Fredagsfys

Eftersom jag är en gammal svensklärare och språkvetare, så brukar jag intressera mig för den nyordslista som språkrådet presenterar i slutet av varje år. Nya ord uppkommer hela tiden, vissa dör snabbt ut, andra överlever och blir en del av vårt dagliga ordförråd. Ett ord som jag har upptäckt blivit allt vanligare är fredagsfys. Ett ord som uppstått i samband med fenomenet fredagsmys som fick ett uppsving 2009 via OLW:s reklamkampanj. Många gånger kan man inte säga exakt när och hur ett visst ord uppkom, men jag tror mig faktiskt vara delaktig i ordet fredagsfys, och kan därför ta åt mig lite av äran för lanseringen av detta ord.
 
Ordet innebär helt enkelt att man tränar på en fredag. Fenomenet fredagsfys verkar fylla en funktion i det att det är en bra avslutning på arbetsveckan och för att döva sitt samvete inför fredagsmyset med allt vad det innebär av godis och chips. Det är alltså ett komplement till myset, men för vissa står det i motsatsförhållande, dvs. man väljer bort fredagsmys till förmån för fredagsfys. Ordet fyllde ett behov i ett sammanhang som redan fanns.
 
Jag kan inte säga att jag var först med att formulera ordet fredagsfys. Det kan givetvis funnits de som sagt det tidigare, men jag skrev det i ett blogginlägg mars 2009 för första gången. Sedan gjorde jag följande bildmontage för ett annat inlägg i april 2010.
 
Bildmontaget slog tydligen an och blev viralt, vilket jag uppmärksammade i ett inlägg. Jag insåg att uttrycket fredagsfys hade spridit sig eftersom jag sökte på bilden i ett annat sammanhang. Det fick mig att undersöka saken lite närmare.
Det jag kunde konstatera var att jag inte hittade något belägg som var äldre än mitt, i alla fall inte på nätet (äldsta från december 2009). Den första hashtaggen på  Twitter med fredagsfys är från april 2012. Första taggade bilden på Instagram är från mars 2012. På bloggar och i andra sammanhang verkar bruket av fredagsfys ha exploderat under hösten 2013. Det har t.o.m. gått så långt att olika träningsgym har specifika pass på fredagar som de döpt till fredagsfys.
 
Jag kanske inte helt kan ta åt mig äran för ordet fredagsfys, men jag vet att jag hört till de första att använda ordet, och att jag har spridit föreställningen om vad det är via min bild. En bild som man återfinner på t.ex. Instagram över 30 gånger, och som jag vet har spridits via Facebook, t.ex. Stark Magasin (februari 2013).
 
Som gammal svensklärare kan jag inte annat än att fascineras över hur ord skapas och sprids. I detta fall har jag också en personlig koppling till lanseringen av ordet.
 
Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0