Vaccinerad och klar
Nu känns det som om alla förberedelser inför resan är gjorda. Jag ska bara sköta om mig de närmaste veckorna, bl.a. ska jag proppa i mig onyttigheter: skräpmat, snacks, godis osv. Varje kalori kommer till användning uppe på berget ;) Snart, snart...
Till topps! /Joel
Riskprevention
Utöver den snabba stigningen, så ser jag inga andra hinder för en lyckad bestigning, än magsjuka. Många är de som fått stora problem med diarré, t.ex. kantades Fredik Strängs bestigning av magproblem. Det lättaste av 7Summits blev på så vis en riktig pärs. För att i möjligaste mån undvika magproblem har jag inhandlat en flaska med handdesinfektion. Dessutom äter vi egenmedhavd mat som vi kommer att tillaga själva. Att jag sedan riskerar magsjuka när jag kommer tillbaka till civilisationen spelar mindre roll, så länge jag tagit mig till toppen. Givetvis har jag med mig imodium. Andra saker som jag ska ha med mig är solskyddsmedel med faktor 50. Det blev en tub som egentligen är för barn, men vis av erfarenhet, så lär det komma till pass. Jag tänker också ta med mig myggmedel, ifall att det är myggigt. Jag kommer antagligen ha med mig malariaprofylax också.
Till topps! /Joel
Träning v39
Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i söndags
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Till topps! /Joel
Med livet som insats
Det går inte att sticka under stol med att alpinism kräver sina dödsoffer. Jag har varit inne på det förut, men faktum är att just riskerna ingår som en ingrediens i den cocktail som utgör alpinism. Hade denna sport varit helt ofarlig, är det tveksamt om den hade varit lika populär. Detta bekräftas t.ex. av att Mont Blanc, världens dödligaste berg lockar tusentals klättrare varje år. Det brukar dö ca. tio personer varje år i samband med klättring i Mont Blanc-massivet. Dock är det ändå mindre än 1% som förolyckas, detta trots att många inte är tillräckligt förberedda eller utrustade. Motsvarande siffra för Everest är ca. 7% om man jämför antalet som når toppen med dödsfall (relation ca. 2972/208). Med tanke på hur pass kommersialiserat berget är, dvs. många som ger sig på berget är alltför oerfarna, så kan ju risken synas acceptabel. Jämför man dessa siffror med t.ex. K2 där det ännu inte förekommer några "bergsturister", så inser man hur farligt K2 verkligen är. Det är 297 som har lyckats nå toppen, medan 77 dött på berget. Det ger en procentsats på 26%, mer än var fjärde! Dock finns det ett +8000 berg som är ännu dödligare, och det är Annapurna. Eftersom de flesta vanliga människor inte ens har hört talas om berget, så lockar det bara till sig erfarna klättrare. Och det gör statistiken ännu mer skrämmande, då 62 personer dött, medan 154 kunnat ta sig till toppen. Relationen är alltså 40% dödlighet! 40%! (Källa till statistiken för +8000) För att verkligen förstå hur farligt det är så kan man jämföra risken med att spela rysk roulett. Jag skulle inte ens överväga att spela med bara en kula. Att ge sig i kast med Annapurna kan jämföras med att spela rysk roulett alternerat med två eller tre kulor i trumman. Helt otroligt, och ändå åker folk dit!
Det här aktualiserar de ständiga frågorna, varför man håller på med detta? Om bergsbestigare har en speciell dödslängtan osv. Jag har behandlat dessa frågor i tidigare inlägg, så jag går inte in på det nu. Men på frågan om jag skulle kunna tänka mig att åka dit, så svarar jag: Faktiskt det skulle jag. Kanske inte idag, men däremot när jag har skaffat mig den nödvändiga erfarenheten osv. Varför? undrar du kanske. Svaret på det tänker jag ta någon annan gång.
Till topps! /Joel
Visum klart
Till topps! /Joel
Försäkringar Kili
• Sjukvård.
• Hemtransport.
• Helikopterräddning & eftersök.
• Gäller i hela världen (max 6000m)
• Räddning & eftersök är begränsad till 100 000kr per skadetillfälle.
• Eftersök är belagd med en självrisk på 5000kr
Jag är tveksam till att eftersök täcks av min ordinarie försäkring. På Kili är det nog inget problem, men till Denali så är det nog inte dumt att eftersök ingår i försäkringen.
Till topps! /Joel
Vaccin för Kili
För övrigt kan jag meddela att argentinsk tango var precis så sensuell som jag hade föreställt mig. Funderar allvarligt på att anmäla mig till en nybörjarkurs :)
Till topps! /Joel
Träning v38
Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i söndags
Innebandy i måndags och tisdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Till topps! /Joel
Denali 2010
Faktum är att vi redan är fyra klara deltagare: jag, Dawe, Elbe och Ulnä. Ulnä är gruppens senaste tillskott, en norrländska med bl.a. Mt Blanc på meritlistan. Elbe var ju med till Elbrus, likaså Dawe som jag kommer att ha toppat fyra Seven summits med, om allt går som planerat på Kili och Denali :) Hur som helst, känns det upplyftande att det är jämn könsfördelning, och inte bara en massa grabbar ;)
Hur långt har vi kommit då? Tja, ett första mejl har gått ut till deltagarna. Jag inrättar en ny Denali-kategori på bloggen i och med detta inlägg. Jag har varit i kontakt med en kille som var där i somras + att jag kollar in utrustningslistor på olika internetforum. Den här turen kommer verkligen att bli spännande.
Till topps! /Joel
En annans Visa
Guidearrangören mejlade mig igår och uppmärksammade mig på att jag skulle ta med mig mitt Visa-kort. Grejen är att det går att betala med kort vid insteget (Machame-gate) till Kilimanjaros nationalpark. Kostnaderna för parkvistelsen är 60$/dag och 50$/natt + 20$ i räddningsavgift. Eftersom bestigningen är planerad att ta sex dagar och fem nätter blir det en totalkostnad av 530$. Detta kan man antingen betala med kort eller i kontanter. Dock funkar inte Mastercard, utan bara Visa. Konstigt, men så är det. Eftersom jag inte har Visa, måste jag antingen låta Dawe betala eller så får det bli cash. Hm, det känns lite som om "cash is king" när man är nere i Tanzania.
Till topps! /Joel
Inspiration
Till topps! /Joel
Dr Jekyll & Mr Hyde
Detta personlighetsdrag medför lite oanade konsekvenser, och det är att jag faktiskt lätt kan överträna mig själv. Jag kan ju inte ta det lugnt. Efter varje innebandypass är jag fullpumpad av adrenalin, testosteron och en massa stresshormoner. Tillsammans med min andra träning, så kan det leda till att jag bryter ned min kropp. Av denna anledning kommer jag nog att hoppa över morgondagens löptur samt torsdagens innebandypass.
Kanske borde jag gå på yoga, massage eller tai chi på friskvårdsdagen på jobbet, istället för att dansa eldig tango. Nåväl, på något sätt ska jag väl uppnå ett tillstånd av "mindfulness".
Till topps! /Joel
Träning v37
Tyvärr blev det inte en enda vilodag under veckan pga. den spontana klätterhelgen. Dessutom har jag kört ganska intensiva pass. Jag får nog ta det lite lugnare under veckan som kommer och/eller lägga in en extra vilodag.
Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i onsdags
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Tradklättring i lördags och söndags, Grönbrinksberget 7-8 leder
Till topps! /Joel
Grönbrinksberget
Helgen har, utöver bra träning, även givit mig ett par insikter: den första är att det är en härlig känsla att "jamma" en näve (låsa handen i en spricka), den andra är att jag måste köpa en massa säkringar till mitt klätterrack.
Till topps! /Joel
Klätterhelg
Till topps! /Joel
Diamox
Av denna anledning överväger jag starkt att ta med mig Diamox (acetazolamid). Det är en medicin som ofta används mot starr, dvs. reducerar ökad vätskeansamling i ögat. Ödem är just vätskeansamling i hjärnan eller lungorna, och av den anledningen lämpar sig Diamox som behandling. Många tror att Diamox "döljer" symptomen och att tillståndet kan förvärras, utan att man märker det. Detta stämmer inte, utan Diamox åtgärdar problemet i grunden, dvs. reducerar ökad vätskeansamling. Källa: http://www.ismmed.org/
Vid mina tidigare bestigningar har jag inte haft Diamox med mig, men andra har haft det. Denna gång ska jag nog ta med mig det själv. Dock har jag en inneboende motvilja till att äta tabletter, så att ta Diamox kommer att vara en sista utväg, en nödåtgärd på ett akut tillstånd.
Till topps! /Joel
Träning v36
Cykel till jobbet (må-fr)
Löpning 12 km i onsdags
Löpning Hackmorabacken 6km x2
Innebandy i måndags och torsdags (60 min)
Styrketräning i onsdags och fredags (60 min)
Till topps! /Joel
Hänsyn
Min mor och far är måttligt förtjusta i att deras son flänger runt på en massa berg. Inte heller min syster är odelat positiv till det jag gör. Givetvis bottnar det hela i en oro för att det kan hända mig något ute på mina äventyr. Och faktum är ju att det inte är helt ofarligt det jag håller på med, folk förlorar faktiskt både liv och lem på berg. Men samtidigt hör det ju till för lite av tjusningen och spänningen ligger just i faran. Vore det inte för den hade jag lika väl kunna hålla på med curling.
Dock förstår jag min familjs oro, och är medveten om att den är ett uttryck för deras omtanke. Det vore ju värre om de inte brydde sig om vad jag höll på med. Vidare måste man inse att det är en helt annan sak att, som de, bara vara passiva åskådare och inte kunna göra något annat än att vänta på nästa SMS som bekräftar att jag lever och har hälsan. Om de fick som de ville, så skulle jag minska avsevärt på mina äventyr och ägna min tid åt något annat. Och det här är själva dilemmat.
Som mitt liv ser ut just nu, så är det det här jag vill hålla på med, och förklaringarna till det är många. Men frågan är om jag bör ta någon hänsyn till mina nära och käras oro. Hittills har jag inte gjort det, utan kört på i mitt eget rejs. Är det egoistiskt av mig? Visst kan man hävda att det är mitt liv osv. men att bara tänka så vore ju helt utan hänsyn. En lösning vore att dra ned på äventyr, men inte heller det känns lockande. Jag är rädd för att jag får acceptera att jag är ett stort ego i denna fråga. Just nu är jag inte villig att kompromissa. Kanske beror det på att jag vet att jag måste ta till vara på chansen nu, för den dag då jag får en egen familj, så kommer jag att prioritera helt annorlunda.
Till topps! /Joel
Seven summits
Av ren nyfikenhet gick jag in på sajten 7summits.com för att kolla vad det skulle kosta att bestiga de tre övriga topparna, dvs. Mt Everest, Mt Vinson och Carstensz Pyramid (Puncak Jaya). Visserligen pratar vi om helt ordnade expeditioner där allt förutom flygresan till respektive startpunkt ingår. Nåväl, vill du bestiga Everest kostar det $34040 (241000kr), Vinson är lite billigare $31500 (223000kr), men Carstensz är rena rama budgetberget på "bara" $12500 (89000). Alltså, de tre sista bergen skulle gå på 553000, och då återstår resekostnaden.
Ganska snabbt inser man att utan sponsor är det nästan omöjligt. Teoretisk sett kan jag ju spara ihop pengarna, men vi pratar ett decennium av fattigdom. Och det är det inte värt. Därför tror jag inte jag kommer göra Seven summits, men samtidigt ska man aldrig säga aldrig. Ordnar man med det mesta själv, så kanske man kan få ned kostnaderna till rimliga nivåer, så osvuret är bäst ;)
Till topps! /Joel