Lite historiaJag tänkte redogöra lite kort för Pamirområdets historia. Syftet är mest att sätta in området i ett historiskt sammanhang. Regionen där Pamir ligger brukar benämnas som Centralasien. Historiskt har området varit bebott av olika nomadiska stammar som livnärt sig på boskapsskötsel. Området fick ökad betydelse i och med att handeln mellan Kina och Medelhavsländerna utvecklades genom den s.k. Sidenvägen. Utmed handelsrutten uppstod handelsknutpunkter som bl.a. Osh, Samarkand, Tasjkent och Bishkek. Några av dessa orter kommer vi att besöka under vår vistelse i Pamir.

Under 1200-talet kom hela Centralasien att hamna under Djingis Khans mongolvälde. Andra berömdheter kopplade till tiden och regionen är Kublai Khan och Timur Lenk. Dock började handeln över Sidenvägen tappa i betydelse under slutet av medeltiden, speciellt efter det att man upprättade en sjöväg till Kina. Under medeltiden kom regionen via olika folks (turkar, mongoler) erövringar att hamna under muslimskt inflytande, vilket är bestående än idag.

Vi gör sedan ett litet hopp till mitten av 1800-talet, då Ryssland börjar föra en imperialistisk politik på samma sätt som de andra europeiska länderna. I takt med att området befolkades av ryssar (ofta lantarbetare som precis frigjorts från livegenskapens ok) kom området att knytas hårdare till Ryssland. Under sovjettiden indelades området först i en gemensam turkestansk delrepublik, men 1924 splittrades området upp i Turkmenistan, Uzbekistan, Tadzjikistan och Kirgizistan. I och med murens fall 1989 vaknade en självständighetsrörelse i området och i början av 90-talet kunde de frigöra sig från Sovjetunionen.

Det var en väldigt koncentrerad historiegenomgång, men förhoppningsvis har man fått lite bättre koll på denna del av världen.

Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0