Nordwand

Igår hyrde jag filmen Nordwand. Den handlar inte om vilken nordvägg som helst, utan om Eigers. Filmatiseringen bygger på en verklig händelse, även om regissören har tagit sig vissa konstnärliga friheter. I korthet handlar filmen om hur de två tyska klättrarna Toni Kurz och Andreas Hinterstoisser försök att klara av "Alpernas sista utmaning". De slår sig samman med två österrikiska klättrare, vilka de från början tävlar mot. Till en början går det ganska bra, men när ett oväder drar in, tvingas de kämpa för sin överlevnad. Tyvärr omkommer alla fyra klättrare på berget. Speciellt tragiskt är Toni Kurz' öde. Han firade sig ned mot undsättningsexpeditionen, men en knut på repet gjorde att han fastnade endast några meter från räddningen. Kylan och utmattningen blev till slut för mycket, och Toni Kurz dog där på repet.

Jag satt verkligen och skruvade på mig av obehag inför alla de plågor och umbäranden som de utsattes för. Detta till trots, så kände jag genast efter filmen att jag ville ut och klättra. Det är konstigt hur vi människor fungerar ibland.

Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Robin H

Har också sätt den. Visst var den bra men den har en speciell struktur, svårt att förklara men inte som en vanlig Hollywood film.

Här ser man oxå vad 30-talet har att erbjuda i utrustningsväg, säger bara "Hårda grabbar!"

2010-03-02 @ 18:09:56
URL: http://robinhaag.blogspot.com/
Postat av: Joel

Ja, det är verkligen hårda grabbar vi pratar om. Dock skulle de nog ha klarat sig bättre med vår tids utrustning.

2010-03-02 @ 23:14:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0