Denali - dag 2

Jag vaknade okristligt tidigt av att jag var kall och nedkyld. Jag hostade och uppvisade begynnande symptom på en förkylning. Det var bara att köra en gammal beprövad metod som innebär att jag klär på mig för varmt samtidigt som jag drar igen sovsäcken ordentligt tätt. Detta för att svettas ut förkylningen. Några timmar senare vaknade jag och då var klockan runt nio. Det verkade som om metoden fungerade ganska bra, vilket det också hade gjort på Aconcagua.

Eftersom vi hade haft ett par tuffa dagar tidigare, hade vi bestämt oss för att ta en vilodag. Vi hade ingen större lust att stiga upp mitt i natten med endast några få timmars sömn för att gå till nästa läger. Istället passade vi på att gå sortera och igenom vår utrustning samt rigga våra pulkor. Pulkorna fanns att låna på plats. Vi ägnade också en del tid åt att smälta snö. Eftersom vi hade blivit utflugna till glaciären i all hast, hade vi inte ens hunnit fylla på vatten i våra behållare. Varenda droppe vatten vi fick i oss på berget kom faktiskt från smält snö.  

Vi hann också med att öva på kamraträddning ur glaciärspricka. Eftersom det var jag som skulle gå först i replaget löpte jag den stösta risken att trilla ned i en spricka. Dawe gick som sisteman och ankare, vilket innebar att det i huvudsak var Elbe som måste rigga Z-hissen. Vi riggade hissen ett par gånger enligt modellen "torrsim". Dock fanns det en öppen spricka lite längre bort, och lite av en ingivelse, så fick jag för mig att jag skulle ta mig ned i den för att det verkligen skulle bli verklighetstroget. Sagt och gjort, jag tog mig ned i sprickan till en liten avsats. Väl där nere insåg jag hur oerhört förrädiska glaciärsprickor kan vara. Från min position såg jag hur väl dolda sprickorna verkligen är. Faktum var att jag hade gått ned ett par meter från en spricka som löpte vinkelrät mot sprickan jag var i. Dock var denna täckt av en snöbrygga som vi inte såg ovanifrån. Tyvärr hade jag inte kameran med mig, så jag kunde inte ta några foton. Hur som helst, fick Elbe och Dawe upp mig från sprickan - en övning som även blev lärorik för min del.

Kvällen ägnades åt snösmältning och att strukturera packningen. Dock gick vi och lade oss tidigt eftersom vi skulle skulle påbörja vandringen till nästa läger tidigt på morgonen.

Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0