Elbrus - förberedelserna

Jag har redan skrivit en hel del om våra förberedelser inför resan, men en kort sammanfattning kan ju vara på sin plats. Dessutom tänkte jag dela med mig av några tankar och erfarenheter till andra som kan vara intresserade av att bestiga berget.

Vi valde att anlita en välkänd arrangör för att sköta allt pappersarbete och byråkrati. Visst hade vi kunnat göra det själva, men jag garanterar att det hade kostat på både i kraft som ekonomiskt. Genom att vi anlitade Pilgrim och tog deras Lite Package (ca. 1900kr), så slapp vi allt byråkratiskt krångel. De är välinarbetade på berget, vilket gav oss fördelar vid flera tillfällen, bl.a. uppgav vi bara att vi hörde till dem när det verkade som om olika liftoperatörer skulle börja krångla. När de hörde Pilgrim släppte de förbi oss utan något vidare tjafs. Det är bara att inse att Pilgrim är en väldigt viktig aktör på berget. En annan fördel med att anlita företaget är att alla transporter till och från flygplatsen är ordnade och de hjälper en på plats med registrering osv. Dock var vi fortfarande en självständig grupp. Alltså, det bästa av två världar.

Äventyrer började med att vi flög till Sheremetyevo, Moskva. Eftersom vi inte skulle ta anslutningsflyget förrän morgonen därpå hade vi möjlighet att leka turister i Moskva över dagen. Det blev så klart ett besök på Röda torget med Kreml och Vasilij-katedralen. Bara det att åka tåg och tunnelbana i Moskva är en upplevelse :)

Morgonen därpå flög vi inrikesflyg med Aeroflot. Det var första gången för min del, och jag kan bara säga att vi inte upplevde något som påminde om alla skräckhistorier man har hört om detta flygbolag. Det gick helt utan problem. Väl framme i Mineralnye Vody möttes vi av en chaufför från Pilgrim som körde oss till Azau (en resa på 4h). Vi fick sova över på Pilgrims hotell första natten (hotellnatt, middag och frukost ingår i priset). Nu var vi i stort sett redo för att ge oss i kast med berget.

Några upplysningar och tips
* Om man väljer att anlita Pilgrim är det en god idé att lusläsa instruktionerna så att man inte missar något till t.ex. visumansökan. Visum måste man ansöka om personligen och på plats i Stockholm eller Göteborg, och det kostade 420kr.
* Ryssarna älskar papper och stämplar, se till att hålla ordning på dessa, både inför och under tiden man är där.
* De flesta talar inte engelska, trots att de möter turister dagligen i arbetet. Dock löser det sig väl alltid ändå (nu talar jag lite ryska, så för vår del gick det ganska smärtfritt).
* Cash is king! Vi hade växlat ca. 3000 kr var inför resan, och de räckte faktiskt till att turista i Moskva, bo på Pilgrims hotell i ytterligare fyra nätter (ca. 250 kr per natt) samt en hel del souvenirer. Det går bra att betala Pilgrim med rubel, euro och dollar. Det finns bankomater i Terskol och de fungerade utan problem. Däremot ska man inte räkna med att kunna betala med kort.
* All typ av utrustning man behöver för att bestiga Elbrus finns att köpa på plats, t.ex. gas. Dock tog vi frystorkad mat med oss, och det är högst tveksamt om det går att få tag på där nere.
* Går man normalleden, dvs. via Mir, Garabashi botchki och Pastuchova skali, så kan man inte gå vilse. Det är väl upptrampat och dessutom markerat med pinnar. Det finns heller inga direkta risker för glaciärsprickor, då dessa är markerade. De objektiva faror som man bör se upp med är höjden och vädret. Man bör väl ligga lågt när åskan går ;)
* Man kan ta sig ända upp till Garabashi botchki (3800 m.ö.h.) med hjälp av liftar för 300 rubel (100 rubel per delsträcka). För de som vill finns det sedan möjligheten att ta pistmaskiner ända upp till Pastuchova skali (4600 m.ö.h.). Vilka kostnaderna för detta är vet jag inte. Dock ingår detta som ett alternativ i de av Pilgrim arrangerade expeditionerna. 
* Mobilnätet är riktigt bra utbyggt här, så du har täckning på telefonen ända upp till toppen (åtminstone utmed normalleden). Ryska eluttag och voltantalet är desamma som i Sverige, så det är inga problem att ladda batteriet.

Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0