Mindervärdeskomplex

Oavsett vilket sammanhang vi pratar om i livet eller i samhället förekommer principen om mindervärdeskomplex. Lite förenklat kan man säga att den går ut på att skapa komplex och dåligt samvete hos andra. Det kan röra sig om strukturella saker som socioekonomisk bakgrund och akademisk bildning. Men det förekommer också i vardagen, t.ex. när småbarnsföräldrar ständigt "tvålar till" varandra genom att ordna det bästa barnkalaset. Om ni ska ha knytisfika på jobbet, kan du ge dig på att någon annan kommer med en riktigt läcker smörgåstårta, dessutom hemmagjord. Dina kanelbullar kommer att te sig som små jästodlingar i jämförelse. Vanligtvis brukar vi se snett på dem som förhäver sig, dvs. jantelagen, men kanske pga. detta verkar det finnas sammanhang där det är tillåtet att briljera på andras bekostnad.

Inom bergsbestigning är detta ganska vanligt förekommande. Eftersom det är en form av sport, finns det en viss acceptans för att man kan jämföra och mäta olika prestationer. Om ni någon gång följer en internetdiskussion, t.ex. på Utsidan, så kommer ni snart märka att folk gärna berättar om hur en "riktig" bestigning ska gå till. Undersförstått att alla andra som inte gör på detta sätt gör det sämre. Jag vill här understryka att jag på intet sätt skiljer mig från mängden. Jag har i min blogg hyllat ren alpin stil och pratat om curlingbestigningar. Jag är en del av detta, men företeelsen förtjänar att belysas.

Varför har jag, och många med mig, sådant behov av att förringa prestationer som ligger på en lägre nivå än den egna? Lite förståeligt skulle det vara om det handlade om vanlig "jante", för då brukar det handla om att sparka uppåt. Varför upplevs andras prestationer vilka håller lägre nivå så hotande? Någon som kan ge svar på detta?

Till topps! /Joel


Kommentarer
Postat av: Linus

Jag får nog sålla mig till samma sida av staketet som dig.Men förringar vi verkligen andras s.k "sämre" prestationer så ofta? Dom flesta av oss är väl egentligen rätt likgiltiga till hur andra väljer att klättra, men stör oss kanske desto mer när folk som aktivt söker rampljuset skarvar med sanningen om deras tillvägagångssätt i bergen.

2012-05-13 @ 07:14:04
Postat av: Joel

Du har helt rätt Linus. Det är i huvudsak de som söker rampljuset som synas och ifrågasätts. Tur att jag i det fallet flyger lite under radarn.

2012-05-13 @ 07:33:47
Postat av: Anders

Ja, det handlar nog mest om varför man gör en viss expedition/bestigning. Om syftet är att utvecklas själv därifrån man är har andra få rättigheter att kritisera metoden. Men ställer man sig på en piedestal och hävdar att man är en klättrare i världsklass, när sanningen är att andra har sopat vägen för en hela vägen upp, får man tåla en och annan gliring.

Och det handlar inte bara om bergsbestigning utan alla de expeditioner som på allehanda konstiga vis sätter prestationen i centrum. Säger man att man gör det ultimata äventyret och påstår sig slå Amundsen och Shackleton får man räkna med en del bashing när man gör en, säkert jobbig, prestation som inte ens är i närheten. Det är ok att ropa "se på mig" om man verkligen gör något banbrytande, men inte om man gör något ganska många gjort tidigare och dessutom skarvar till det.

2012-05-13 @ 08:21:04
Postat av: Joel

Anders: Visst är det så, men trots allt finns det en tendens att vilja förringa andras prestationer. Låt vara att de inte kan mäta sig med topprestationer, men utifrån de förutsättningar man har är de bra. Det är lite som om idrottsproffs skulle klanka ned på amatörer. Respektive prestationer går ju inte att jämföra. Hur ofta hör man en proffsboxare förringa en amatörboxare som tagit OS-guld? Möjligtvis kan någon önska att amatörboxaren ska bli proffs, så att man får mäta sig mot varandra i samma ring.

2012-05-13 @ 10:02:37
Postat av: Kristina

Jag har bestigit Breithorn!!!!

2012-05-13 @ 11:18:11
Postat av: Joel

Kristina: Jepp, och på rekordtid dessutom!/Die Bergfürher

2012-05-13 @ 11:45:35
Postat av: Anders

Just boxning är nog ett dåligt exempel, eftersom där anser proffsboxarna att amatörerna är mesar som kör med hjälm. Men vi kan ta fotboll. Proffsen brukar knappast klanka ner på de lägre divisionerna eller korpfotboll. Både Messi och amatören Janne Karlsson kan spela på sina nivåer. Om det bara kan göras hyfsat miljövänligt finns det ingen anledning att förbjuda turistbestigningarna. Alla får vi plats i bergen. Problemet blir väl när Janne Karsson börjar skriva sina memoarer som fotbollsspelare, trycker upp tröjor att sälja och börjar ge föreläsningar i motivation utifrån sin karriär i Åshöjdens BK i division 6. Och skryta om hur han spelat mot Messi, så det låter som om han spelat i Spanska ligan. Egentligen var det Barca som hade ett försäsongsträningsläger i Sverige och spelade en vänskapsmatch mot värdklubben. Då skulle nog även fotbollsproffs kritisera Janne. Speciellt om det är frekvent förekommande att folk gör så och de får mediautrymmet.Kristina: Jajamen, och visst var det en kul personlig upplevelse? Första 4000-metaren är speciell. Vad säger du, ska vi söka medlemskap i Explorers club och åka på föreläsningsturne om vilka grymma bergsbestigare vi är? Garanterad succé!

2012-05-13 @ 19:31:46
Postat av: Anonym

Anders: Jag är på! Joel kan få rigga ljud och sådana där vaktmästarsysslor.... ;)Förslag på sponsorer?

2012-05-13 @ 21:41:58
Postat av: Joel

Anders: Oavsett boxning eller fotboll, så är det samma principer. Proffs och amatörer måste båda inse att man tävlar i olika divisioner.

2012-05-13 @ 22:35:30
Postat av: Anders

Joel: Ja om båda inser det är det inga problem. Bara båda verksamheter drivs miljövänligt.

http://www.utsidan.se/forum/showpost.php?p=591454&postcount=20Kristina: Förslag på sponsorer är Audi, Ramlösa, Postkodlotteriet och Zenith. Sedan måste vi ha med an massa hjälporganisationer på tåget för bra goodwill. Ringer du Bono, så bokar jag upp Nelson Mandela? Givetvis flyger vi runt överallt, men köper oss fria genom utsläppsrätter, som sponsorerna betalar. Jag har redan knåpat ihop ett manus där vartannat ord är något av: jag, mig, livsfarligt, lavin, död, hjälte, kämpa, motivation, halvfullt, inre frid mm. Eftersom bildmaterialet varit lite tunt har jag snott ihop lite bilder på nätet. En av dem är ifrån Anapurna, men vi kan låtsas att det är Breithorn. Det kommer ingen märka.

2012-05-14 @ 07:18:53
Postat av: Kristina

Haha! Jag vet en gästföreläsare vi kan ta in om inget annat hjälper. Visst är det rimligt att jag fick malaria där i Schweiz också? Värsta sorten! Ringer Bono ikväll. :)

2012-05-14 @ 11:32:32
Postat av: Anders

Kristina: Om vi tänker på samma gästföreläsare är han väl upptagen ett litet tag framöver. Det var någon etapp uppe i polartrakterna kvar.

Det blir lite spänning om han kommer slå volter på sig själv när han ska förklara strömavbrotten i sin resa från pol till pol. Risk för kortslutning.

2012-05-14 @ 15:01:19
URL: http://villut.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0