Vinson - Dag 7

Morgonen började som de senaste fem morgnarna, men med den stora skillnaden att nu hade vi alla packat våra ryggsäckar. Alla väntade bara på att få beskedet om att få kliva på Twin Otter-planen. Jag fördrev tiden med att spela lite schack med Pete och en amerikansk klättrare vid namn Roland (en  pensionerad VD för flera stora företag som Wendy´s, Office Depot, American Golf m.fl.).
 
Vi hann precis avsluta matchen när vi fick besked om att nu var det dags. Vi tog raskt på oss våra kläder och gick ut till de startklara planen. Flygningen ut till base camp gick utmed Ellsworths bergskedja och vyerna vi bjöds på var otroligt vackra. Efter ca. 40 minuter landade vi på base camp 2140 möh. 
 
 
Vi blev bjudna på lunch och fick träffa vår guide, Tre-C (vars namn uttalades som Tracy). En riktigt duktig och trevlig bergsguide. Eftersom vi redan var fem dagar försenade, så var planen att vi skulle börja gå upp mot low camp 2780 möh på direkten. Vi knöt in oss i våra pulkor och i repet. Tre-C gick först sedan Liz och Pete och sist jag. 
 
 
Det var en vandring på ca. 9 kilometer utmed Branscomb Glacier och med en stigning på 600 höjdmeter. Det tog knappt fem timmar att tillryggalägga hela sträckan. Det är en väldigt enkel vandring så vi behövde inte ens sätta på oss våra stegjärn. 
 
 
Det är fascinerande hur viktigt det är att hålla berget rent. Det fanns tre "naturliga" rasttillfällen utmed vägen. Det var de ställen där man har gjort kisshål. Man fick helt enkelt endast kissa på dessa ställen. Men hur gjorde man om man blev kissnödig någonstans mellan hålen, då? Jo, man fick helt enkelt kissa i sin kissflaska och bära med sig den tills man kom fram till nästa kisshål för att tömma den där. Det kan ju nästan uppfattas som fånigt med tanke på hur få människor som är på kontinenten vid varje given tidpunkt, och att kissa utanför kisshålen ger ju en omätbar påverkan på kontinentens miljö. Dock tycker jag det är en fin tanke och princip. Jag vet ju också hur det är när man är på andra berg och ska hämta snö för att smälta. Man kryssar fram mellan gula fläckar och sådana av mörkare nyans. Det är ju som mamma sa när man var liten, ät inte av den gula snön.
 
Vi kom fram till low camp på eftermiddagen. Det är ju en fördel att tider inte spelar någon roll på Antarktis, man behöver aldrig vara orolig för att det ska bli mörkt (inte om sommaren i alla fall). Mitt i natten är det lika ljust som på dagen. Det gick inte att märka någon skillnad.
 
360 panorama från Low Camp
 
Vi reste raskt våra tält, fick i oss kvällsmat och kröp ned i våra sovsäckar. Planen för morgondagen var att gå direkt upp till high camp 3780 möh. Beroende av att vi redan var fem dagar försenade. Nu kanske du frågar dig hur detta funkar med acklimatisering. 3780 meter är ju i sig inte särskilt högt. Vanligtvis brukar man efter en natt på ca 2700 klara av att gå upp till den höjden direkt. Dock kan ens form skilja sig från gång till gång, så man kan aldrig säkert veta hur kroppen kommer att reagera. Oavsett, så var det morgondagens bekymmer.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0