Danifolket

Den del av Nya Guinea som jag kommer att besöka heter Irian Jaya på det lokala språket. Likaså heter Carstensz egentligen Puncak Jaya. I de centrala delarna av Nya Guinea bor Danifolket. Vi kommer att passera en del Danibyar och bärare kommer att rekryteras härifrån. Jag ska som vanligt bära mitt eget själv, men det ska bli mycket intressant att lära känna några av dem. Jag som är intresserad av språk och etnologi, hoppas kunna få ut mer än bara en natur- och klätterupplevelse.
 
Jag hoppas på att jag ska få se män klädda i deras traditionella kateka, dvs. penisfodral. Likaså vill jag prata med dem om färger. Dani lär bara ha två ord för alla färger. Mili täcker mörka färger som svart, blå, grön medan mola betecknar ljusa färger som vit, gul, röd osv. Förstå, vad spännande det skulle vara att få en inblick i hur de resonerar kring färger.
 
 
Jag ser också fram emot att få bekanta mig med, en för mig okänd naturtyp, djugeln. Kanske är det lite optimistiskt, men jag skulle tycka det vore roligt att få se paradisfåglar.
 
Om tio dagar bär det iväg...
 
Till topps! /Joel

Kommentarer
Postat av: Anders

Passa på att köpa något "klädesplagg" med dig hem.

Om färger: Man har ju sett att språket påverkar förmågan att skilja mellan färger. Har man tydliga namn för olika färgnyanser är de lättare att hålla isär. Färgtoner som inte har egna namn är svårare.

2014-12-09 @ 01:10:15
Postat av: Joel

Jodå, får jag tag på en kateka så tar jag med mig den hem.

Det kan man förstå eftersom språket påverkar mer än vad man kan tro, lite av Sapir-Whorf, om än inte direkt överförbart.

2014-12-10 @ 06:31:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0