Tomten gör sig icke besvär
Jag är nyligen hemkommen från England. Vanligtvis brukar jag passa på att köpa friluftsgrejer när jag är där, då det mesta är betydligt billigare, speciellt nu när kronan är så stark. Inför resan funderade jag på vad jag behöver. Jag funderade och funderade, men kom inte på något.
Otroligt nog verkar det som att jag till slut har nått en punkt där jag har allt jag behöver i friluftsväg. I princip har jag flera modeller av allt (för olika typer av väder och förutsättningar). Fem tält, nio isyxor, tre par stegjärn, tre par storskor, sex sovsäckar, fyra kök, fem ryggsäckar osv. m.m. etc. Jag förstår att det kan verka onödigt att ha så många grejer av allt, men det handlar om att ha rätt grej till rätt berg.
Nåja, när jag ändå var i England kunde jag inte låta bli att uppsöka en butik. Väl där hittade jag ett par saker som kan vara s.k. "bra ha-saker". En Primus ljuslykta som går på gas samt ett innerlakan som enligt uppgift ska öka värmen med +8C. Den senare är inköpt med tanke på Antarktis.
Det känns faktiskt ganska skönt att nu äntligen ha nått slutet av min utrustningslista.
Till topps! /Joel
Träning v43
Englandsresa och förkylning. Ska kompensera denna vecka.
Volleyboll i torsdags (60 min)
Totalt 60 minuter
Till topps! /Joel
Efterlysning
Jag har börjat fundera på alternativet att åka och göra Mt Vinson självständigt, dvs. inte köpa in mig i en kommersiell expedition. Man kan köpa flygstolar ända fram till Mt Vinson Basecamp och sedan göra resten själv. Det är absolut mer lockande än något annat. Detta alternativ är mycket billigare än kommersiella alternativ. En flygstol (Adventure Network International) inklusive försäkring går på runt $25 000, mot $40 000 kommersiellt.
Det stora problemet är att flygoperatören kräver att man är minst tre personer i gruppen. Alltså, det saknas två personer. Om du är intresserad och har den erforderliga erfarenheten för Mt Vinson, så får du gärna kontakta mig. Jag håller just nu på och undersöker om jag kan få tillstånd från Polarforskningssekretariatet. Ja, man måste ha tillstånd från dem som svensk medborgare att få åka till Antarktis.
Du som åker måste vara införstådd med att vi betalar all av mat och bränsle själva samt flyg till och från Punta Arenas (därifrån flyget till Antarktis går). Bli inte förvånad om slutnotan landar på strax under 200 000kr. Jag anar att beloppet i sig rensar oseriösa anmälningar.
Till topps! /Joel
Träning v42
Förkylningstider.
Volleyboll i torsdags (60 min)
Klättring i söndags (120 min)
Totalt 180 minuter
Till topps! /Joel
Ideal vs. verkligheten
Att åka till Antarktis är inte vilken resa som helst. Vanligtvis brukar man kunna välja en passande flygdestination beroende på vilket berg man vill göra. I detta fall går det inte. Vill man ta sig till Antarktis begränsas ens möjligheter. Normalt sett hade jag velat boka en flygning och sedan sköta resten själv, men i dagsläget ser jag inte detta alernativ. Det finns flera båt- och flygoperatörer som tar en till kontinenten, men att från kusten ta sig till berget skulle kräva minst en månads skidande och sedan en lika lång tillbakaresa. Jag har inte möjlighet att avsätta tre månader för Vinson.
Just nu är det alternativ som jag utgår från att köpa en plats i en guidad expedition. Det finns en del olika operatörer, som jag listar nedan. Problemet är att det kostar runt 40 000 USD, ca. 250 000kr. Jag ska försöka undersöka alternativet att bara köpa in mig på en flygstol och en Search&Rescue-försäkring och sedan köra självständigt. Problemet är att jag i så fall bör ha någon med mig. Jag kan inte gå på berget själv, och ett självständigt upplägg funkar inte om jag sedan knyter in mig med en expedition. Jag kan inte heller räkna med att någon av deras deltagare vill köra lite fritt med mig, då deras försäkringar säkert inte tillåter det.
Jag vill så gärna göra det självständigt, men det blir oerhört svårt. Det skulle kunna lösa sig om jag får med mig en eller två till på samma upplägg, dvs. bara köpa en flygstol, men att sedan inte gå med de kommersiella expeditionerna. Att gå helt själv känns för riskabelt.
Till topps! /Joel
Träning v41
Framsteg! Vågar jag börja hoppas på innebandy kring jul?
Cykling till jobbet (on,fr)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Styrketräning i lördags (60 min)
Greppbräda+balans i söndags (60 min)
Löpning i söndags (40 min)
Totalt 315 min
Till topps! /Joel
BMI
Body Mass Index (BMI) är ett mått som ger en fingervisning om hur ens fysiska status ser ut. Själv pendlar mitt BMI mellan 25-26, dvs. jag gränsar mot överviktig. De som känner mig, vet att det i mitt fall inte rör sig om att jag är otränad, snarare tvärtom. Kritikerna av BMI brukar av denna anledning hävda att det är ett trubbigt instrument, då en till synes vältränad person (mycket muskelmassa) kan hamna inom kategorin "överviktig".
Det är ganska fånigt att resonera så. Ungefär som bilden ovan, så kan vem som helst se om ett högt BMI beror på muskler eller en ohälsosam övervikt. Sedan vet jag att BMI är trubbigt på andra sätt, men lite kan den nog avslöja.
Till topps! /Joel
Träning v40
Det rullar på så smått.
Cykling till jobbet (må,on)
Volleyboll i torsdags (60 min)
Greppbräda+styrke i lördags (60 min)
Löpning i söndags (40 min)
Totalt 220 min
Till topps! /Joel
Råttfälla
Vid mitt senaste köp av QD fanns följande bild med i instruktionen. Jag förstår nog hur man ska tolka bilden, men en möjlig tolkning vore faktiskt att QD:n är någon form av råttfälla.
Till topps! /Joel