Castor och Pollux

Detta är namnet på två av de berg vi tänkt bestiga i Alperna. I fråga om den rena bestigningen så är de inte så svåra, utan graderade till PD. Utöver varsitt krux, så ska de inte erbjuda några dirketa problem. Dock är jag faktiskt minst lika fascinerad av namnet på bergen. Castor och Pollux är tvillingbröder, och de är faktiskt bördraparet som utgör stjärnbilden Tvillingarna.

Den mytologiska bakgrunden är den att de båda bröderna hade en gemensam mamma, men olika fäder. Pollux vars pappa var Zeus var odödlig, medan Castors pappa var en vanlig dödlig. De båda bröderna blev senare bjudna till ett dubbelbröllop där ett annat brödrapar skulle gifta sig, men det hände sig så att Castor och Pollux blev förälskade i brudarna och rövade bort dem. Detta ledde givetvis till en strid mellan de båda brödraparen, och i striden dog alla förutom Pollux som var odödlig. Men Pollux ville dela sin broders öde och gav frivilligt upp sin odödlighet. På så sätt kunde de båda bröderna återförenas genom att de varannan dag var i Olympen respektive Hades.

Jag älskar dessa antika berättelser, den julkalendern med stjärnbilder är fortfarande en personlig favorit. Jag kan inte låta bli att undra hur det kom sig att dessa båda berg fick namnet Castor och Pollux. Hur pass gamla är benämningarna? Vad kallades bergen innan de fick dessa namn? Faktum är att namnen i sig ger berget ett sammanhang. Det blir mer än bara berg. Det finns en historia, en berättelse kopplat till dem. På samma sätt är det med bergstrion Jungrau, Mönch och Eiger. Men det är en annan historia.

Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0