Pamir - dag 3

Jag vaknade redan 03.00, förmodligen en kombination av höjden och jetlag. Dock låg jag kvar och kunde slumra till lite innan jag steg upp och tog mig en morgonpromenad till Onion Glade (3800 möh). Stället heter så för att det är helt täckt av lökar. Det förekommer att en del campar här som en mellanstation, men det fanns inte med i våra planer. Lagom till frukost kom jag tillbaka till baslägret, och när vi var färdigätna satte vi av mot läger 1.

Våra packningar var hyfsat tunga samt att vi inte var acklimatiserade ens för utgångshöjden, gjorde att det gick ganska trögt. Axel som ett par veckor innan avfärd hade brutit en tå fick nu också brottas med höjden. En match som slutade med rejäl huvudvärk. Vårt första delmål för dagen var Putesvennikov pereval (4050 möh) "Resenärens pass". Här fick Axel ge sig för dagen och han cachade sin packning, medan vi övriga fortsatte.

Pik Lenin är känt för att vara ett "enkelt" berg. Enkelt innebär att det inte är så tekniskt svårt, men både höjden och vädret utgör en utmaning. Lite underskattade vi berget, då det framställts som enkelt. Speciellt underskattade vi avstånden och höjden. Jag och Benny som kände oss hyfsat fräscha satte av i ett lite väl uppskruvat tempo. Efter att ha gått två tredjedelar av sträckan och kommit upp på 4200 möh, insåg vi att det var för långt kvar. Vi valde att cacha våra packningar och vända om för att det inte skulle bli alltför sent. Väl tillbaka i baslägret var vi duktigt slitna. Det var absolut inget bra inledning på bestigningen.

Till topps! /Joel


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0