Mode - värmelager
På fötterna har jag ett par storskor i plast (Koflach Vertecal). De påminner lite om slalomkängor, men dessa är specialgjorda för att klättra med. Skorna är bl.a. stegjärnsanpassade. För skydd mot att snö ska komma in i skorna så har jag snödamasker från Lillsport. Utöver att de håller snön ute så hjälper de till att hålla värmen i fötterna, vilket är nog så viktigt.
På överkroppen har jag en huvförsedd dunjacka från Patagonia. Över huvudet har jag en balaclava, dvs. en "rånarluva" samt att jag skyddar ögonen med ett par skidglasögon. På händerna har jag ett par överdragsvantar i GoreTex, och under vilka jag kan ha upp till två-tre lager handskar/vantar om det är riktigt kallt. Just händer och fötter är ju extra utsatta för köldskador och det är därför viktigt att man har kläder som verkligen håller väta och vind ute. Det är definitivt inga områden som man ska försöka snåla in på.
Till topps! /Joel
Polardrömmar
Jag har lagt ut en krok hos en kollega, så man vet aldrig vad som händer :)
Till topps! /Joel
Träning v34
Cykel till jobbet må-on
Löpning 12 km i söndags
Fjällvandring Nipfjället
Onsdag 11 km, Idre Fjäll - Städjans topp - Nipstugan
Torsdag 16 km, Nipstugan - Ulandstugan - Slågubäckskojan - Burusjön
Fredag 6 km, Burusjön - Idre Fjäll
Till topps! /Joel
Mode - lager 3
På fötterna har jag kängor från Salomon med GoreTex-membran. Byxorna är North Face med Hyvent-membran, medan jackan kommer från Mountain Hardwear (Conduit). På händerna har jag Kombi-handskar med WindStopper-membran. De är alltså inte vattentäta. På huvudet har jag en North Face-mössa, även den med WindStopper.
Genomgående syfta alltså lager 3 till att hålla regn och blåst utanför. Detta lager är också det absolut viktigaste, då det faktiskt kan vara livshotande om du blir våt och därtill exponerad för vind. Observera också att mössa och jacka består av starka, grälla färger, vilket har den fördelen att man lätt blir upptäckt i en nödsituation.
Till topps! /Joel
Städjan
Till topps! /Joel
En dröm
En längtan har vaknat
En dröm har skapats
En dröm om...
Matterhorn
Till topps! /Joel
Träning v33
Det är konstigt, men jag har börjat utveckla friluftsabstinens. Trots, eller kanske tack vare, att jag varit ute så mycket denna sommar, så drabbades jag nyligen av en känsla av saknad och desorientering. Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra av mig själv när jag inte hade något äventyr (inom en snar framtid) att planera och se fram emot. Fast känslan kan delvis vara kopplad till att jag har börjat jobba denna vecka :) En fördel med arbetet är att man kan börja återgå till sina normala träningsrutiner. En annan bra grej är att jag faktiskt ska ut på en fjällvandring med jobbet nästa vecka, och så har man rått bot på den abstinensen ;)
Cykel till jobbet
Löpning 12 km i lördags
Rask promenad 7,5 km i söndags
Styrketräning (60 min)
Backträning, vandrade Lugnets mördarbacke 10 ggr med 13 kg packning i söndags(180 min) .
Till topps! /Joel
Mode - lager 2
Underställ används väl om det är kyligt, vilket det oftast är uppe på höga berg. Dock har vi kommit fram till lager 2 i denna modeserie. På benen har jag ett par Haglöfs vandrarbyxor med förstärkta områden för knäna och baken. På första bilden har jag inte superundeställströjan, utan en funktionströja från Soc. Funktionsmaterialet uppfyller samma kriterier som underställströjan, men den är lite snyggare. På fötterna har jag ett par trailskor (terrängskor) från Salomon (XA Pro 3D XC).
På nästa bild har jag bytt ut den tunna funktionströjan mot en lite kraftigare Craft 2-lagers microfleece-tröja. Denna tröja är lite varmare och lämpar sig väl som enda tröja i kombination med skaljacka vid ganska hårt arbete, t.ex. att dra pulka på skidor. Är det riktigt kallt, eller att man tar en lite längre paus för mellanmål/lunch, så kan man vilja förstärka med ytterligare ett lager och på bild tre, så har jag tagit på mig min fleece-jacka. Fleece är ett syntetiskt material som inte har bomullens nackdelar.
Observera att jag matchar samtliga tröjor/jackor med samma byxor. Inom övriga modevärlden, så skulle nog detta anses vara fattigt. Dock råder det lite andra lagar inom friluftsmodet, då viktvariabeln är av yttersta vikt, och då tänker jag inte på modellerna, utan på kläderna i sig.
Till topps! /Joel
Modeblogg?
Mitt första modeinlägg ska handla om det du har närmast kroppen, dvs. de där härligt slimmade, åtsittande underkläderna som man har på sig när man kryper ned mellan sidenlakanen (alltså sovsäckspåsen som skyddar sovsäcken från all smuts och svett). På bilden ser man mig iklädd ett superunderställ. Passformen är kroppsnära och materialet är 100% polyester. Detta är det lager som du har närmast kroppen. Det är alltså viktigt att materialet är bra på att transportera bort fukt + att den håller dig varm när det är kallt och sval när det är varmt. Givetvis har man kalsonger närmast kroppen, men vi ska inte ha så roligt att jag lägger upp en sådan bild ;) För övrigt är även kalsongerna i ett syntetiskt material. Bomullskalsonger går absolut bort. Superunderstället ska inte heller det vara i bomull. Gillar man inte syntetmaterial, så kan man faktiskt köra med underställ i merinoull (mulesingfri förstås).
Nåväl, detta är första lagret. Framöver kommer jag att bygga på lager för lager i denna modetråd.
Till topps! /Joel
Träning v32
Hmm, denna artikel nämner ett gränsvärde på 175 gram hemoglobin per liter blod. Det tycker jag låter lågt, för om så vore fallet så skulle jag nekas att delta i skidloppet. Jag kan försäkra er; jag är inte dopad. Bara väl- och höghöjdstränad :)
Tur att innebandysäsongen snart startar, så att man kan återgå till sina vanliga träningsrutiner.
Till topps! /Joel
Runt, runt, runt
Mitt normalt höga blodvärde + en ökad produktion av röda blodkroppar pga. höghöjdsvistelsen + lågt blodtryck = blod tjockt som sirap. Mitt hjärta får jobba för att kunna pumpa runt allt blod, vilket en hög puls indikerar. Om yrseln är ett resultat av att jag ändå inte blir riktigt syresatt (pga. att blodet inte cirkulerar ordentligt), eller om jag just nu är för syresatt (känslan motsvarar faktiskt den som uppstår efter en peroid av hyperventilering). Det vet jag inte.
Som sagt, detta är mina lekmannamässiga spekulationer. Jag får nog gå till en vårdcentral och kolla upp detta, då jag nu har haft denna yrsel i snart en veckas tid. Hm, undrar hur länge effekterna av höghöjdsträning sitter i, måste kolla med någon idrottsmedicinare.
Till topps! /Joel
Skrock- eller respektfull?
Det finns, lite förenklat, två typer av människor; de som för en massa oväsen när de är ute i skogen, och de som inte gör det. Jag tillhör utan tvekan den senare. Vissa hojtar och gapar när de går i skogen, medan jag helst inte talar högre än normal samtalston. Överhuvudtaget försöker jag att röra mig så obemärkt jag bara kan när jag är ute. Det är något som bara finns i ryggmärgen, var tyst i skogen! Man vet aldrig vem som kan höra dig, och då tänker jag inte på björn eller varg, då man egentligen ska föra oväsen för att slippa rovjursmöte. Utan att ha reflekterat kring det något djupare så inser jag att jag besjälar skogen. På något sätt tillskriver jag den ett medvetande. Jaha, undrar du nu, vart vill han komma med allt detta mumbo jumbo?
Jo, att jag uppvisar samma förhållningssätt gentemot berg. På något sätt besjälar jag dem, ger dem ett medvetande. Det blev uppenbart nu när jag var på Mont Blanc. Jag var otroligt noggrann med att inte lämna något skräp efter mig på berget, och det var inte bara frågan om miljöhänsyn, utan det handlade om att jag inte ville väcka bergets vrede genom att vara respektlös mot det. Vidare kan jag konstatera att jag aldrig tänker i termer av att jag besegrar eller övervinner ett berg. Det vore att ha drabbats av hybris att säga så, något som berget kan bestraffa en för. Jag vet att Göran Kropp också såg på berg på detta sätt. Och vi är inte ensamma, många är de bergsklättrare som anser att berg inte bestigs, utan de låter sig bestigas.
Är det så att bergsbestigare är mer skrockfulla än andra? Eller kan förklaringen ligga i att när människor befinner sig i situationer där det råder objektiva faror, vilka man inte själv inte kan styra över, t.ex. väder, sten-, is- och snöras (seracer), så känner man sig utlämnad. Förmodligen ligger det i den mänskliga naturen att man försöker resonera med, t.o.m. blidka, denna oberäkneliga (natur)kraft. Det är här besjälningen/personifieringen kommer in. Kanske var det så här Poseidon skapades en stormig natt på havet, eller Tor under ett skrämmande åskväder.
Sett utifrån detta perspektiv, så verkar det hela vara tämligen skrockfullt. Vara som det vill med det, men jag har inte lust att chansa. Jag kommer även fortsättningsvis inte att skräpa ned, och då inte bara av miljöhänsyn, utan av respekt för berget.
Kanske gav Mont Blanc mig inte bara värdefulla erfarenheter och kunskaper, utan även en oväntad insikt - en insikt om hur gudar skapas.
Till topps! /Joel
Alpin gradering
F: facile - lätt
PD: peu difficile - lite svårt
AD: assez difficile - ganska svårt
D: difficile - svårt
TD: très difficile - mycket svårt
ED: extrêmement difficile - extremt svårt
För att ytterligare nyansera graderna kan man använda + och -. För den nyfikne så kan jag väl berätta att Mont Blanc utmed normalleden (Goûterrutten) graderas till PD.
Till topps! /Joel
Träning v31
I fråga om träning i campliv så blev det sex nätter i tält, varav tre nere på campingen i Chamonix och tre uppe på berget. Sista natten valde vi att ta in på B&B för att fira.
Egentligen rör det sig inte om så mycket klättring, utan mer om vandring. Visst förekommer det ganska mycket scrambling (man måste ta hjälp av armarna men inga tekniska hjälpmedel som säkringar eller rep). Fysiskt sett går bestigninen av Mt Blanc att jämställa med fjällvandring.
Jag har ju redan kort redogjort för hur det gick med bestigningen, så jag går bara rakt på sak och redovisar veckans träning.
Tisdag 6h30m, träning/klättring på Mer de Glace med Victor
Onsdag 6h, träning och repetition + acklimatisering Aiguille du Midi
Torsdag 7h55m, vandring utmed Glacier de Bionnassay 6h. Stigning Nid d'Aigle - Tête Rousse
Fredag 4h30m, Tête Rousse - Refuge de Goûter
Lördag 13h15m, Refuge de Goûter - Toppen - Refuge de Goûter - Tête Rousse
Söndag 1h50m, Tête Rousse - Nid d'Aigle
Till topps! /Joel
Träning v30
Sammanfattningsvis kan jag säga att Sverigeresan var en mycket trevlig upplevelse och ett minne för livet. Dessutom visade den sig bli bra grundträning inför träningen som genomfördes v31.
Veckans träning:
Måndag 35,4 km, 2h56m (Ystad-Smygehuk)
Till topps! /Joel
Joel on top
På torsdagen påbörjades själva bestigningen. I fråga om bestigningen gick allt enligt planerna. Det enda som inte "ingick" var en storm på fredagskvällen. Vi befann oss då på 3800 meters höjd, och vi hade sedan länge fått upp tältet, så det var aldrig någon fara för liv eller lem. Speciellt inte då vi tältade i närheten av Goûter-stugan. På lördagen som var vår planerade toppdag steg vi upp vid 02.00, men då var berget fortfarande omslutet av moln efter stormen. Dock klarnade himmeln runt tretiden, och vid 04.50 satte vi av mot toppen för att nå denna vid 10.40. Nedstigningen och hemfärden gick bra.
De två orosmoment som jag hade inför Mont Blanc var vädret och hur jag skulle tåla höjden. Vädret är ju som det är, det går ju inte att påverka. Många är de som trots flera försök aldrig kommer upp till toppen på grund av dåligt väder. De kan vara hur väl förberedda fysiskt, mentalt, kunskaps- och utrustningsmässigt, men vädret är något man inte själv kan styra över. Jag blev lite orolig när jag hörde att det skulle bli storm på fredagen, men allt gick ju bra iaf. Det andra orosmomentet var höjden. Man vet ju aldrig hur man reagerar på hög höjd. Dock kan jag konstatera att utifrån det acklimatiseringsupplägg som jag följde så klarade jag höjden galant. Självklart blev jag lätt andfådd där uppe men det är normalt och det betyder inte att jag är dåligt tränad.
I fråga om träning så var jag väl förberedd. Att cykla genom Sverige var nog den bästa träningen man kan få. Du tränar i huvudsak de benmuskler som du arbeta med när du vandrar uppför. Dessutom var cyklingen en bra uthållighetsträning både fysiskt och mentalt. Många tror att bara för att man har bra kondition så kan man bestiga berg, men detta är en helt annan typ av uthållighet som du inte får av att bara träna löpning, skidor eller cykel. Grejen är att du ska hålla på timme efter timme i dag efter dag. Att känna din kropp och veta hur den reagerar under dessa förhållanden. Det enda sättet att träna upp denna typ av uthållighet och insikt är att utstå den.
Mont Blanc
Upp, upp!!
Är det toppen jag ser?
Joel on top!
Till topps! /Joel
K2-tragedin
Jag fick höra talas om denna tragedi medan jag ännu befann mig uppe på Mont Blanc, så detaljerna kring händelsen kunde jag först läsa mig till när jag kommit ned till Chamonix. Verkligen en skrämmande läsning som inte gjorde min familj mindre orolig.
En tyst minut för de avlidna....
Till topps! /Joel