Vinson - Dag 16 till 17

Base camp. Molnigheten gjorde att inga plan kunde landa vid Base camp, och det innebar också att vi fick vänta där på en väderlucka. Vi fördrev tiden med att spela schack, lägga pussel och äta. Maten var suveränt god, speciellt efter nästan en vecka med frystorkat. 
 
Nere i baslägret lärde vi känna Sue som hörde till en annan grupp, men som valt att vända vid de fasta repen. Hursomhelst, frågade vi Tre-C som tagit över som Base camp manager, om vi kunde göra någon nytta eftersom vi bara satt där. Hon föreslog då att vi kunde göra om Vinson-skylten i snö. Den gamla hade börjat bli lite nött.
 
Sagt och gjort, så begav vi oss ut och började snida på en ny "skylt". Utöver Vinson, så gjorde Pete och Liz en skylt med en hälsning till ett brudpar vars bröllop de missade pga. alla förseningar på berget. Vi kunde senare återanvända 2017 till Vinson. Det var med stor omsorg och inlevelse som vi gjorde denna skylt. Vi valde till och med en serif-font.
 
 
Andra grupper roade sig med att bygga igloo. Det är ju sådant som händer när folk får för mycket dötid. Jag fick också följa med ned och se hur "frysen" vid Base camp såg ut. Det var en "underjordisk grotta" med massor av mat. I Union glacier har de faktiskt elektriska frysar, vars enda uppgit är att värma maten! Du läste rätt, "frysarna" värmer innehållet så att det inte ska bli kallare än en viss temperatur.
 
   
 
Oavsett, så kunde vi skatta oss lyckliga eftersom det var mycket dåligt väder högre upp på berget. Speciellt Low camp var utsatt för en kraftig vind. Det blåste byar uppåt 50 knots, 25 m/s. Vinden var så kraftig att en rysk grupp förlorade tre av sina Hilleberg-tält. De hade lämnat dessa tält uppresta medan de gått vidare till High camp med andra tält. Resultatet var att en blåste nedför Branscomb-glaciären och två andra fick sina pinnar knäckta. Samma öde drabbade ett Hilleberg-tält som en kinesisk grupp hade. Hilleberg-tält är ypperliga tält, så länge vinden följer längs med tunnekonstuktionen, men vid Low camp kunde vinden komma från helt olika håll hela tiden, vilket gjorde att pinnarna knäcktes när vindbyar på 25 m/s slog in från sidan. Nu gick det bra för båda grupperna eftersom de hade andra tält med sig.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0