Elbrus

Som sagt, parallellt med förberedelserna inför Grönland, och nu närmast Gran Paradiso, så planerar jag för Elbrus till sommaren. Faktum är att jag har fått en riktig rivstart med detta arbete. För dem som inte vet vad Elbrus är för ett berg, så kan jag berätta att det är Europas högsta berg. En position den tog över från Mont Blanc i samband med att Europas gränser drogs om i och med Sovjetunionens fall. Den ingår alltså i Seven summits (den högsta toppen på respektive kontinent). Elbrus är en utslocknad vulkan bestående av två tvillingtoppar, den västra ligger på 5642 medan den östra är på 5621. Berget är beläget i Kaukasus nära gränsen till Georgien.

Igår passade jag på att fråga ut AL om Elbrus, då hon var där i fjol. Hon ska för övrigt till Nepal och vandra bl.a. till EBC, så jag får önska henne lycka till och samtidigt uttrycka min avundsjuka ;)

I dagsläget är vi tre säkra deltagare: jag, DW (som jag toppade Aconcagua med) och ME. Den senare är en ny bekantskap som verkligen är inspirerande, och det är mycket hennes förtjänst att vi redan ligger så långt framme i processen. Det är kul med människor där det inte sitter fast, sådana som inte bara är "talkers" utan "doers".

Preliminärt reser vi 15 juli, hemresedatumet är ännu så länge öppet. Vi kommer att bestiga Elbrus via normalleden, dvs. söderifrån, vilket svårighetsmässigt är en behaglig bestigning. Just nu funderar vi också på vilken arrangör vi ska anlita för själva pappersarbetet. Vi kommer alltså inte att köpa ett expeditionsupplägg, utan vi gör bestigningen självständigt. Dock är den ryska byråkratin inte att leka med, och det kan jag säga utifrån egna erfarenheter efter att ha arbetat där i ett år. Av denna anledning så betalar vi en arrangör för att hjälpa oss med inbjudan, tillstånd osv.

Nåväl, jag ser verkligen fram emot detta äventyr :)

Till topps! /Joel

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0