Fuktspärr

Ett vanligt problem när man är ute och skidar eller går långa anmarscher i storskor, är att skorna blir fuktiga. I huvudsak kommer fukten via transpirationen, och inte som man kan tro utifrån. Just fuktiga skor är ett stort problem för alla som befinner sig i vintermiljö. Storskor i plast brukar ha löstagbara innerskor, vilket underlättar torkning, t.ex. i sovsäcken. Dock testade jag ett nytt system under min senaste tur till Jämtland. Sealskinz är en tillverkare som tillverkar strumpor som bygger på goretexliknande funktion, dvs. de andas men stänger ute fukt. Men eftersom jag är ute efter att hålla kvar all fukt från skon, så vände jag ut och in på strumporna. Detta fungerade alldeles utmärkt. Dels blev aldrig mina skor fuktiga, dels hölls värmen kvar runt foten. Faktum är att detta fungerade så pass bra att jag tänker skaffa mig ytterligare ett ombyte Sealskinz till Denali. Visserligen kostar de en slant, ca. 600kr, men det är de värda. Visst, det finns säkert de som hävdar att det går minst lika bra med vanliga fryspåsar, men den lösningen är mindre praktisk av flera anledningar. Observera att det är mycket viktigt att låta fötterna få andas när man gått klart för dagen, så man måste ta på sig några andra strumpor när man kryper ned i sovsäcken för natten. Annars finns risken att man utvecklar s.k. skyttegravsfot.

Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Linus

Ja nu e jag ju själv väldigt sugen på att testa det här systemet.. kanske ska köpa på mej ett par eller två jag också :)

2010-04-17 @ 21:50:07
Postat av: Joel

Det fungerade iaf jättebra för min del. Testa kan man alltid göra

2010-04-18 @ 17:19:39
Postat av: Robin Haag

Smart lösning!

2010-04-18 @ 21:06:03
Postat av: Joel

Robin: Ja, jag tycker att det verkade fungera bra.

2010-04-18 @ 22:40:13
Postat av: Anvi

Har för mig att flera polarfarare kör med plastpåsar för att hålla yttersockor och filtskor torra.Funderar på om det verkligen spelar någon roll åt vilket håll dina sockor vänder. Sådana där membran består ju av utdragen teflon och fungerar lika åt båda hållen.

2010-04-18 @ 23:04:45
URL: http://villut.se
Postat av: Joel

Anvi: Plastpåsar har jag kört med. Nackdelen är att det är lite omständligt, då man vill ha det som ett mellanlager, dvs. påsen mellan ett par strumpor. Sealskinzen fungerar så, men allt i ett par.Kanske har du rätt om membranet, men enligt tillverkaren, så andas de åt ena håller, men är täta åt andra, dvs. som vanliga skalplagg.

2010-04-18 @ 23:09:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0