Vinson - Dag 8

Våra planer om en fortsatt bestigning upp till High camp under dagen hade grusats under natten. Förvisso låg vi och sov, men vinden hade tilltagit betänkligt. Det blåste mellan 25 till 30 knots, dvs. 45-55 km/h eller 12,5-15,5 m/s. Eftersom lufttemperaturen höll sig runt -20 till -25, så blir vindavkylningseffekten påtaglig, vilket kan utläsas av nedanstående tabell från Wikipedia.
 
 
Risken för förfrysningsskador i händer och ansikte blir alltför stor när temperaturen kryper ned mot -40. Av den anledningen valde vi att stanna i Low camp för att vila och acklimatisera oss. Vi passade också på att gå igenom hur replagsarbetet skulle fungera vid de fasta repen. Det är en ganska brant stigning upp från Low camp till High camp på 1000 höjdmeter. En stor del av sträckan är försedd med fasta rep. Eftersom man använder sig av en ascender (repklättrare) och cow tail (säkerhetslina), så är det viktigt att man tränar på handlaget - speciellt med tjocka handskar/vantar på.
 
Dagen övergick till soldränkt natt och vi gick och lade oss med en from förhoppning om att vinden skulle mojna så att vi skulle få fortsätta vår bestigning.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0