Gästbloggare Martin & Olof

Jag kan med glädje presentera mina nästa gästbloggare Martin Letzter & Olof Sundström. De är de första svenskarna att göra Seven Summits, och dessutom åkte de skidor nedför alla bergen. De har givit ut en bok om sina äventyr: Ad Hoc Rocks. Anledningen till att jag bad dem gästblogga är deras härliga inställning.
----------------------

Ad Hoc Rocks – Konsten att få ändan ur vagnenVåren 2003 fick vi som två unga och lätt uttråkade 22 åringar en impromptu idé. Varför inte åka skidor nerför sju av världens högsta berg? Vi var uttråkade, understimulerade och på jakt efter en ny utmaning. Som inbitna skidåkare föll fokus på att skida ett par höga berg. Serien som hade kommit att kallas ”Seven Summits”, är världens mest berömda inom klätterkretsar och representerar den högsta toppen på var och en av jordens sju kontinenter. Ett berg var för oss lika fint som något annat, men för att göra slag i saken skulle vi tvingas förlita oss på sponsorer och medier för att uppfylla våra drömmar. Den kalla och hårda verkligheten är dock att sponsorer vill ha exponering i media och media vill ha sensationer. Vi tvingades därför begränsa oss till en serie namnkunniga berg som journalister hade hört talas om och jaga ”rikedom” (pengar och utrustning) och ”berömmelse” (notiser i Aftonbladet) genom att på något krystat sätt försöka bli först upp och ned för denna serie toppar.

Idén var naiv, förutsättningarna dåliga och hindren många. Vi hade ingen erfarenhet, inga pengar, och ingen koll. Trots detta hade vi knappa fyra år senare blivit först i världen att klara av bedriften.

Hur? Svaret är inte att vi var överlägsna på att klättra eller åka skidor. Inte heller att vi hade rika föräldrar eller besatt en naturlig fallenhet för detaljplanering och organisation. Föreläsningar om målfokusering och träning lämnar vi åt gamla avdankade fotbollsspelare. Anledningen till att vi lyckades var helt enkelt att vi försökte. Fick ändan ur vagnen och köpte de första flygbiljetterna trots att vi saknade just all den erfarenhet, koll och pengar man skulle behöva.

Vi genomförde istället vårt projekt genom att ha en liten respekt för trygghet och pengar, minimal vördnad för nödvändigheten av erfarenhet och obefintlig hänsyn till regler, förordningar och förståsigpåare. Vi gjorde det med de medel vi hade tillgängliga. Vi gjorde det genom att bryta mot konventioner. Och vi gjorde det genom att improvisera. Detta är vad vi kallar Ad Hoc, och det är för oss klättringens själva essens. Äventyret är till sin natur oskriptat, och det är just ovetskapen om vad som kommer att ske härnäst som gör det värt att genomföra. Humor var också ett kraftfullt vapen att ta med på färden när dyngan började träffa fläkten.

Lärdomen från detta är enkel. Utan att försöka är det omöjligt att lyckas och väldigt få (om några) saker är någonsin så svåra som de först kan verka. För kunde vi, två helt vanliga ungdomar, bestiga Mount Everest, segla en åtta meter lång segelbåt till Nya Guinea eller på tre månader samla in en halv miljon av andra människors pengar, så kan nog vilken overachiever som helst. Det är helt enkelt inte så förbaskat svårt.

Så vad vill du göra idag?

Life rewards action!

Martin Letzter & Olof Sundström

www.se7ensummits.com


Kommentarer
Postat av: Robin

Läst boken, mycket bra!

Inspireras mycket av era allt eller inget tankar, man kan aldrig lyckas om man inte försöker.

2011-03-04 @ 13:23:40
URL: http://robinhaag.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0