Klätterträning

Det är lika bra att skriva om träning nu när jag ändå är förhindrad att träna pga. nackspärr. Mer specifikt ska jag prata om klätterträning. Faktum är att det inte finns så mycket skrivet om hur man blir en bra klättrare, oavsett stil och inriktning. De flesta menar att det bara är att klättra mycket. Dock har jag surfat runt på nätet och några punkter återfinns dock. Man inser snabbt hur pass komplext det är att klättra, och det ställer krav på träningen.

Fysiken, det är väl det mest uppenbara. Man måste vara stark i hela överkroppen. Man måste ha både explosiv och uthållig styrka, så det bästa är att klättra samt att på gymmet köra övningar som stärker rygg, axlar, armar, händer, core osv. Man bör också ha en bra balans och koordination. Det är också en fördel om man är smidig och vig.

Teknik, genom att ha rätt teknik kan man minska den fysiska belastningen. Självklart är det till hjälp när man ska ta sig förbi problem och krux. En bra teknik gör att man inte tröttar ut sig på samma sätt, dels för att man rör sig mer ekonomiskt på väggen, dels för att man blir snabbare.

Taktik, en viktig beståndsdel som nog bara kan övas upp genom att klättra mycket. Genom att titta ut de olika greppen, och vilken väg man ska ta i förväg, blir man mer effektiv. Denna egenskap är svår att träna upp på annat sätt.

Psyke, det är stor skillnad på att klättra inomhus och på klippa utomhus. Det är också stor skillnad på att leda eller att gå som andreman. Man brukar prata om "ledpsyke", dvs. att gå som försteman ställer speciell krav. På engelska pratar man om att man tar "the sharp end", alltså den skarpa änden av repet. Det är viktigt att man då har självförtroende och tilltro till sin egen förmåga. I detta fall kan man bara öva genom att praktisera.

Det var lite kort om de olika element som klättring och klätterträning består av.

Till topps! /JoelKommentarer
Postat av: K

Efter de senaste förhandlingarna lär du uppleva Himalaya som en stillsam promenad i parken. Riktigt bra mental träning inför the sharpest of all ends... Glad I could help! ;)

2010-12-15 @ 15:47:37
Postat av: Joel

Jupp, mina sinnen har skärpts som hos en ninja ;)

2010-12-15 @ 17:40:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0