;)
Cykel till jobbet (ti-fr)
Styrketräning i fredags (30 min)
Löpning 12 km i fredags
Vandring med packning i söndags, hopptornsbacken x 10 (25 kg)
Till topps! /Joel
Packlista - kläder
Kläder |
Mössa (72) |
Balaclava (49) |
Undertröjor x 2 (189+164) |
T-shirt x 2 (260) |
Fleecetröja (424) |
Skaljacka (609) |
Dunjacka+påse (749+23) |
Linerhandskar (22) |
Skidhandskar (155) |
Tunna handskar (97) |
Skalvantar (140) |
Kalsonger x 3 (180) |
Vindbyxor, Newline (155) |
Byxor (533) |
Skalbyxor (238) |
Strumpor x 3 (202) |
Yllesockar (71) |
Snödamasker (351) |
Trailskor (707) |
Totalt: 5390 |
Observera att jag inte kommer att behöva bära hela denna vikt i packningen, då jag kommer att ha på mig kläder motsvarande 1,5-3 kg vid olika tillfällen. Jag har också försökt att banta denna del av packningen, och jag vet av erfarenhet (från Mont Blanc, och ett flertal riktiga vinterturer) att detta räcker för min del. I värsta fall så får jag tvätta kläder om det behövs. Jag kan väl berätta hur jag tänker kring vindbyxorna. Grejen är att de väger lika mycket som vanliga underställsbyxor, vilka de också ersätter. Utöver att de kan användas som underbyxor och sovbyxor, så fungerar de "vanliga" byxor, t.ex. i kombination med skalbyxor. Ett stort plus jämfört med underställsbyxor är att de är lite vindtåliga. Det är alltså viktigt att hitta plagg som kan fylla flera funktioner, allt för att spara lite vikt.
Till topps! /Joel
Back on track
I fråga om packning och utrustning så är jag nästan helt klar. Det är några enstaka grejer som jag fortfarande måste fixa, t.ex. köpa frystorkat, men även inhandla lite annat smått och gott. Det var ett tag sedan jag tillmötesgick prylgalningen inom mig, men jag ska nog köpa mig en höjdmätare.
Det är hursomhelst skönt med helg. Apropå något annat, fortsätt gärna presentera namnförslag (se föregående inlägg).
Till topps! /Joel
Namnproblem
Nåväl, jag tar tacksamt emot namnförslag, vilka jag kan presentera för övriga gruppen. Den som lämnar det vinnande bidraget får en signerad toppbild (förutsatt att vi kommer oss upp).
Till topps! /Joel
Träning v46
Jag insjuknade ordentligt i lördags, så någon träning sedan dess har det inte blivit tal om. Jag vill verkligen inte riskera att få en hjärtmuskelinflammation. Som det känns just nu så lär jag inte träna förrän till kommande helg. Nedtrappningen av träningen kom snabbare och mer abrupt än vad jag hade tänkt mig ;) Man kan tro att jag känner mig lite nedslagen, men det gör jag inte. Faktiskt är jag ganska nöjd över att jag insjuknade nu och inte senare. Jag hade inte velat göra anmarschen med 38 grader feber.
Nåväl, här kommer veckans träning:
Cykel till jobbet (må, on-fr)
Vandring med packning till jobbet i tisdags (44 kg)
Styrketräning i onsdags (60 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning 12 km i måndags
Löpning 10 km i fredags
Till topps! /Joel
Förkyld
Det kunde man ju ge sig katten på, dvs. att jag skulle bli förkyld. I natt låg jag och svettades och kunde inte riktigt sova ordentligt, halsen och bihålorna värkte. Egentligen är det konstigt att jag inte har blivit det tidigare med tanke på att min kopps immunförsvar är försvagat pga. all träning. Dock är jag tacksam för att jag blev sjuk nu för det innebär att jag hinner bli frisk tills det är dags att åka. Det enda negativa är väl att jag inte kan göra de träningspass som jag har planerat, men samtidigt så känns det inte som någon större förlust. Jag ska hursomhelst minska på träningen i och med veckan som kommer.
Hm, jag måste fara till Gävle någon dag för att köpa lite REAL-frystorkat. Mumma! ;)
Till topps! /Joel
Snart...
Hursomhelst så fick jag känslan av att jag snart ska flyga till Sydamerika när jag satt där på planet hem. Likaså kan jag verkligen se mig själv vandra på stigen in mot berget. Jag kan förnimma underlaget, stenarna, känslan. Det har börjat bli riktigt påtagligt. Snart så, snart...
Till topps! /Joel
Frukosten är serverad!
Jag använder mig av Gyllenhammars havregryn som är tunna och fina, vilka alltså inte behöver kokas. Mjölk fixar jag i kåsan vid sidan om med hjälp av Sempers torrmjölk. Lingonsylten köper man i en sådan där lite plastflaska. Och voilá, så har man en stadig och bra frukost klar.
Vikten för två veckors frukost blir totalt 1771 gram (havregryn 1058/sylt 464 /torrmjölk 249), ca. 125 gr per portion.
Till topps! /Joel
Träning v45
Cykel till jobbet (må, on-to)
Vandring med packning till jobbet i tisdags (44 kg)
Styrketräning i onsdags och fredags (60/30 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning 12 km i måndags
Löpning till jobbet i fredags 11 km
Vandring med packning i lördags, hopptornsbacken x 10 (35 kg)
Till topps! /Joel
Upplägg - två scenarier
Den problemfria expeditionen Den lite utdragna expeditionen
1. Lö 13/12 Avresa 1. Lö 13/12 Avresa
2. Sö 14/12 Mendoza 2. Sö 14/12 Mendoza
3. Må 15/12 Tillstånd/handla/Confuencia 3. Må 15/12 Tillstånd/handla
4. Ti 16/12 Francia 4. Ti 16/12 Puente/Confluencia
5. On 17/12 Mulas 5. On 17/12 Francia
6. To 18/12 Vilodag 6. To 18/12 Mulas
7. Fr 19/12 ack. Canada 7. Fr 19/12 Vilodag
8. Lö 20/12 Canada 8. Lö 20/12 ack. Canada
9. Sö 21/12 ack. Condores 9. Sö 21/12 Canada
10. Må 22/12 Condores 10. Må 22/12 ack. Condores
11. Ti 23/12 Vilodag 11. Ti 23/12 Condores
12. On 24/12 ack. Berlin 12. On 24/12 Vilodag
13. To 25/12 Berlin 13. To 25/12 ack. Berlin
14. Fr 26/12 Toppdag 14. Fr 26/12 Berlin
15. Lö 27/12 Mulas 15. Lö 27/12 Toppdag/vilodag
16. Sö 28/12 Puente/Mendoza alt. Santiago 16. Sö 28/12 Toppdag/vilodag
17. Må 29/12Toppdag/vilodag
18. Ti 30/12 Mulas
19. On 31/12 Puente/Mendoza alt. Santiago
När det gäller dessa två senarier så skiljer det bara tre dagar mellan dem. I praktiken kan det tänkas bli både snabbare eller långsammare än dessa två. Det handlar helt enkelt om hur man känner sig i förhållande till höjden. Är man stark och känner att man är tillräckligt acklimatiserad så kan man nå toppen före planerad toppdag. Det kan t.o.m. vara så att vädret tvingar en att försöka nå toppen tidigare, då sämre väder kan vara på väg in. Likaså kan höghöjdssjuka och dåligt väder förlänga vistelsen. Hur det kommer att gestalta sig för oss blir helt enkelt en överraskning. Den som lever får se :)
Till topps! /Joel
Twinrix för bergstagna
Idag har jag vaccinerat mig mot både Hepatit A och B. Det blev en reklamkändis, dvs. Twinrix. Jag ska ta en till spruta om ungefär en månad, så det blir alldeles lagom inför min avfärd. Hepatit A kan smitta via mat och dryck, så det är lätt att smittas av A, medan Hepatit B smittar via blod eller sexuellt. Jag ser absolut en möjlighet att olyckan skulle kunna vara framme, där jag blir exponerad för andras blod via deras skador eller en transfusion för egen del. Däremot ser jag väl ingen större riskbild i fråga om att smittas via sexuella kontakter. Aconcagua är ju inte riktigt stället där det kryllar av singeltjejer. Sedan är det en ganska ogästvänlig miljö för uppvaktande, då det närmaste en romantisk middag man kommer är hukandes över en påse frystorkat. Och någon intimitet inbjuder inte klättrarlivet till, speciellt inte med sina tält, 10 mm cellplastunderlag och sovsäckar som bara rymmer en person åt gången. Fast man ska väl aldrig säga aldrig ;) Kanske kan man ta romantiska månskenspromenader som ackompanjeras av stegjärnens metalliska serenad, och hjärtan som slår hårt och fort (pga. syrebristen).
Till topps! /Joel
Bloggens ettårsdag
Hursomhelst har ett år gått och för att uppmärksamma detta så länkar jag till bloggens första inlägg: Välkommen till min blogg om Aconcagua!
Till topps! /Joel
Träning v44
Här kommer veckans träning.
Cykel till jobbet (on)
Vandring med packning 12 km i tisdags (40 kg)
Styrketräning i onsdags och fredags (60/30 min)
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min)
Löpning 12 km i måndags och fredags
Vandring med packning i söndags, hopptornsbacken x 10 (35 kg)
Till topps! /Joel
Höghöjdsmedicin
Jag har fått låna en läsvärd fickformatsbok om höghöjdsmedicin. Den är skriven av Sthephen Bezruchka (M.D, M.P.H.) och boken heter Altitude Illness: Prevention & Treatment (2005). Jag har inte läst den från pärm till pärm, utan det blir mer av allmän orientering, vissa punktnedslag, dvs. jag läser den som en referensbok.
Några punkter som kan vara värda att nämna är att man ska undvika överdrivet saltande. Vanligtvis brukar jag försöka tänka på att få i mig en del salt när jag är ute på mina turer, pga. att man förlorar så mycket salt via svettning. Men överdrivet mycket salt i kosten har visat sig öka risken för höghöjdssjuka. En annan intressant upplysning är att läkare är överrepresenterade inom statistiken för höghöjdssjukdomar med allvarlig utgång. Det hänger förmodligen samman med att omgivningen tenderar att tro på dem när de uppger att de känner sig ok, trots att de precis som alla andra, kan bli förvirrade och tappa omdömet på hög höjd.
Några bra länktips från boken är:
http://www.ismmed.org/ - International Society of Mountain Medicine. På denna sida kan man bl.a. läsa om myter kring acetazolamid (diamox). Jag blev lite förvånad av att läsa att diamox inte bara lindrar symptom, utan verkligen rättar till problemet i grunden.
http://www.wms.org/ - Wilderness Medical Society
Till topps! /Joel