Isklättring

Jag är en relativ nybörjare på att klättra is, men jag kan dock konstatera att det är otroligt roligt - och skrämmande. När man ändå pratar om isklättring, så går det inte att undvika att prata om pump (mjölksyra i underarmarna). Har man inte isklättrat har man aldrig upplevt riktig pump. Vanligtvis när man är tränar och blir trött kan man sluta när det gör för ont, men när man isklättrar så kan man bara välja mellan att hålla i yxan, trots utmattningen, eller att ta ett fall. När det är fem meter ned till den senaste (tveksamma) säkringen, så håller man i för glatta livet.

Nåja, det finns andra aspekter på isklättring som är mer tilltalande, t.ex. att det är en mycket jämlik klätterform. Det speciellt påtagligt när jag klättrar klippa med någon av mina längre kamrater. De kan med hjälp av sin räckvidd ta sig förbi vissa krux ganska enkelt. Krux som jag måste kämpa och slita med. Men på is finns greppen överallt. Längd och räckvidd har inte samma betydelse då. Det är nästan så att längden ligger en lite i fatet, då det också innebär att man väger mer. Och då är vi tillbaka till det där med pump. :)

Till topps! /Joel


Kommentarer
Postat av: Två yxor

Överhuvudtaget är det inte en definitiv fördel att vara stor i klättring. Räckvidd javisst, men nackdelen av en massa extra kilo är nog större. Det är svårt att få en proportionerlig kurva på styrka/vikt. Stora är givetvis starkare, men delar du på vikten blir det inte fördelaktigt. Om man skulle ta en extrem som Magnus Samuelsson, så är han både stark och har bra räckvidd, men han skulle inte ha en chans i klättring mot en liten senig tjej. Ett litet räkneexempel: En person väger 70 kg och en 90. Om vi antar att den lille klarar att göra 5 pull upps. För att den store skall orka samma prestation måste han vara nästan 30% starkare. Det är ganska mycket.



Det samma gäller friluftsliv generellt. Är man stor går det åt mer mat och packningen blir tyngre. Det finns säkert något optimalförhållande mellan storlek, styrka och packning. Och det är nog mindre än man tror. Ser man på de riktiga alprävarna är det ofta ganska små seniga killar. Ser man på djur i bergsområden är de oftast också ganska klena. Det beror nog inte bara på magrare mat, utan på att det finns en trade off där storlek inte är gynnsam längre. Är man stor och tung måste man äta mer mat och den extra energin som går åt för att transportera sig dit får man inte igen.



När det gäller is vs klippa håller jag med om att fördelen med is är lättare att hitta grepp, men att osäkerheten är en stor faktor. Man kan göra allt rätt, men ändå kan det gå snett om isen spricker eller en säkring inte håller. Sten är lite stabilare. Det kan jämföras med att klättra på kalksten. Gjorde det i kalkalperna runt Mittenwald för ett antal år sedan. Då får man kolla varenda grepp innan man belastar. Annars riskerar man att falla med en lös sten i handen. Det är spännande...

2011-02-02 @ 11:46:26
URL: http://villut.se
Postat av: Joel

Att vara stor i bemärkelsen kraftig eller krallig är sällan en fördel i någon form av klättring. Däremot är det absolut en fördel ibland att vara lång pga. ökad räckvidd i t.ex. klippklättring, och då pratar vi om personer som har smal kroppskonstitution. Vissa moves som de kan göra statiskt måste jag göra dynamiskt för att klara av. Bara en sådan sak gör skillnad.

2011-02-02 @ 16:54:59
Postat av: Två yxor

Klättring, sporten för fotomodeller. Långa armar och ben, men med lågt BMI.



Hur är det månne med ätstörningar i klättersporten?



Men i expeditionsklättring borde det vara en fördel med lite fett. Ett kilo energi på kroppen är närmare 10 kg som skall bäras...

2011-02-03 @ 13:50:43
URL: http://villut.se
Postat av: Joel

Det är väl både och. Sträng hävdar t.ex. att "tall and skinny" är bäst, men ser man på sherporna så är det snarare "small and skinny" som verkar vara melodin. Jag tror att du är rätt ute i ditt första inlägg, dvs. det finns en anledning till varför bergsgetter osv. är små och seniga. Sträng brukar inte bygga upp extra fettlager inför sina bergsexpeditioner, såsom Skinnarmo gjorde inför sina polarfärder, men det är som sagt olika typer av äventyr.

2011-02-03 @ 17:35:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0