Träning v17

Lyckades hinna med en del träning trots en mycket hektisk och fullspäckad vecka.
image86
Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags (60 min/gång)
Löpning 10+2 km i fredags och söndags
Styrketräning (tot. 80 min)

Till topps! /Joel

Snart

image84

Snart så står jag där vid din fot.

Jag, försvinnande liten och övergående,
en försumbar massa,
ett tillfälligt cellkluster.

Du, massiv, stoisk och bestående,
en kropp av solid sten,
ett uråldrigt perspektiv.

Vem är jag att beträda din topp,
att söka förverkligande och bekräftelse hos dig?

Till topps! /Joel

Träning v16

Tidigare har jag inte noterat de styrkepass (hemmavid med frivikter) jag gjort, men för att få en bättre överblick så har jag bestämt mig för att även börja notera dessa.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Intervallöpning i fredags, 6x800 (tot 10 km)
Löpning 10 km i söndags
Styrketräning, allmänstyrka (tot. 50 min)

Till topps! /Joel

Packlistor

image83Jag har ännu inte kommit så långt att jag har skrivit min packlista, men det börjar dra ihop sig. Dock tänkte jag att jag kan ju börja med att länka till andras packlistor osv. Det är alltid kul att se vilken utrustning folk tar med sig, dels för att jämföra, dels för att få tips på bra grejer. Det finns ganska många packlistor ute på nätet, men en fingervisning om vad en packlista ska innehålla kan du läsa i dessa två:

Team Hyperaktiv

Aconcagua.com

Den första kommer från en expedition, medan den andra är hämtad från en researrangör. En tredje variant hittar du här :)
Nåväl, jag kommer att lägga upp min packlista vad det lider.

Till topps! /Joel

Träning v15

image82En godkänd träningsvecka. Måste bara säga det att intervallträningen inte syftar till att göra mig till en snabbare/bättre löpare (för det har jag ingen nytta av till Aconcagua), däremot förbättras min allmänkondition och syreupptagningsförmåga.

Så om du har uppfattat min löpträning som planlös och icke-optimerad, har du nog uppfattat rätt. Detta hänger ihop med att jag inte jagar några tider.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Intervallöpning i onsdags, 5x1000 (tot 10 km)
Löpning 10 km i fredags och söndags

Till topps! /Joel

Stegjärn

Igår var jag och hämtade ut dem, mina nya fina stegjärn. Det blev ett par Kong Couloir, 12-taggars, stål och snabbindning.

image81

Dessutom köpte jag klättersele och lite annat samtidigt, så nu kan jag stryka en del poster från inköpslistan.

Stegjärn
Klättersele

Klättertillbehör
(Mp3-spelare)

Hm, nu börjar listan bli oroväckande kort. Vad ska då en prylgalning som jag då se fram emot? Jag måste nog lägga till några saker på listan för sakens skull :)

Vandrarkängor
Liggunderlag (Ridge-rest deluxe)
Skalbyxor
Toppryggsäck
(Mp3-spelare)

Sådär ja, nu är det bara att börja sukta igen!

Till topps! /Joel

Black beauty

Nu har den äntligen kommit! Sovsäcken från Robets.pl :)

image79    image80

Allmän fakta:

Tillverkare: Robert's Outdoor Equipment (Polen)
Modell: Makalu 1100 MR
Vikt: 1751 gr (+41 med påse)
Nedre komforttemp (EN 13537):  -33/-40 (kvinna/man)
Extremtemp (EN 13537): -54
Fyllning: 1100 gr, gåsdun 93/7 (93% dun / 7% fjädrar),
Fill power (för loft) 800+ cuin (cuin = cubic inches/ounce)
Yttertyg: Pertex Endurance, 1000 mm vattenpelare
Innertyg: Pertex Microlight, 300 mm vattenpelare
Pris: 4200 inkl. frakt (jfr med t.ex. Rab Expedition 1100, -40 (komf.temp.) 96/4/750+ för 6800)

Förhoppningsvis ska jag inte behöva frysa :)

Till topps! /Joel



Mont Blanc nästa!

Nu har jag och Mathias bokat resan till Mt Blanc. Vi åker från Arlanda 28 juli och är tillbaka 4 augusti. Det innebär två transportdagar, tre till fyra förberedelse- och acklimatiseringsdagar samt tre dagar för bestigning av Mt Blanc (men då inkluderar det en reservdag). Om allt går enligt planerna så står vi på toppen 2 augusti :)

Utrustningen är, mer eller mindre, komplett. Det gäller bara att bli förtrogen med den, så Mt Blanc är en ypperlig träning/förberedelse inför Aconcagua.

Spännande, spännande...

image77

Till topps! /Joel

En andra orientering

Bättre sent än aldrig, så kommer då uppföljaren till detta inlägg.

Det är nu dags att introducera höjderna som de olika lägren ligger på. De tre första referenspunkterna finns inte med på kartbilden som visas här, men för den intresserade så kan man kolla upp det via ovanstående länk.

image75
     M.ö.h.
     2800   Puente del Inca
     3300   Confluencia
     4200   (Plaza Francia)
     4300   Plaza de Mulas
     4900   Camp Canada
     5400   Nido de Còndores
     5900   Camp Berlin
     6400   (Independencia)
     6962   Toppen



Exakt hur avancemanget kommer att gå till, dvs. anmarsch, antal dagar, acklimatiseringsturer, cache-and-carry osv. är inte bestämt än, då det är något som vi inom gruppen ska komma överens om gemensamt.

Till topps! /Joel

Träning v14

Med tanke på förra veckans långcykling, så har jag tagit det lite lugnt och låtit kroppen återhämta sig. Lite träning blev det iaf.

Cykel till jobbet
Innebandy i tisdags och torsdags (60 min/gång)
Löpning 10 km i söndags

Till topps! /Joel

Let's talk about...

...sex.
 
image74Ja, i dagens översexualiserade samhälle är det svårt att inte förhålla sig till detta. Även alpinism går att sätta in i ett sådant sammanhang. Grundfrågan är givetvis: Hur hög sexighetsfaktor har alpinism? Vilken sexappeal har det?

Vad var det då som fick mig att fundera på detta? Egentligen har frågan sitt ursprung i mina andra friluftsintressen såsom långfärdscykling, turskidåkning och fjällvandring. Speciellt inom turskidåkningens värld diskuteras problemet med föryngringen. Det här med dalkrypande intresserar inte de unga, däremot pumpar de gärna puder off pist. Det handlar om fart, adrenalin och balansen mellan fara och kontroll. Allt utmärkande för ungdomens livsglädje och oräddhet. Grejen är att denna form av skidåkning har en hög sexighetsfaktor pga. attityden, och inte minst attiraljerna i form av rätt märke på kläderna, mössor med rätta känslan och skidglasögon med spegelglas. Här har trälagg, lädertrugor och blåvalla inget att hämta. En jämförelse med friidrottens värld ger samma resultat, då sprintlöpare har en hög sexighetsfaktor, medan detta inte kan sägas vara fallet i fråga om marathonlöpare. 

Utöver de rätta tillbehören, så verkar det finnas ett samband mellan sexighet och den tid det tar att utöva det man håller på med. Fastän uthållighet brukar ses som något positivt, speciellt när det kommer till frågor om sex, så gäller det inte uthållighetsutövning inom idrott eller friluftsliv. Att sexappeal har betydelse för rekryteringen av de unga, märks även inom yrkeslivet, där polis, advokat, sjuksköterska m.fl. har hög attraktionsförmåga jämfört med t.ex. ingenjör, där många utbildningsplatser gapar tomma. 

Hur står då sig alpinism i detta sammanhang? Jag tror faktiskt att alpinism står sig riktigt väl, och tur är väl det, för det väger upp mina cykelfärder, skidturer och fjällvandringar ;). Egentligen borde inte alpinism stå sig så väl med tanke på den tid det ändå tar att planera och utföra en bestigning. Det strider lite mot "uthållighetsprincipen". Vad är det då som är annorlunda? Kan det vara utrustningen, attiraljerna? Det finns onekligen något tufft över isyxor och stegjärn, men det kan inte vara hela svaret. Jag tror att svaret kan hittas i citatet om att jämte tjurfäktning och bilracing, så är alpinism en riktig sport. Det finns någonting macho över alpinism, och då pratar jag inte om några pungkliande och snuspottande sexister. Det handlar helt enkelt om dess risker och faror. Inom alpinism är det inte ovanligt med umbäranden, svåra olyckor ibland t.o.m. med dödlig utgång.

Det är alltså den ständiga närvaron av döden som står för attraktionen, tjuskraften och i sin förlängning, sexappeal. Gemensamt för dem alla är att sexighetsfaktorn bygger på att händelserna koncentreras till avgörande ögonblick. Sådana ögonblick som visar att man lever. Här finns ingen monoton massa av cykeltramp, diagonal stavföring eller siffror i skrivbordslampans sken.

Fast å andra sidan jag ju ha fel. Kanske är det höjden av sexighet att gå på tur? Vad säger du?

Till topps! /Joel


 


The unit

image73Det kan nog uppfattas som om jag tänkt genomföra hela bestigningen själv, men så är inte fallet. Faktiskt är vi en grupp om fem personer som just nu tänkt åka.

Det är en bra mix på gruppen i fråga om erfarenhet och bakgrund. Dessutom är det bra balans mellan könen då det är två damer och tre herrar. Utöver mig själv, så har vi DW från Hofors som redan varit upp på toppen en gång. DL och EK är sambor i Falun, och precis som för oss övriga blir detta första gången de försöker sig på Aconcagua. Närmast har de en tur i Sarek på programmet. Sedan har vi AL från Sälen, som bl.a. har bestigit Kilimanjaro och planerar för Elbrus till sommaren.

En spännande gruppsammansättning...

Till topps! /Joel


Träning v13

Veckan kan sammanfattas i ett ord: långfärdscykling.

Cykel ToR Falun-Oslo
Måndag 136 km, 7h20m (Gränsen-Fetsund)
Tisdag 82 km, 7h50m (Fetsund-Oslo-Fetsund) Jag hann med några timmar turistande i Oslo.
Onsdag 170 km, 10h15m (Fetsund-Torsby)
Torsdag 168 km, 9h5m (Torsby-Sunnansjö)
Fredag 83 km, 4h30m (Sunnansjö-Falun)
Totalt  639 km

Hela cykelturen tog sju dagar. Det blev alltså sex nätter i tält. Totalt blev sträckan Falun-Oslo-Falun 927 km

image71
Klassiskt motiv: Karl Johans gate

Till topps! /Joel

RSS 2.0