Träning v12
Cykel till jobbet (måndag-onsdag)
Innebandy i tisdags (60 min)
Löpning 10 km i onsdags och fredags
Cykel ToR Falun-Oslo
Lördag 161 km, 8h55m (Falun-Malung)
Söndag 127 km, 7h15m (Malung-Gränsen)
Totalt 288 km
Vid gränsen (ett ganska onödigt konstaterande)
Oslo bjöd på sin mer "insnöade" sida
Till topps! /Joel
På prylfronten delvis nytt
Stegjärn
Klättersele
Klättertillbehör
(Mp3-spelare)
Sovsäcken är just nu på väg med posten. Jag lägger upp en bild på den så fort jag fått den :)
Till topps! Joel
Kunskap är lätt att bära
The mountains are silent teachers and they show the way to noble qualities; humility towards nature, modesty, courage, sacrifice and willpower"
Hermann Buhl (1924-1957)
Till topps! /Joel
Träning v11
Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 10 km i onsdags och lördags
Cykling 40 km i söndags (100 min)
Till topps! /Joel
Hög höjd - acklimatisering
- Stressa inte!
- Klättra högt, sov lågt!
- Drick mycket!
- Andas djupt!
- Sköt om dig!
Stressa inte!
Ta det lugnt i din klättring uppför berget! En alltför snabb uppstigning kan innebära att kroppen inte hinner ställa om sig, med höghöjdskomplikationer till följd. God fysik underlättar givetvis acklimatiseringen, pga. bättre syreupptagningsförmåga. Det är inte ovanligt att mycket vältränade personer klättrar alltför snabbt pga. deras goda fysik, vilket i sig ökar riskerna för sjukdomar. Ibland (gäller ej Aconcagua) kan det vara så att man börjar klättringen på en riktigt hög höjd, dvs. man har inte ens hunnit acklimatisera sig till starthöjden. I dessa fall kan man hjälpa till/påskynda acklimatiseringen genom att ta läkemedlet Diamox. Diamox kan också tas i samband med att lindra symptomen vid lättare AMS.
Klättra högt, sov lågt!
Man brukar säga att 300-500 m per dag är ett lämpligt tempo i fråga om höghöjdsacklimatisering. I praktiken innebär det att man anpassar sig till en högre höjd genom att man går upp under dagen (300-500 m) för att sedan återvända ned igen för att sova på ursprungshöjden. Oftast har man med sig lite mat/utrustning som man lämnar på dagsturen upp. Detta för att man inte ska behöva bära så mycket när man sedan tar med sig resten av utrustningen till den högre höjden. Väl där upprättar man sitt nya läger, och så gör man om proceduren och för varje gång tar man ytterligare 300-500 höjdmeter. Detta sätt att metodiskt arbeta sig uppför berget kallas på engelska för cache-and-carry. Cache betyder "att gömma" i detta fall proviant. Ordet uttalas som eng. cash.
Illustration av hur Cache-and-carry fungerar. Avståndet mellan varje punk representerar en dag.
Drick mycket!
Då det är torrt, kallt och blåsigt uppe på berg så förlorar man otroligt mycket vätska, speciellt också i och med ansträngningen att ta sig uppför berget. Det är därför MYCKET viktigt att man ser till att dricka ordentligt! Just denna viktiga detalj är det lätt att slarva med om man är trött och sliten. Det innebär jobb att få i sig vätska uppe på berget, då man måste gå ut och hämta snö, för att sedan smälta det i köket. Det gäller alltså att ha koll på mängden urin samt dess färg. Lite urin som är mörk i färgen skvallrar om att du bör dricka mer.
Andas djupt!
Ta djupa, öppna andetag! Detta för att se till att du blir riktigt syresatt. På höjder kring 6-7000 m är syremängden mindre än hälften av vad den är vid havsnivån. Det innebär att man ta 2-3 gånger så många andetag för att få i sig samma mängd syre. Dock är det viktigt att vänja lungorna vid syrenivån genom djupa andetag.
Sköt om dig!
Utöver att dricka och andas, så gäller det att du äter ordentligt. Speciellt viktigt är det att du får i dig kolhydrater då det inte går åt lika mycket syre att förbränna dessa jämfört med fett och protein. Det är inte ovanligt att man tappar aptiten på hög höjd. Det gäller alltså att ha fasta matrutiner och disciplin, inte minst för vätskans skull! Vidare gäller det att hålla sig varm och torr. Det gör man enklast genom att ha bra kläder, dvs. sådana som är vind- och vattentäta men som kan andas.
Det var några saker som man bör tänka på i fråga om acklimatisering. En bra acklimatisering är också det bästa sättet att förebygga höghöjdssjukdomar.
Till topps! /Joel
Hög höjd - sjukdomar
Behandling - Vid lättare besvär bör man stanna och vila på höjden, vid svårare ska man söka sig nedåt. Drick mycket!
Behandling - Gå ned till lägre höjd så fort som möjligt. Tillför syrgas om det finns, se också till att hålla den insjukne varm. Vid svårare fall kan medicinsk vård behövas.
Behandling - Gå ned till lägre höjd så fort som möjligt. Tillför syrgas om det finns, var uppmärksam på förändringar i medvetandegrad.
Andra sjukdomar som kan orsakas av hög höjd är:
Allmänt höghöjdsödem - Allmän svullnad och vätskeansamling i extremiteter, hals och ögonlock. Uppstår oftare hos kvinnor. Behandlas genom retirering, dvs. nedstigning.
Blodpropp - Uppstår vanligtvis i t.ex. vaderna med resultatet att dessa sväller och blir ömma. Proppen kan lossna och åka ut i blodomloppet och eventuellt orsaka stroke eller lungemboli. Förebyggs genom att regelbundet aktivera vaderna för bättre blodgenomströmning.
Lungemboli - Propp i lungan (se Blodpropp).
Stroke - Propp i hjärnan (se Blodpropp).
Näthinneblödningar - Kan påverka synen. Behandlas genom retirering.
Det gäller som sagt att inte blunda för de risker som finns med hög höjd. Dock ska man inte heller låta sig avskräckas, utan är man medveten om symptomen och vet vad man ska göra, så kan man faktiskt minska riskerna för att allvarligare tillbud. Den enskilt viktigaste faktorn är hur pass väl du har acklimatiserat dig till den höga höjden. Sedan ska man alltid vara beredd på att vända nedåt, långt innan symptomen förvärras.
En annan sak man kan konstatera när det gäller hög höjd, är att man aldrig vet vem som kan drabbas av höghöjdssjuka. Det spelar ingen roll hur vältränad du är, eller om du har befunnit dig på höga höjder tidigare, utan problem. Det avgörande är hur pass väl du har acklimatiserat dig just denna gång. Dock bör man väl tillägga att det aldrig är en nackdel att vara vältränad.
Nåväl, nedan länkar jag till de sidor som jag har använt mig av för denna sammanställning. Jag kan väl också nämna att jag kommer att skriva ett utförligare inlägg om acklimatisering framöver.
www,utfard.nu
www.utsidan.se
www.vaccinationsguiden.se
Till topps! /Joel
Träning v10
Cykel till jobbet
Innebandy i torsdags (60 min)
Långfärdsskridsko i lördags (70 min)
Nästa vecka kommer jag dock kunna träna som vanligt.
Till topps! /Joel
Hög höjd - allmänt
När man ser dessa siffror inser man att det inte bara går att knata uppför Aconcagua utan vidare. Syrgas behövs dock inte, men däremot bra kläder/utrustning, då kylan på denna höjd kan bli riktigt sträng.
Det finns en del risker med hög höjd, men de tar jag i ett senare inlägg, likaså hur man på bästa sätt acklimatiserar sig.
Till topps! /Joel
Träning v9
En vecka som kan sägas ha gått i skidåkningens och vilans tecken. Vilan är förvisso behövlig, men jag befarar att jag måste vila mer än vad jag vill. Jag fick helt enkelt ett ganska fult skavsår på högerhälen som kommer att hindra mig från att löpträna eller spela innebandy. Jag får helt enkelt lägga in några styrkepass nästa vecka istället.
Skidtur med pulka
Måndag 18 km (Singispasset-Singi-Kuoperjåkka)
Tisdag 21 km (Kuoperjåkka-Sälka-Tjäktja-Renvaktarstuga)
Onsdag 33 km (Renvaktarstuga-Alesjaure-Kieronpasset)
Torsdag 14 km (Kieronpasset-Abiskojaure-Abisko)
Totalt 86 km (Singispasset-Abisko)
Till topps! /Joel
På begäran
Undertecknad i ansiktsmask och skidglasögon. Det var ordentlig motvind med snöyra denna dag.
Tältplats fjärde natten.
En vacker vy.
...med öppna vidder.
Abisko, slutmålet är nått.
Till topps! /Joel
Jämförelse
Det är först i en jämförelse med bekanta referenspunkter som man kan förstå hur Aconcaguas höjd förhåller till andra berg. Av denna anledning tyckter jag att följande bild är väldigt illustrativ.
Jag har varit på toppen av två berg på bilden, Kebnekaise och Fuji. Kanske blir det Mt Blanc till sommaren och Aconcagua till årsskiftet. Nåväl, man förstår faktiskt hur högt Aconcagua är. Det är ju bara att jämföra med t.ex. Kebnekaise och Everest.
Till topps! /Joel