Teknik och styrka

Idag åkte jag och Jörgen till Fregåsberget vid Rällsjön och klättrade. Det var ett tag sedan jag klättrade klippa senast (början av april). Jag värmde upp genom att leda en enklare led (3+), sedan körde vi diedren (4) på topprep en omgång. Därefter ledde jag den. Passet avslutades med att jag ledde Craig's Crack (4+). Det är inte sportklättring, utan tradklättring.
 
Eftersom jag inte klättrar kontinuerligt, så brukar jag ofta pumpa ur (dålig teknik, svaga händer, övergreppar - i den ordningen). Dock funkade allt riktigt bra idag. Det var första gången jag ledde diedret och Craig's Crack, och jag pumpade inte ur över huvud taget.
 
Berodde det på att jag har förbättrat min teknik, t.ex. fotarbete och position, eller för att jag målmedvetet tränar greppstyrka pga. att jag inte hinner klättra så mycket, eller för att jag kunde vara mycket mer avslappnad? Jag övergreppade inte vilket hänger samman med bättre teknik, kanske förbättrad greppstyrka och lite mer rutin. 
 
Jag försökte att värma upp ordentligt innan klättringen då det minskar pumpen. Jag följde också ett tips från Andreas Spak, dvs. att inte topprepa som uppvärmning. Man hamnar lätt i en för nonchalant attityd. Bättre att börja leda, men göra det på en enkel nivå. Jag klättrade också väldigt metodiskt och långsamt. Det viktiga var inte att komma upp, utan tänka på hur jag arbetade med fötterna, balansen, dvs. att fokusera på det jag gjorde. Sedan är jag övertygad om att resan till Marseille var väldigt utvecklande för mig. Där fick jag koncentrera mig på tekniken (eftersom det är sportklättring). Jag fick också pressa mig själv, och leda på leder som kändes lite skrämmande.
 
Anders begrundar hur leden går på klippan i Marseille.
 
Det jag behöver utveckla är förmågan att snabbt se vilka säkringar som passar i sprickorna. Där kan jag spara tid och kraft. Likaså ska jag fortsätta att arbeta med greppstyrkan. Det är som följande citat säger:
 
"If you cannot pull a single hard move you have nothing to endure."
 
Vad spelar det för roll om man har bra uthållighet och teknik, om man inte har styrkan att klara av en svår flytt.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Kristina

Eller så är det min teori som är den rätta?

2013-08-04 @ 17:55:00
Postat av: Joel

Att din skönhet och visdom vägledde mig?

2013-08-04 @ 18:08:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0