Allt eller inget?
Jag antar att det är något som ligger i den mänskliga naturen. Om det är av ondo eller av godo, beror på sammanhanget. Just drivkraften att vilja ha mer, att inte luta sig tillbaka och bara vara nöjd, är ju positivt om vi pratar i termer av nyfikenhet och önskan om att utvecklas. Samma mekanism kan däremot vara nedbrytande om det handlar om pengar och girighet. Dock tror jag inte att man bara kan dämpa dessa impulser hos människor, t.ex. att bara vara "lagom" utvecklingsbenägen på jobbet, eller "lagom" snål. I detta fall är det allt eller inget som gäller.
Reinhold Messner är ett lysande exempel på detta med allt eller inget inom bergsklättring. Visserligen är det ett skralt empiriskt underlag, men jag kan hänvisa till min generella livserfarenhet och insikt i människans natur ;) Messner är en av världens bästa klättrare. Idag klättrar han inte, då han i stort har gjort allt som är värt att göra (kanske finns där en insikt om att inte utmana ödet). Förmodligen måste jag en dag göra som Messner, att helt upphöra med klättringen. Inte för att jag kan ståta med samma meritlista som honom, men jag tror helt enkelt inte att jag bara kan klättra "lagom".
Till topps! /Joel
En pånyttfödd dröm
Till topps! /Joel
To spot the spot
Jag har alltid undrat vad det är jag egentligen är på jakt efter när jag bestiger berg. Nu behöver jag inte fundera mer ;)
Dock måste jag tillstå att jag trodde mer på speleologerna i detta sammanhang.
Till topps! /Joel
Träning v42
Jag har börjat inta en mer avslappnad hållning kring min träning. Faktum är att det är länge till nästa fysiskt krävande berg. Det finns ingen direkt funktion med att jag ligger på sex-sju träningspass i veckan just nu. Under den närmaste tiden kommer jag mest träna för att upprätthålla min status. Det innebär att jag får tid över till att utveckla min klättring. Denna vinter ska jag klättra mer inomhus + isklättring. Nu under hösten tänker jag köra lite drytooling (klättra klippa med isklätterutrustning).
Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Totalt 390 min
Till topps! /Joel
Seven summits?
Nåja, drömma kan man alltid göra :)
Till topps! /Joel
Riktiga alpinister
Nu ska vi snacka riktiga alpinister, och inte de vanliga äventyrarna likt Fredrik Sträng. Faktum är att de riktigt duktiga klättrarna håller en nivå som vanliga svenssons inte ens kan greppa, och därav blir det mediala intresset svalt. Dock tänkte jag i detta inlägg lyfta fram några av Sveriges främsta alpinister. Om jag råkar glömma någon som ni anser förtjänar en plats, så får ni gärna skriva en kommentar.
De fyra jag presenterar har alla klättrat svåra tekniska leder i Alperna, bl.a. har de gjort alla, eller flera av de sex klassiska nordväggarna i Alperna (Piz Badile, Cima Grande di Lavaredo, Le petit Dru, Grandes Jorasses, Eiger och Matterhorn). Att klättra på denna nivå är något som jag bara kan drömma om. Nåväl, här kommer några av Sveriges främsta alpinister:
Krister Jonsson, kanske Sveriges främste alpinist. Har gjort alla sex nordväggar.
David Fält, har bestigit Eiger + en rad andra tuffa bestigningar.
Mats Holmgren, har gjort ett flertal av nordväggarna.
Olov Isaksson, har gjort fyra av sex nordväggar.
Till topps! /Joel
127 timmar
Till topps! /Joel
Träning v41
Cykel till jobbet (må-on, fr)
Innebandy i måndags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Löpning i lördags (45 min)
Totalt 405 min
Till topps! /Joel
Julplaner
Så många berg, så lite tid.
Till topps! /Joel
Impulsivitet
Det är många som tycker att jag är ganska äventyrlig av mig, kanske lite för äventyrlig. Många tror att man håller på med bergsbestigning för adrenalinkickens skull. Av denna anledning likställer de alpinism med andra former av extremsport som base jump eller downhill-cykling. Det är faktiskt en ganska felaktig jämförelse. För att bli en bra alpinist måste man vara mer av en revisorstyp än börsklipparen. Det ställer oerhörda krav på planering och långsiktigt tänkande om man ska bestiga höga toppar. De vanliga adrenalinpundarna har hunnit skrumpna ihop innan de ens kommit i närheten av berget. Vi pratar om ett-två år av framförhållning, långsiktig träning, logistikexercis och upprättande av olika listor. Det säger sig självt, att adrenalinpundarna inte har tålamod nog för bergsbestigning. Det innebär inte att de inte finns ute på bergen. Dock misstänker jag seriöst att just denna grupp är överrepresenterade i döds- och olycksfallsstatistiken på berg. Det är de personerna som ofta inte har orken att göra det arbete som krävs i förväg, utan sticker iväg på vinst och förlust.
Begsbestigning handlar inte om någon quick fix. Det handlar tvärtom om impulskontroll, späkning och självdisciplin.
Till topps! /Joel
Drömmar om is
Till topps! /Joel
Träning v40
Så kan min insats under gårdagens Hackmora bergslopp sammanfattas. Jag lyckades faktiskt med att försämra min tid med dryga halvminuten. Nåja, jag är egentligen inte så hård i min dom av mig själv. Trots allt är jag hyfsat nöjd med min insats. Nästa år dock ska jag satsa på nytt PB.
Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i tisdags (60 min)
Styrketräning i måndags (60 min)
Löpning, Hackmora bergslopp i söndags (45 min)
Totalt 315 min
Till topps! /Joel
Klättertillstånd
It is necessary to get a permit from BAIS – Indonesian secret police (similar to the U.S. FBI or Russian KGB), from the army, from the ministry of foreign affairs, from the ministry of tourism, from federal police, and many more. From similar authorities, it is necessary to get provincial permits in Jayapura.
Vidare berättar de på samma sajt om en expedition som betalat 50.000$ men inte ens fick se berget pga. felaktiga tillstånd. Nu har jag också hört andra arrangörer som inte alls pratar om så många tillstånd. Nåja, oavsett vad det är som gäller, så måste man älska utmaningen :)
Till topps! /Joel
Det förklarar saken
Till topps! /Joel
Lite fakta om Carstensz
Bergskejda: Sudirmanbergen
Land: Papua, Indonesien
Närmaste ort: Timika, Ilaga
Koordinater: 4°5′00″S 137°11′00″O
Namnet: Efter den holländske upptäckaren Jan Carstensz. Det lokala namnet på berget är Puncak Jaya vilket betyder "segerberget".
Först bestigen: Heinrich Harrer 1962
Meriter: högsta berget
beläget på en ö
i Indonesien
i Oceanien
ingår i Seven summits
Säsong: Carstensz går att klättra året om, men man bör undvika monsunperioden.
Övrigt: Det råder delade meningar kring vilket berg som ska räknas som det sjunde berget i Seven Summits. Kritikerna till Carstensz hävdar att berget inte ligger på den australiska kontinenten. Det berg som enligt dem borde räknas är Mount Kosciuszko (2228). Dock räknar numera de flesta Carstensz som det sjunde berget, då den geografiska indelningen är världsdelen Oceanien och inte kontinenten Australien.
Till topps! /Joel
Mera verkstad
Jag vet att det har varit mycket snack och lite verkstad från min sida under ett tag, men jag kan nu meddela att det är slut på jiddret. Nu ska här börja trollas. Faktum är att jag har bestämt mig för vilken satsning jag ska göra framöver. Det blir inget Carstensz nu till jul. Det blev alltför tajt med tid och pengar. Däremot siktar jag på att göra berget till sommaren. I första hand vill jag göra det självständigt, men med tanke på säkerhet osv. så kan det vara bra att ha en guide som tolk. Oavsett kommer jag att bära min egen packning + ordna läger och mat själv. Jag måste lägga in en liten brasklapp. Det kan hända saker i mitt "andra" liv som tvingar mig att ändra på planerna, men tills dess att annat sägs, så är det Castensz som gäller :)
Dock tänkte jag mig ett mindre projekt nu till vintern, och då blir det nog en sväng till Alperna. Om det går som jag vill kommer jag att klättra mer teknisk mixade leder tillsammans med Dafä som bor nere i Chamonix.
Jag gick faktiskt omkring med lite klättrarångest för några dagar sedan, men nu känns det mycket bättre. Nu kan jag fokusera på ett nytt mål samtidigt som jag får en anledning till att hålla igång med träningen.
Till topps! /Joel
Träning v39
Cykel till jobbet (må-fr)
Innebandy i måndags, tisdags och torsdags (60 min)
Styrketräning i måndags och fredags (60 min)
Klättring klippa i söndags (120 min)
Löpning, backintervall i söndags (70 min)
Totalt 640 min
Till topps! /Joel
Det ska göra ont
Ingenting som är värt något kommer gratis.
Till topps! /Joel
Glamping
Till topps! /Joel