Optimum

Jag har i tidigare inlägg diskuterat detta med BMI. För min del handlar det inte om någon diet, utan tvärtom, jag har önskat att gå upp i vikt. Dock i muskler. Många gånger när jag har kommit tillbaka från en expedition har jag gått ned 7-8kg, ibland mer. Det är ju muskler som man behöver på hög höjd, eftersom det är från dessa kroppen hämtar sin näring. Fettreserven är, mer eller mindre, oanvändbar på hög höjd och innebär därför en onödig belastning.
 
Av denna anledning vill jag gärna bygga på mig en muskelreserv, och som mest vägde jag 76kg och hade en BMI på 25,7, dvs. "överviktig". Ett problem med att väga mycket är att det påverkar min löpning och min tekniska klättring negativt. Gällande löpning brukar man säga att varje extra kilo man har försämrar ens tid på 10km med 30 sekunder. Fyra-fem kilo innebär 2-2,5 minuter på milen. Det är ganska mycket. Likaså påverkas min trad- och isklättring. Det är bara att tänka själv vad en femkilosvikt i ryggan skulle innebära när du klänger runt på en lång repa.
 
Givetvis måste jag kompromissa, och som med de flesta kompromisser, innebär det att det varken blir hackat eller malet, men det får jag acceptera. Just nu pendlar jag mellan 72-73kg, och det är nog ett optimum. Det ger ett BMI på 24,3-24,7. Teoretiskt sett ger det mig två minuter på milen, jag slipper tre-fyra kilo på isfallet, men jag har lite reserver för den höga höjden.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Kenneth

Tjena Joel,
E helt inne på din linje med muskler/fett. Försöker lägga på mig några extra kilo under fram till mitt nästa försök på Acon. Tyvärr är ekvationen inte lätt då det e svårt med muskeluppbyggnad å samtidigt hålla fettet i schack.Det får bli en kompromiss.
Pergite!

2013-11-24 @ 14:19:43
Postat av: Joel

Hej Kenneth!
Åker du snart till Acon? Jag antar att du åker i december. God tur, i så fall!

2013-11-24 @ 16:23:14
Postat av: Kenneth

Tjena Joel,

Acon ligger i slutet av nästa år, tyvärr. Det är bara att träna på och bygga på några kg muskler.
Pergite!

2013-11-25 @ 20:09:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0