Matbestyr

Det börjar bli dags för mig att ta tag i detta med maten. Vi har planerat att vi behöver ca. 35 måltider. Som vanligt finns det en rad hänsyn som man måste ta:

1. Vikten. Dels med tanke på att man ska bära allt, dels för flyget
2. Energi och näring. Maten måste givetvis kompensera för förlorad energi. Dock är det praktiskt taget omöjligt att täcka den kalorimängd man förlorar per dag
3. Smidigheten. Det ska bara vara att värma vatten. Det är ingen höjdare att behöva diska på 7000m i en massa minusgrader, och varje droppe vatten är värd sin vikt i guld.
4. Smaken. Eftersom man brukar tappa aptiten på hög höjd, är det extra viktigt att maten är aptitlig.
5. Volym. Som sagt, maten ska bäras och då måste den få plats i ryggsäcken.
6. Kostnader. Skulle det finnas mat som uppfyller samtliga punkter ovan, så skulle jag gladeligen betala 250kr per portion, så egentligen är kostnaderna det minsta problemet.

Vilken mat tänker jag ta med mig? Frystorkat är ju givet med tanke på punkterna 1-3. Dock tenderar man att bli tämligen less på den efter ett tag. Dessutom kostar den en hel del. Billigare, men i övrigt likvärdiga alternativ, är t.ex. pulverpotatismos + ölkorv/salami eller couscous + varma koppen.

I takt med höjden upplever jag att det blir svårare och svårare att äta fast föda. Den tenderar att kännas stabbig och svårsvald. I dessa fall är soppor räddningen. Har man möjlighet kan man stärka upp med lite tortillabröd. Nudelsoppa är väl den enda mat som jag kan tänka mig som kräver lite tillredning, men där går också gränsen. Man äter direkt ur kastrullen, och eftersom det är soppa är det enkelt att rengöra med lite snö efteråt.

Jag tar faktiskt med mig lite extratillskott i form av omega3 och vitamin-/mineraltabletter. Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska ta proteinpulver med mig som jag ska blanda in i min morgonvälling. Protein är ett viktigt komplement, då det just är muskelmassa man förlorar på hög höjd.

Till topps! /Joel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0